Peygamber Efendimizin yemekten sonradan okuduğu dualar var mıdır? Yemekten daha sonra nasıl dua edilir? Yemek Yemek duası Arapça-Türkçe, uzun-kısa, okunuşu ve anlamı.

Ebû Ümâme’den radıyallahu anh mervîdir fakat: Rasûl-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz yemekten sonradan şöylece duâ etmişlerdir:

YEMEK YEMEK DUASI

Yemek Duası Arapça:

Yemek Duası Türkçe Okunuşu:

“Elhamdülillahi kesiran dayyiben mübareken fihi ğeyra mekfiyyin velâ müvedde'in velâ müsteğnen a'nhü rabbena.”

Yemek Yemek Duası Anlamı:

“Yâ Rabb! Sana, böylece çok ve riya gibi şeylerden uzakta ve yümn ü bereketi yer alan, nezd-i ulûhiyyetinde makbul olup merdûd olmayacak derece-i kemâl-i ihlâs üzere ve hiç bir sûrette kâfi görmiyeceğimiz ve dâima yapmaya devam edeceğimiz ve hiç bir surette bırakmıyacağımız ve kendisinden hiç bir vakit istiğna göstermiyeceğimiz bir hamd ile sana hamdederiz. Sen bizim Rabbimizsin; yani nîmetin her türlüsü ile bizi besleyen, yaşatansın.” (Buhârî, Et’ime, 54)

YEMEKTEN DAHA SONRA OKUNACAK DUA

Tekrar Ebû Ümâme’den radıyallahu anh rivayet olunduğuna tarafından Nebiyy-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz bir yemekten daha sonra şöyle duâ etmişlerdir:

“Elhamdülillahi rabbena ğeyre mekfiyyin velâ müvedde in velâ müsteğnen rabbena.”

“Sana hamd ederiz ey Rabbimiz! Nîmetinden müstağnî değiliz. Her dâim senin in’âm ve it’âmına; yani bize nîmet verip yedirmene muhtacız. Bu taam da vedâ taamımız olmayıp daha fazla hayırlı ömürler ihsan ile, nankörlük edilmeyen, dâima şükür edilen nîmet ver ey Rabbimiz, yani sana dâima şükredeceğiz.” (Buhârî, Et’ime, 54)

Bir defasında da şöyle demişlerdir:

“Lekelhamdü rabbena ğeyre mekfiyyin velâ müvedde in velâ müsteğnen rabbena.”

“Yâ Rabb! Sana hamd ederiz. Bu hamdimiz senin ihsan etmiş olduğun nîmetlerine mukabil olamaz, ve senin azamet-i ulûhiyyetin ve rubûbiyyetin hakkını îfâya katiyen kâfi değildir. Sana gerektiği gibi hamdedemediğimiz için aczimizi arzederiz. Ey Rabbimiz! Zîrâ nimetlerini saymak olası değildir.”

“Elhamdülillahillezi kefana vê ervana ğeyre mekfiyyin velâ mekfürin.”

“Allah Teâlâ Hazretlerine hamdederiz. Bize kifayet edecek derecede yemek ve sâir nimetlerini ihsan buyurdu. Yedirdi ve kanasıya içirdi. Allah Teâlâ Hazretleri’nin azamet ve ulûhiyyetinin hakkını tamamen îfâ yapabilmek kâbil değildir. Ve Allah Teâlâ Hazretleri’nin sayılmayacak değin çok nimetleri hiç bir sûretle inkâr edilemez.” (Buhârî, Et’ime, 54)

YEMEK YEMEK DUALARI

Nebiyy-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz yeniden buyurmuşlardır ama:

“Allah Teâlâ Sizden herhangi birinize yemek yemek yedirdiği zaman:

“Allahümme bârik lena fihi vê ed'imna h'eyren minhü.”

“Ey Rabbimiz! Bunu bize kutsal ve verimli kıl ve bize bundan hayırlısını yedir” desin.

SÜT İÇİN OKUNACAK DUA

Birine süt içirdiğinde de:

“Ey Rabbimiz! Bize bunu mübarek ve bereketli kıl ve bundan bize ziyâdece ver” desin.

Sütten diğer hiçbir şey hem yemek, hem içecek yerine geçmez. (Tirmizî, Deavât, 54/3455)

BİR ŞEY YEDİKTEN İÇTİKTEN SONRA OKUNACAK DUA

Tekrar Rasûl-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz buyurmuşlardır ama:

“Bir yemek yemek yediğin ve bir meşrubat içtiğin zaman:

«Allah’ın ismiyle ve Allah ile. O fakat, ism-i Celâl’i doğruca ne yerde, ne de gökte hiç bir şey zarar veremez. Ya Hayy, ya Kayyûm!» dersen, o yediğin yahud içtiğinden sana hiç bir hastalık gelmez. İçinde zehir bile olsa.” (Ali el-Müttakî, XV, 249/40799)

PEYGAMBERİMİZİN YEMEKTEN SONRADAN OKUDUĞU DUA

Nebiyy-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz yemekten sonra şöyle de duâ ederlerdi:

“Elhamdüllillahillezi yüd'imü velâ yüd'emü ve menne a'leyna fehedena vê ed'emena ve sekana vekülle belain hesenin eblan(a). Elhamdüllillahi ğeyra müvedde'in rabbi velâ mükafiin velâ menkürin vela müsteğnen a'nhü. Elhamdüllillahillezi ed'emena minedda'ami vesek'ana mineşşarabi vekesane minelü'ra ve hedana mineddelali ve besserana minela'ma ve feddelena a'la kesirin min helkihi tefdilen elhamdüllillahi rabbilalemin.”

“Dâima yediren ve kendisine hiç yedirilmeyen, bize ihsanda yer alan bizi dürüst yola ulaştırıp da doyuran ve suya kandıran ve her zaman hoş vesîlelerle imtihan eden Allah’a hamdederiz. Yâ Rabb sana hamdediyoruz. Bu hamdimizi kâfi görmüyoruz, îfâ edilmiş saymıyoruz ve nankörlük etmiyoruz, nîmetlerinin hiç birinden müstağnî değiliz. Bize yemekten yediren, sudan içiren, çıplak iken giydiren, dalâlette iken hidâyete erdiren, görmezken gösteren ve bizi yarattıklarının o kadar çoğuna üstün kılan Allah’a hamd ederiz, çünkü hamd âlemlerin Rabbi Allah’a mahsustur.» (Hâkim, I, 731/2003)

YEMEK DUASI UZUN

Şu duâ da yemekden daha sonra yapılan me’sûr duâlardandır.

“Elhamdülillahillezi et amena ve sekana ve cealena minel müslimin. Allahümmağfir verham vehfaz sahibet taami vel akiline ve limen sea fihi velicemiıl mü'minine vel mü'minat. Allahümme nevvir kulubena bi envari mehabbetike ve zikrike ya zel celali vel ikram. Allahümme ahyine hayaten tayyibeten bis-sıhhati ves-selameti vel-afiyeh. fiddini veddünya vel ahirah. İnneke ala külli şeyin Kadir. Allahümme inna nes'elüke temamen nığmeti ve devamel afiyeh ve husnel hatimeh. Allahümme zid ve la tenkus bi hurmetin nebiyyi sallallahü aleyhi vesellem. Ve bi hurmetil fatiha.”

“Bizi yediren, içiren ve Müslümanlardan kılan Allah’a hamdolsun.

Allah’ım! Yemek Yemek sâhibini, yiyenleri, sofraya emeği geçenleri, tüm mü’min erkek ve kadınları mağfiret et ve onlara rahmet eyle!

Allah’ım! Kalblerimizi muhabbetinin ve zikrinin nurlârıyla nurlandır, ey celâl ve ikrâm sâhibi Allah’ım!

Allah’ım! Din husûsunda, dünyada ve âhirette sağlık, selâmet ve âfiyet üzere güzel bir hayât yaşamayı lutfeyle! Kuşkusuz Sen her şeye kâdirsin.

Allah’ım! Sen’den nîmetin tamâmını (İslâm üzere ölüp cennete girmeyi), âfiyetin devâmını ve hüsn-i hâtime ile (hoş bir hâl üzere) vefât etmeyi isteriz.

Allah’ım! Nebiyy-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem ve Fâtiha-i Şerîfe hürmetine nîmetlerini artır, noksanlaştırma!”

SU İÇİNCE OKUNACAK DUA

Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem su içtikleri vakit:

“Bize rahmetiyle tatlı soğuk su içiren ve günâhlarımız sebebiyle onu içilmez tuz su yapmayan Allah’a hamdederiz.” (Suyutî, el-Câmiu’s-Sağir, no: 6728)

Kaynak: Mahmud Sami Ramazanoğlu, Dualar ve Zikirler, Erkam Yayınları

YEMEK YEMEK DUASI DİNLE

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/yemekten-sonra-okunacak-dua--yemek-duasi-arapca-turkce-uzun-kisa-anlami.html