Niğde Bor OSB’de 600 dönümlük arazide yapılması planlanan ve alınan teşvikin ardından projeden vazgeçildi olarak kamuoyuna yansıtılan proje ile ilgili şirket
CEO’su kamuoyunda oluşan yanlış algılara açıklık getirdi.Murat Karakaya (NİĞDE İGFA)- Niğde Bor OSB’de 600 dönümlük arazide yapılması planlanan ve alınan teşvikin ardından projeden vazgeçildi olarak kamuoyuna yansıtılan proje ile ilgili şirket CEO’su kamuoyunda oluşan yanlış algılara açıklık getirdi. Eko A.Ş CEO’su H. Serhan Süzer, 2019 yılında temeli atılan ve o dönem Poje Bazlı Yatırım Teşvik Sistemi'nden yararlanan Türkiye genelinde 19 firmadan birisi olan Entegre Güneş Paneli Üretim Tesisinin neden hayata geçirilemediği sorusunu yanıtladı. Alınan finansman desteğinin ardından proje rafa kalktı iddialarına açıklık getiren Süzer söz konusu teşvikin yanlış anlaşıldığını söyledi.

'BİZE VERİLMİŞ TEK KURUŞ PARA YOK'

Süzer; “Kamuoyunda Süper Teşvik adıyla bilinse de bu teşvik teknik olarak Proje Bazlı Teşvik diye geçiyor. Proje Bazlı Teşvikte yanlış bilinen konular var. Nereden kaynaklanıyor bilmiyorum ama bu finansal bir teşvik değil, bir para almıyoruz. Bize teşvik kapsamında para verilmiyor, biz o parayı almadık. Bunun adı operasyonel teşvik. Öncelikli olarak fabrika yatırımını yapmamız lazım. Güneş hücresini panelini üretmemiz lazım, bunu sattıktan sonra gelir üretip gelir vergisi ile ya da kullandığımız elektrik üzerinden bir teşvik alabiliyoruz. Öncesinden bize verilen bir hibe yok. Bize verilmiş tek kuruş bir para yok. Bu çok önemli bir ayrım öyle bir hava yaratıldı ki, sanki bize büyük paralar verildi bizler de hiçbir şey yapmıyoruz o paralar gibi, oysa alakası yok. Bizim fabrikayı açmamız, ürünü satmamız lazım ki vergi indimi ya da elektrik üzerinden teşvikten faydalanabilelim" dedi.

'PROJEDEN VAZGEÇMEDİK'

Projenin hayata neden geçirilemediği konusunu açıklayan Süzer kamuoyuna yansıyanların yanlış olduğunu, tesisten vazgeçilmediğini belirtti. Süzer; ‘’Biz bu projeyi oluşturmak için de ciddi yatırım yaptık. Temelini 2019 yılında attığımız yatırım neden gerçekleşmedi, şöyle söyleyeyim tamamen finansal. Biz 3-4 kez projede direkten döndük diyebilirim. Tam finansal yatırıma gitme kararı aldığımızda hep bir kriz çıktı. Ya bir ekonomik kriz, ya konuşulan ülke ile aramızda siyasal kriz ya da işte pandemi süreci girdi. Büyük stratejik bir yatırımcıyı bu konuda ikna ettiğimizde pandemi süreci nedeniyle bir şekilde vazgeçtiler. Bizler de sil baştan başlamak zorunda kaldık. Burada önemli olan projenin neden gerçekleşmediği değil, bizim bu projenin arkasında olmamız. İş insanlarının büyük çoğunluğu yatırım kararı almazken, biz projeden vazgeçmiyoruz. Biz bu projenin arkasındayız. Vazgeçmedik inşallah gecikmeli de olsa bu projemizi gerçekleştireceğiz." dedi.

'ARSAYI İYİ NİYETLE İADE ETTİK'

Arsa ile ilgili de kamuoyunda yanlış bilgiler olduğuna değinen Süzer gecikince arsayı Bor OSB’ye iade ettik dedi. Süzer; ‘’ Bor’da bize tahsis edilen arazi ile ilgili olarak da yine yanlış bilgilendirme var. Biz bu proje için Bor OSB’de 600 dönümlük bir arazi tahsis ettik. Yatırım gecikince beni aradılar ve ‘ toplam 7 bin dekar genişlemeye gidiyoruz fakat genişleyebilmemiz için sizin burada projeye başlamanız lazım’ dediler. Onun üzerine karşılıklı anlaştık gayet iyi niyetle. Ben de başka yatırımcı var mı, diye sordum. Var cevabının aldıktan sonra biz de araziyi iade edelim, ne zaman yatırıma hazır olduğunuzda yine Bor OSB’de ya da Niğde'de başka bir yerde arazi tahsisini hallederiz, diye konuştuk. El sıkıştık ve iyi niyetimizle araziyi devrettik. Çünkü genişlemenin önüne geçmek istemedik. Arazi alındı vazgeçildi gibi bir tarafa çekmeye gerek yok. ‘’dedi. Süzer, sadece Niğde değil ülke ekonomisine de büyük katkılar sağlayacak projede 1500 kişi tesiste olmak üzere yan kollarla birlikte tahminen 5000 kişiye istihdam sağlanacağını belirtti.

Niğde’yi de sürdürülebilir güneş enerjisinin merkezi konumuna getirme hedeflerinin rafa kalkmadığını belirten Süzer; ‘’ Bugün güncellenmiş haliyle toplam yatırım 250 milyon Euro’ya denk geliyor. Böyle bir proje yaparken ve ürün geliştirirken, ulusal ve uluslararası büyük firmalarla birlikte etrafımızda kümelenme olacaktır. Şehir değiştirmek gibi bir konumuz yok, Niğdelilere bir sözümüz var biz sözümüzün arkasındayız. Bu proje tarih verecek olursak; proje ile ilgili olarak 2024’e kadar vaktimiz var. Gecikme de olsa bu yatırımı yapacağız. Biz güneş panelini çıkaracağız hatta en önemlisi güneş hücresini çıkaracağız, belki oluşturacağımız kümelenme sayesinde bizim bölgemizden güneş enerjisiyle alakalı batarya, invertör gibi ürünler de üretilecek. ‘diye konuştu.