Doç. Dr. Rıza Binzet, Akdeniz ve Ege bölgelerindeki orman yangınlarının arkasında ekolojik yaşamın canlanmaya başladığı bölgelerde doğaya müdahale edilmemesi tavsiyesinde bulundu.

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Botanik Asıl Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Rıza Binzet, Türkiye’nin öbür kentlerinde meydana çıkan orman yangınlarının ekolojik hayatın dengesini bozduğunu söyledi.

Ege ve Akdeniz’deki yangınların doğadaki canlıların yaşam alanlarında büyük zarara niçin olduğunu dile getiren Binzet, şöyle konuştu:

“Ormanı bir tam olarak düşünmemiz gerekiyor. Ormanlarda canlı ve cansız faktörler var. Mikroorganizmalar, kuşlar, öteki hayvanlar, bitkiler, kara yosunları var. Ormanlar bir ekosistem, hayat alanı gerçekten. Yangınlar bu habitatın bozulması anlamına geliyor. Orman yangınlarında bu canlı varlıklar ya tamamıyla veya kısmen değil olmuş oluyor. Hayvan türlerinin bir kısmı yangından kaçabiliyor. Bitki Örtüsü ise kaçamıyor.”

YANAN ORMANLAR KENDİNİ YENİLİYOR

Binzet, yanan ormanlardaki bir takım bitki türlerinin yeşermeye başladığını, hayvanların doğada yeni yuvalarını yapı etme sürecine girdiğini anlatarak, “Ağaçlık alanlarda harikulade bir canlanma mücadelesi var. Keza Ege hem de Akdeniz’de birinci yıldan sonra nelerin canlanacağını görebileceğiz. Bazı bitki örtüsü erkenden canlandı ama tamamını bir sene sonradan daha iyi görebileceğiz. Ege ve Akdeniz doğanın kendini yenileyebilmesi açısından yerinde bir alan.” dedi.

Ekolojik yaşamın canlanmaya başladığı bu süreçte herkesin üstüne düşen bir takım görevleri olduğunu vurgulayan Binzet, “İnsanların iyi niyetlerle ekim yapma mantığı içerisinde olmamaları gerekiyor. Bu işin uzmanlar kadar yönetilmesi gerektiği vatandaşlara bildirilmeli. Doğanın mücadelesi devam ettiği için her türlü müdahale oraya müdahale anlamına geliyor. Çünkü doğa kendisine yapılan müdahaleyi hiçbir zaman affetmiyor. Suni müdahalelerden sakınmak gerekiyor.” diye konuştu.

YANAN ORMAN BÖLGESİ NASIL YEŞİLLENDİRİLİR?

Binzet, Orman Bölge Müdürlükleri tarafından yanan alanlarda gerçekleştirilecek çalışmaların özenle yürütülmesi gerektiğinin altını çizerek, şunları kaydetti:

“Ekolojik rehabilitasyonun doğal süreçlerle tamamlanması gerekiyor. Bu işlem çok uzun. Bunun denetleme edilebilirliğini temin etmek da meşakkatli bir iş. Eğer adamakıllı yok olmuş olan bölgeler varsa oraya müdahale edilebilir. Doğayı kendi haline bırakarak orada mevcut olan türlerin kendi bünyesinde çimlenerek süreci tamamlamalarını ve süksesyon (belirli bir zaman diliminde ekolojik topluluğun cins yapısındaki değişim süreci) aşamalarını art arda olarak değiştirerek orman formuna dönüşmesini takip etmek gerekiyor.”

Fidan dikmenin doğanın döngüsüne katkı sağlayacağını aktaran Binzet, bunun doğanın rehabilitasyonunu tamamlamasının ardındaki yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/yanginda-zarar-goren-ormanlar-icin-dogal-yenilenme-tavsiyesi.html