Hillary Clinton ile rekabet eden ve seçim yarışını kazanan Donald Trump'ın Türkiye'ye bakışı nasıl? FETÖ'nün düzenlemiş olduğu 15 Temmuz darbe girişimi ve bu girişimde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tutumu hakkında neler söyledi?

Trump, The New York Times'a verdiği röportajda Türkiye'deki darbe girişimiyle ilgili Erdoğan'ı övmüş, "Yaşananın darbe değildi, başarılı olmadı, girişim olarak kaldı ve bu durumu tersine çevireceğine dair kendisine epey güvendim" demişti. Suriyeli Kürtler için de "Kürtlerin hayranıyım, anlarsın" ifadesini kullanmıştı.

TRUMP DA “KÜRT GÜÇLERE HAYRAN” AMA...
Trump, “Kürt güçlerine hayran” olduğunu açıkladığı 21 Temmuz 2016’da yayınlanan New York Times ile yaptığı söyleşide “Türkiye, IŞİD’e karşı bir çok şey yapabilir. Eğer onlarla müzakere eden ben olsaydım IŞİD konusunda çok daha fazlasını yapacaklarını düşünüyorum” demişti.

Bunun üzerine kendisine yöneltilen “(Türkiye’nin) IŞİD ile mücadelede etkin olabileceğini söylüyorsunuz ama büyük bir fark var aramızda. Biz, Kürt güçlerini destekliyoruz, bu sorunla nasıl baş edeceksiniz?” yönündeki soruya da şu yanıtı verdi:
“Kürt güçlerinin büyük hayranıyım. Diğer yandan, Türkiye ile son derece başarılı bir ilişki içinde olma potansiyelimiz var. Eğer, her ikisini bir şekilde bir araya getirebilirsek gerçekten harika olur.”

GÜLEN HAKKINDA NE DÜŞÜNÜYOR?
Trump ile dış politika ağırlıklı yaptığı bu söyleşiyi New York Times, “Trump ile NATO- Türkiye’deki darbe girişimi ve Dünya” başlığı altında yayınlamıştı.

Bu söyleşi de Trump, Türk halkının darbe girişimine karşı direncini övmüş ve “Erdoğan’ın hukuk devleti kurallarına uyması için ona baskı yapacak mısınız?” yönündeki bir soruya, “ABD’de de sivil haklar konusunda bir çok sorun var, biz bu haldeyken özgürlükler konusunda iyi bir mesaj verici konumunda değiliz” yanıtını vermişti.

Trump’ın siyasi danışmanlarından Peter Navarro, National Interest’te 27 Temmuz’da yayınlanan “Hillary’in Türkiye’deki darbeyi desteklemekle suçlanan gizemli İslami din adamıyla bağları” adlı makalesinde, Gülen Örgütü’nün Clinton’ın seçim kampanyasına destek vermesini eleştirmişti.
ABD Başkanı seçilen Trump, NATO müttefiklerinin daha fazla yük almasından ve teşkilâta daha fazla maddi katkı yapmasından da yana. Ayrıca Trump, İran ile yapılan nükleer anlaşmayı yeniden müzakere etmek gerektiğini savunuyor. Müslüman göçmenlerin ABD’ye girişini engellemekten de söz eden Turmp’ın bütün bu fikirleri Türkiye ile ilişkileri etkileme potansiyeline sahip.

Trump’ın başkanlığında Ankara-Washington ilişkilerinin nasıl şekillenebileceğini sorduğumuz Kemerburgaz Üniversitesi Rektörü Prof. Çağrı Erhan, Trump’ın, Ortadoğu’daki ABD askeri varlığını azaltmaktan yana olduğunun altını çizdi:
“Trump, Irak’ta kesinlikle askeri varlık bulundurmamaktan yana. DEAŞ’a karşı sert mücadele söylemi var. Ama, Ortadoğu’daki ABD mevcudiyetini yavaş yavaş azaltma ve bölgeden çıkma niyetinde. Bölgeden çekilirken de, Türkiye ve diğer bölgesel müttefiklerin daha aktif rol oynamasını isteyebilir. Trump’un İran’a yönelik söylemi, bölgedeki ABD müttefikleriyle İran arasında bir gerilimin tırmanmasına yol açabilir. Trump, Rusya ile ilişkiler konusunda ise ılıman bir söyleme sahip. Türk-Rus ilişkilerine olumsuz bir etkisi olmaz. “

Kaynak: Aljazeera Türk