Zekatın faydaları nelerdir? Zekatın kişisel ve toplumsal faydaları ve etkileri nelerdir?

Şafi mezhebi; İmam Şafi’ye (r.a) nisbet edildiği için bu adla anılmıştır.  Şâfi mezhebinin kurucusu farzedilen İmam Şafi (r.a) 767 (Hicri 150) yılında Gazze şehrinde (Filistin) doğdu. 

Şafi mezhebi önce Darı’da sonradan kısmen Suriye, Yemen, Irak ve Mâverâünnnehir’de yayıldı. Günümüzde Irak, Suriye ve Anadolu’nun güney ve doğu bölgelerinde Şafi mezhebi yaygındır.

Zekâtın Faydaları Nelerdir?

Zenginin servetinin meydana gelmesinde içinde yaşadığı toplumun katkısı büyüktür. Bir birey tek başına yaşasa varlıklı olabilir mi? İşte zekât veren birey bir anlamda kendini varlıklı kılan Allah'a karşı şükür ve topluma karşı teşekkür borcunu ödemiş olur.

Zekât malı bereketlendirir, malın büyümesini ve çoğalmasını sağlar. Kur’an-ı Kerim’de “Eğer şükrederseniz, mutlaka nimetlerimi arttırırım”1  ve “Siz Allah için ne verirseniz, Allah onun yerine (daha iyisini) verir”2 buyurulur.  Zekât bir anlamda ağaç budamaya benzer. Zekât veren birey malının kısmen azaldığını görerek daha çok çalışır ve böylece malında çoğalma gerçekleşir.

Mü'minler paralarını değerlendirmeli ve yatırıma dönüştürmelidir. Çünkü parasını değerlendiremeyenler daha fazla zekât ödemek mecburiyetinde kalırlar. Bu Nedenle zekât, insanların paralarını yastık altına atmalarına engel olarak piyasayı aralıksız canlı tutmakta ve para akışını sağlamaktadır.

Zekât kişiyi cimrilikten uzaklaştırır, cömert bir insan yapar. Zengin müslümanlar zekâtlarını gereklilik sahiplerine verdikleri takdirde insanların sevgisini de kazanmış olurlar. Böylece herkesin birbirine sevgi ve hürmet ile davrandığı, karşılıklı olarak güven duyduğu, kıskançlıkların ortadan kalktığı ve sosyal dayanışmanın en hoş bir şekilde uy­gulandığı huzurlu bir toplum meydana gelmiş olur.

Zekât, zenginin malını haram kazançtan temizlediği gibi kalbini de cimrilikten temizler. Kur’lahza-ı Kerim’de Rabbimiz şöyle buyurmaktadır: “Onların mallarından kendilerini temizleyip tezkiye edeceğin bir sadaka (zekât) al...” 3

Zekât, sosyal bir yardımlaşma sistemidir. İslam Dini'ndeki zekât ve diğer somut yardımlaşma şekilleri, zengin ile fakir arasında servet farkından doğabilecek dengesizlikleri gidererek toplumda huzurun tesis edilmesini sağlar.

Zekât İslam’ın köprüsüdür. Zenginle yoksulu birbirine yaklaştırır.

Peygamberimiz “mallarınızı zekât atamak suretiyle koruma altına alın, hastalıklarınızı sadaka vererek tedavi edin, gelecek olan belalara karşı duâ ile tedbirli olun” buyurmuştur.

Dipnotlar:

1 İbrahim sûresi 7. âyet

2 Sebe sûresi 39. âyet

3 Tevbe sûresi 103. âyet

Kaynak: Hasan Serhat Yeter, FIKIH 1 (Şafii Mezhebi), 2017

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/zekatin-faydalari-safii-fikhi.html