“Az Çok Demeden Paylaşan Tüm Kalplere Hilal Olsun” sloganıyla Ramazan ayında yardım seferberliği gerçekleştiren Türk Kızılay’ı Gemlik Şubesi Gemlik içende adeta çalmadık kapı, başı okşanmamış yetim, mutfağına sıcak yemek verilmemiş ev, bayramlık giysi alınmadık ihtiyaç sahibi çocuk, hal ve hatırı sorulmamış yaşlı bırakmadı.Tarık Şeker/ GEMLİK BASIN-  Ramazan ayı içerisinde yardım faaliyetlerine hız vererek devam eden Türk Kızılay’ı Gemlik şubesi gece gündüz demeden yaptığı çalışmalar ve hayırseverlerin bağışlarıyla kaynayan kazanlar Ramazan ayı içinde toplam 7000 kişinin yaşadığı evlerin iftar ve sahur sofralarında sıcak yemek oldu. Ramazan ayının sembolü pidelerden herkes tadabilsin diye Gemlik Kızılay iftarlık yemeklerin yanında pide ikramında da bulundu. Her gün yüzlerce pide kapı kapı dolaşılıp ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldı.

120 koli erzak paketi ve 1 tona yakın kavurma, ihtiyacı olanların evlerine bereket oldu. Genel merkez desteği ile 1200 çocuk - yetişkin elbise dağıtımı yapıldı. Gemlik şubesinin imkanlarıyla başta yetim ve öksüz olmak üzere 165 çocuk ilçemizdeki giyim mağazalarından alınan bayramlık elbise ayakkabıyla yüzleri güldü. 500TL’ lik nakit zekat yardımıyla 155 İhtiyaç sahibi aile ve 85 bin TL lik market kartı onlarca anne ihtiyaca uygun alışveriş yapma imkanı buldu.100 aileye yapılan sahurluk- kahvaltılık 108 aileye yapılan ayçiçek yardımıyla mutfak ihtiyaçlarına katkı sağlandı.  3 camide dağıtılan 2000 kişilik aşure ile Kadir gecesi cemaatin
kadir gecesi kutlandı.

  Kızılaycıların ihtiyacı olanlara ulaşmak için zaman kavramı olmadan çalıştığını dile getiren Kızılay Gemlik Şube Başkanı Petek Sevde Sulu, “İhtiyaç sahiplerine ulaşmamızda bize destek olan Ramazan ayında şubemize destek veren Marmara Kimya A.Ş adına sn Yüksel Akyüz'e ,Gemport Liman adına Harun Özmaden’e, Vavien Lojistik A.Ş 'ye, Merhum Cemalettin Yıldırım adına Adile Atan'a, Borusan Lojistik adına Kazım Keskin,'e, Sinan reklam sahibi Sinan Yilmaz 'a ismini gizli tutan tüm kuruluşlarımıza, kişisel olarak fitre ve zekatlarıni bağışlayan gönüldaşlarımıza, Kızalay Genel Başkanı Genel başkanı Kerem Kınık’a, Bursa Türk Kızılay Şube Başkanı Murat Tutanç’a çok teşekkür ediyorum. Yapılan bu yardımlarında desteğiyle Ramazan ayı boyunca iftar ve sahur programları organize ettik. İhtiyaç sahibi ve Yaşlılara ziyaretlerde bulunduk. Bu evlerin market ihtiyaçları gidermeye çalıştık. Çocuklu aileler için özel paketler hediye ettik. Ramazan gıda paketlerinin hazırlanmasına ve ihtiyaç sahiplerine dağıtılmasını gerçekleştirdik. Pek çok yetişkin ve çocuğa bayram giysisi temin ettik. İftardan sonra kan bağışı 15 Temmuz Demokrasi Meydanındaki kan bağışı aracına destek olunmasını sağladık. Teravih namazı sonrasında camii bahçelerinde aşure ikramında da bulunduk Kısaca Yönetim kurulumuz ve gönüllülerimizle Gemlik’te Hilalin gölgesinde çalışmaya devam ediyoruz ’ diye konuştu.

Petek Sulu’nın başkanlığında yönetim kurulu ve gönüllü gençlerle gecesini gündüzüne katarak tüm ramazan boyunca büyük bir yardım seferberliğine imza atan Kızılay Gemlik Şubesi, Gemlik’li vatandaşlardan büyük övgü alarak ‘İyi ki Gemlik’te Kızılay’ var dedirtti.

GIDA YARDIMLARIYLA MUTFAK İHTİYACI KARŞILANDI

Kızılay, sıcak yemeklerin yanı sıra aylık mutfak malzemesi ihtiyacını karşılamak için de içerisinde sıvı yağ, mercimek, domates salçası, kuru fasulye, pirinç, bulgur, makarna, arpa ile tel şehriye, çay, şeker, un ve tuz bulunan gıda kolileri ile istenilen malzemelerin alınmasına imkân tanıyan mobil alışveriş koduyla destek oluyor. Hazırlanan çocuk paketleri de miniklerin yüzlerinde tebessüm oluyor. Gıda ve yemek yardımlarının yanı sıra hazırlanan giyim malzemeleri de bayramlık oluyor.

SICAK PİDELER KAPILARDA

Ramazan ayının sembolü pidelerden herkes tadabilsin diye Kızılaycılar, iftarlık yemeklerin yanında pide ikramında da bulunuyor. Her gün binlerce pide kapı kapı dolaşılıp ihtiyaç sahiplerine ulaştırılıyor.

BAĞIŞ YARDIMLARININ ARTMASI HEDEFLENİYOR 

Yurt içi-Yurt dışı Gıda Yardımı, Çocuk Kolisi, Bayramlık, Yurtiçi-Yurtdışı İftar Sofralarına destek olabilecek olan bağışçılar; bankalarda bulunan Türk Kızılay bağış hesaplarından, tüm PTT İşlem Merkezlerinin 2868 no’lu Türk Kızılay Posta Çeki hesabından, www.kizilay.org.tr’den, 168 Türk Kızılay ücretsiz danışma ve bağış hattından, mobil uygulamadan ve ülke genelindeki tüm Kızılay şubelerinden bağışları ile zekâtlarını ulaştırabiliyor. Bir aylık gıda yardımı için 120 TL ve katlarında bağış yapabilirken tüm operatörlerden 1877’ye FİTRE ve FİDYE yazarak 28 TL’lik, BAĞIŞ yazıp 2868’e mesaj atarak da 10 TL’lik bağış yapabiliyor.

Gerçekleştirilen iş birlikleri ile de zincir marketler ile yapılan anlaşmalar sonucu Migros, Bizim Toptan Market ve Happy Center içinde kurulan stantlara da gıda kolisi bağışı yapılabiliyor. Hayırseverler aldıkları gıda kolilerini market içerisinde bulunan Kızılaycılara teslim ederek sofralara katkı sağlayabilirken, online ticaret platformları olan trendyol.com, getir, istegelsin.com’dan da sipariş vererek Kızılay aracılığıyla ihtiyacı olana ulaştırabiliyor. Kızılaycılar Ramazan ayına özel planladığı yardım çalışmalarına aralıksız devam edecek.

Kızılay, Ramazan ayında da şubeleri, temsilcilikleri, Genç Kızılaycıları, kadın kolları, gönüllüleriyle birlikte hayırseverlerin bağışlarıyla yapılan yardımların milyonlarca insana ulaşması için gecesini gündüzüne kattı. Hayırseverlerin bağışlarıyla kaynayan kazanlar Ramazan ayı sonuna kadar iftar ve sahur sofralarına sıcak yemek olmaya devam etti. Gıda ve hijyen kolileri ihtiyacı olanın evine bereket oldu. Çocukların yüzü hazırlanan paketlerle güldü. Bayramlık kıyafetler ve harçlıklar bayramın geleneğini yaşattı. Nakdi desteklerle ihtiyaca uygun alışveriş yapma imkanı sağlandı. Kızılay, tüm bu yardımları öz kaynaklarından ve bağışlardan yaklaşık 200 milyon liralık bir bütçe kullandı. Pandemi ve Ramazan yardımları sürecinde gönüllülerle birlikte 106 bin Kızılaycı sahada aktif görev aldı.

KAZANLAR İHTİYAÇ SAHİPLERİ İÇİN KAYNADI 

Yılın 365 günü ihtiyaç sahiplerine hizmet veren Kızılay’ın aşevlerinde de Ramazan mesaisi yaşandı. Hem koronavirüs salgını hem de ramazan ayı dolayısıyla yılın diğer günlerinden farklı olarak Kızılay aşevleri üst düzey kapasiteyle her gün iftarlık ve sahurluk sıcak yemek hazırladı. Aşevlerinde günlük 50 bin kişiye yemek hazırlayan Kızılay, aşevlerinin bulunmadığı yerlerde de şubeleri ve temsilcilikleriyle yemek hizmeti verdi. Toplamda yaklaşık 2 milyon/öğün sıcak yemeği ulaştıran Kızılaycılar, 4000 sağlık çalışanına da her gün yemek desteği verdi. Kızılay’ın yemeği evlerinden uzakta tarlalarda çalışan işçiler ve yolda kalanlara da sıcak aş oldu. Kızılay ayrıca çeşitli ülkelerden getirilerek KYK yurtlarına yerleştiren vatandaşlarımıza da karantina süreçlerinde yemek desteği sağladı.

ÇOCUKLARIN YÜZÜ HEDİYELERLE GÜLDÜ 

Hazırladığı 200 binden fazla çocuk paketiyle 550 bin çocuğa hediyeler ulaştıran Kızılay ekipleri, onbinlerce çocuğa da bayramlık yardımıyla bayramın geleneği olan yeni kıyafetlerin bayram günü için hazır olmasını sağladı.

GIDA DESTEĞİNDE SEÇME ÖZELLİĞİ 

Yardım seçenekleri arasında gıda desteğine özel bir önem veren Kızılay, yüzbinlerce aileye birer ay yetecek gıda paketleri ulaştırdı. Kızılay ayrıca Türkiye’nin büyük firmaları ile yaptığı işbirlikleri sonucunda ihtiyaç sahiplerine SMS kodu ile yardım ulaştırma çalışmasını da hayata geçirdi. Vatandaşlar kendilerine gönderilen SMS kodu ile zincir marketlerden kendilerine tanımlanan miktar katar alışveriş yapma imkanı buldu. Gıda kolileri ve SMS kodlu yardımlarla birlikte kurban paylarından hazırlanan yaklaşık 700 bin kutu kavurma konservesi de dağıtıldı.

Kızılay ihtiyaç sahibi ailelere aylık 400 TL nakdi yardım yaparken, Vefa Sosyal Destek Grupları ile birlikte de tüm il ve ilçelerde ihtiyaç sahiplerinin yanında oldu. Yurt dışında da 84 bin 726 gıda kolisi dağıtan Kızılay, yarım milyonu aşkın insana Türkiye’nin yardım elini uzattı. Kızılay pandemi ile mücadele kapsamında da 29 ülkeye yardım malzemesi gönderdi. Her gün kapı kapı dolaşan Kızılay, 2.2 milyon pide ikram etti.

KAN İHTİYACI DEVAM EDİYOR 

Ramazan ayı ve pandemi dolayısıyla düşen kan bağışları ve devam eden kan ihtiyacı için kan bağışı kampanyası başlatan Kızılay, vatandaşların yoğun ilgisine uğradı. Sokağa çıkma kısıtlamalarında dahi bağış yapmaya gelen vatandaşlar stokların kritik seviyenin üstüne çıkmasını sağladı. Normalleşme dönemiyle birlikte Haziran ayında kan ihtiyacının artabileceği ön görüsünde olan Kızılay, kan bağışı çağrılarını da yineleyerek vatandaşları kanver.org web sitesindeki kan bağış noktalarına bekliyor.

HAYIRSEVERLERE TEŞEKKÜR 

Kızılaycıların ihtiyacı olanlara ulaşmak için zaman kavramı olmadan çalıştığını dile getiren Türk Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, “İhtiyaç sahiplerine ulaşmamızda bize destek olan hayırseverlerimize teşekkürlerimi iletiyorum. Onlar sayesinde sofraların bereketi arttı. Kızılay olarak bizde bu kısa zamanda ülkemizin en ücra köşesine kadar ulaşma fırsatı bulduk. Bayramı bayram etmek için elimizden gelenin fazlasını yaptık. İçinde bulunduğumuz pandemi dönemi hala geçmiş değil. Yardım ihtiyacı olan vatandaşlarımıza ulaşmaya devam edeceğiz.” dedi.

"Bu yıl programımızı planlarken öz kaynağımızdan ayırmış olduğumuz ve vatandaşlarımızdan taahhüdünü almış olduğumuz yaklaşık 400 milyon lira değerindeki bir programla ki bu ümit ediyorum ramazan süresince vatandaşlarımızın yapmış olduğu desteklerle artacaktır, yaklaşık 8 milyon insana ulaşmayı hedefledik. Sahada 75 bin aktif gönüllümüz, 12 bin 308 Kızılay profesyonelimiz olacak" ifadelerine yer verildi. 

KIZILAYKART YARDIMLARI 

Kınık, gıda kolisi, giysi veya yardım malzemesini götürmek yerine Kızılay Kart ile doğrudan nakit temelli destek olarak vatandaşlara ulaştırmayı amaçladıklarını söyledi. Kızılay Kart'ın bugün yaklaşık 2 milyon faydalanıcısıyla dünyanın en yaygın sosyal dayanışma ve nakit temelli destek platformu olduğunu ifade eden Kınık, vatandaşların öncelikle hangi yardıma ne seviyede ihtiyaç duyduklarının tespit edildiğini, bunların mutlaka ihtiyaç sahipliği onaylanmış kişilere gittiğini vurguladı. Kınık, bu yıl ilk etapta yaklaşık 220 bin aileye hane başı 500 liralık yardım vereceklerini belirterek, "Toplam 110 milyon liralık yardımla ramazan faaliyetimize başlayacağız. Nakit temelli olacağı için aslında tek bir tuşa basma ile 220 bin aileye bu yardımları ulaştırmış olacağız." dedi.

Alışveriş kartları ile yaklaşık 25 milyon liralık desteği 49 bin aileye ulaştıracaklarını aktaran Kınık, bunun, bütçeleri ve vatandaşlardan aldıkları taahhütlerden ayrılan kısım olduğunu kaydetti. Salgın döneminde arttırdığı yardımlarını Ramazan yardımlarıyla üst seviyelere çıkaran Kızılay, milyonlarca insana yardım eli uzatmanın gururunu yaşıyor. Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, “Gerek pandeminin mağdur ettiği insanlarımıza, gerekse Ramazan ayında yardıma ihtiyacı olan kardeşlerimize bağışçılarımızın desteği ile el uzattık. Onbinlerce Kızılaycı gece gündüz çalıştı, çalınmadık kapı bırakmadı. Tüm milletimize teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

Kızılay, Ramazan ayında da şubeleri, temsilcilikleri, Genç Kızılaycıları, kadın kolları, gönüllüleriyle birlikte hayırseverlerin bağışlarıyla yapılan yardımların milyonlarca insana ulaşması için gecesini gündüzüne kattı. Hayırseverlerin bağışlarıyla kaynayan kazanlar Ramazan ayı sonuna kadar iftar ve sahur sofralarına sıcak yemek olmaya devam etti. Gıda ve hijyen kolileri ihtiyacı olanın evine bereket oldu. Çocukların yüzü hazırlanan paketlerle güldü. Bayramlık kıyafetler ve harçlıklar bayramın geleneğini yaşattı. Nakdi desteklerle ihtiyaca uygun alışveriş yapma imkanı sağlandı. Kızılay, tüm bu yardımları öz kaynaklarından ve bağışlardan yaklaşık 200 milyon liralık bir bütçe kullandı. Pandemi ve Ramazan yardımları sürecinde gönüllülerle birlikte 106 bin Kızılaycı sahada aktif görev aldı.