Yüzakı dergisinin 203. sayısı çıktı. Yüzakı dergisinin Ocak 2022 sayısı “Paranın ve Gıdânın Kaderi Kazancın Pusulasıdır” başlığıyla yayınlandı.

“Paranın ve Gıdânın Kaderi Kazancın Pusulasıdır” kapağıyla meydana çıkan Yüzakı dergisinin 203. sayısı şu şekilde ibraz edildi.

PARANIN VE GIDÂNIN KADERİ KAZANCIN PUSULASIDIR

“Eyne tezhebûn?”

“Nereye gidiyorsunuz?”

Dev bir okyanusun ortasında, nereye gittiğinizi anlamanızın yolu, bir pusula...

Mâneviyat âleminin hidâyet rehberleri; yönümüzü saptama için pusula niyetine, gıdâmızın ve kazancımızın menşeine bakmamızı nasihat ediyorlar.

Paranın ve Gıdânın Kaderi

KAZANCIN PUSULASIDIR

Haram ve Şüpheli ise İsraf ve Günahlara...

Helâl ise İbâdet ve Hasenâta...

«Bir türlü dikiş tutmayan tevbelerin oku niye doğrulmuyor?» diye soruyorsak, cevap bu. «Bu çocuk niye adam olmuyor?» diye dertleniyorsak, yanıt bu. «Ben de istiyorum hayırsever bir insan almak fakat elim bir türlü varmıyor, neden bilmiyorum?» diyenlerden isek, yanıt bu.

Cevap bu ise, tedavi de pusulanın kalibrasyonu değil; kazancın helâlleştirilmesi, gıdânın insânîleştirilmesi; pak, nezih, gönül hoşnutluğuna istinâd eder bir hâle getirilmesi. O süre, kendiliğinden rayına girecek yaşam vagonları. İstikametli bir lokomotifin peşi sıra. Dümende hidâyet ölçüleri olacak. Direksiyona direktifleri iki cihanda yaşam ölçüleri olan yönlendiricileri oturtursak...

Genel Yayınlama Yönetmenimiz M. Ali EŞMELİ; kazançta helâliyetle beraber bereketi, gıdâ da ibâdet enerjisi olma husûsiyetini aramamız gerektiğini vurguladı. Sözü 18’inci yıl abone hediyemiz;

Asr-ı Saâdetten Günümüze

HİDÂYET REHBERLERİ

adlı değerli esere getirdi.

Muhterem Osman Nûri TOPBAŞ Hocaefendi; «Bir Mü’minin Helâl Gıdâ ve Gelir Hassâsiyeti»ni, üsve-i hasene olan Rasûlullah Efendimiz’den başlayarak, O’nun mümtaz talebelerinden misallerle çerçeveledi.

Kıssalarda ise, iki büyük sınav olan evlâtlarla malların kesiştiği noktada; «Evlâtlara nasıl bir mîras bırakmalı?» suâline, tarihlerin Beşinci Halîfe dediği, Ömer bin Abdülaziz -rahmetullâhi aleyh-’in kıssaları ve hâtıralarıyla cevaplar gösterildi.

Dosyamızda mevzumuz etraflıca ele alındı:

Gıdâ ve tüketim alışkanlıklarının en ince ayrıntısına kadar hazcılığa mağlûp, âdeta madde bağımlısı insan tipi ortaya çıkardığı tespiti yer aldı. Son dönemlerde meydana getirilen fiyat belirlemedeki şikâyetlere fıkhî, içtimâî ve vicdânî bir manzara önerge edildi. Mâneviyat hayatımızda gıdânın önemli tesiri vurgulandı. Bedenen fit edinmek için diyet yapan günümüz insanı, kalbini nefsine hâkim kılmak için riyâzat yapan o müthiş mâzî dervişini anlayabilir mi?

Doymak ve doyurmak, yemek yemek ve yedirmek... Birincisi ne dek bencilce ise, ikincisi o kadar diğergâmlıkla iç içe... Bu sebeple âdeta;

«–Maddî olarak yemeye mecburi olduğun dek, mânevî olarak da yedirmeye mecbursun.» diyor mâneviyat şifrelerimiz.

Yolumuzu bulmak için pusula gibi bir çare de, gökyüzündeki yıldızlardır. Gemiciler yıldızları başlıca alarak da yönlerini saptama edebilirlerdi. Mâneviyat semâmızdaki yıldızların, gıdâ ve gelir ölçülerine bakmalı. İşte doğruca yola bizi çıkaracak rehberlik orada. Sıhhate, afiyete, gönül huzuruna kavuşmanın yolu, gönül semâmızdaki yıldızlarda.

Şairler de gönül ibreleriyle, yargı yönünü göstermeye birer vesile kıldılar kalemlerini. Yollar O’na çıksın diye...

Dergiyi temin etmek için tıklayınız.

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/yuzaki-dergisinin-ocak-2022-sayisi-cikti.html