Bursa'da yapı denetimin dünü ve bugünü, Bursa Uludağ Üniversitesi Yapı Topluluğu tarafından düzenlenen ‘Geleceğimin İnşası 22’ etkinliğinde detaylarıyla ele alındı.BURSA (İGFA) - BUÜ Yapı Topluluğu tarafından geleneksel hale getirilen ve Prof. Dr. Mete Cengiz Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen ‘Geleceğimin İnşası’ etkinliğinde, “Dünden bugüne yapı denetim” konusu ele alındı.

Yapı Topluluğu üyeleri, akademisyenler, öğrenciler ve sektör temsilcilerinin bulunduğu panelde konuşan Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Derneği Bursa Şubesi Başkanı Esra İnhanlı, “Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Bursa Şubesi olarak, şehrimizin üniversitelerinin mühendislik fakültesi öğrencilerinin her zaman ve her konuda yanlarında olacağız” dedi.

İnhanlı’nın yaptığı açıklamaların ardından geçilen panelde, Bursa Zirve Yapı Denetin firmasından Fatih Özçınar, “Yapı denetim nedir?”, “Yapı denetim uygulaması neden var?, “Yapı denetim uygulaması ne zaman başladı? gibi sorulara verdiği yanıtlarla, sektörün dünü ve bugününe ışık tuttu.

16 yıldır yapı denetim sektörünün içerisinde olduğunu belirten Fatih Özçınar, Türkiye’nin yapı denetim konusundaki en büyük sınavını 1999 depreminde verdiğini; ancak sınıfta kaldığını ifade etti.

Özçınar, 1999 yılında ilimizin de içinde bulunduğu bölgemizde meydana gelen Marmara ve Düzce depremleri ülkemizde yapıların denetlenmesi konusunun yetersiz olduğunu ve yapıların doğru bir şekilde denetlenmediğini gösterdiğini belirterek, "Bu depremde 18 bin insan hayatını kaybederken, 40 bin kişi de yaralandı. 55 bin konut yıkıldı veya hasar aldı. Yapı Denetim Sisteminin temelleri de bu depremlerin ardından atılmaya başlandı. Söz konusu sistem içindeki yapıların imalatlarını karşılaştıran Bakanlık; ‘Yapı Denetim Hizmeti’ alan yapıların daha güvenli ve kaliteli olduğunu ortaya koymuş ve tüm ülkede uygulamaya almıştır. Bugün halen yürürlükte olan “Yapı Denetim Uygulama Yönetmeliği ilk kez 2008 yılında uygulamaya alınmıştır” dedi.

Yapı denetim kuruluşlarını kimlerin açabileceği ve kimlerin görev alabileceği hususunda bilgiler veren Bursa İpekyolu Yapı Denetim firmasından Emir Özen ise, yapı denetim kuruluşlarında görev alabilen mimar ve mühendislerin yapı denetim kuruluşu kurabileceklerini aktardı.