Mute Savaşı’ndan daha sonra bir takım Arap kabileler üstüne düzenlenen Zâtü’s-Selâsil Seferi nasıl gerçekleşmiştir?

İslma ordusu Mûte’den döndükten birkaç gün daha sonra Nebiyy-i Ekrem (s.a.v) Efendimiz Amr bin Âs (r.a) kumandasında bir ordu daha hazırladı. Mûte’de Rum tarafına katılan ve ondan sonradan asker toplayıp Medîne’ye yakınlaşmak isteyen Kudâa kabilesi tedip edilecekti.

300 askerle giden Amr bin Âs (r.a) düşmanın sayısının çok olduğunu görünce Efendimiz’den (s.a.v) yardım istedi. Allah Rasûlü (s.a.v) de Ebû Ubeyde bin Cerrâh’ı 200 kişinin başına kumandan tâyin ederek yardıma gönderdiler.

Âni egemen neticesinde Kudâa askerleri dağılıp kaçınca Müslümanlar onların topraklarının içlerine değin gittiler. Bu durum, Mûte’de bere alan Müslümanların önem ve heybetini baştan artırdı.

Bu orduda Hz. Ebûbekir ve Ömer (r.a) de vardı. Bu da gösteriyor ama erdemli bir kimse bir işte temâyüz etmişse, o hususta kendisinden daha faziletli kişilere dikte tâyin edilebilir.

Amr bin Âs (r.a) şöyle anlatır:

“Zâtü’s-Selâsil gazvesinde soğuk bir gecede ihtilâm ol­muştum. Gusledersem (soğuktan) ölürüm diye korktum ve teyemmüm ettim. Sonradan da arkadaşlarıma sabahtan namazı kıldırdım. Müteakiben onlar bunu Efendimiz’e söylediler. Allah Rasûlü:

«‒Ey Amr, cünüb olduğun hâlde arkadaşlarına namaz mı kıldırdın?» buyurdular.

Ben de kendilerine, beni yıkanmaktan men eden şeyi haber verdim ve:

«‒Ben Allah Teâlâ’nın: “Kendinizi öldürmeyin, şüphesiz Allah size fazla merhametlidir!”1 buyurduğunu işittim» dedim.

Bunun üzerine Rasûlullah Efendimiz gülümseme etti ve bir şey demedi.” (Ebû Dâvud, Tahâret, 123/334)

Cünüb olan kimse, yıkandığında hasta olmaktan, ölmekten ya da susuz kalmaktan korktuğu vakit teyemmüm edebilir.

Hudeybiye Sulhü’nden daha sonra Müslümanların askerî hamleleri Kuzey’e yönelmiş, Mekke-i Mükerreme ise sulhün gölgesine çekilmiş, emniyet içinde bulunuyordu. Lakin Kureyş bu güvenlik nimetinin kadrini bilemedi ve sulhü bozdu. Müslümanların askerî faâliyetleri de eskiden olduğu gibi bitmiş Mekke ve civarına yöneldi.

Dipnot:

1 en-Nisâ, 29.

Kaynak: Dr. Murat Kaya, Siyer-i Nebi.

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/zatus-selasil-seriyyesi.html