EDOK Komutanı Korgenaral Metin İyidil, gece yaşananları Doğan Haber Ajansı’na anlattı. Darbe girişimiyle ilgili ilk bilgileri duyar duymaz önlem almak için Zırhlı Birlikler Okulu ve Eğitim Tümen Komutanlığı’ndan Tümgeneral Erdoğan Akyol’u aradığını belirten Korgeneral İyidil, "Çünkü Ankara’da böyle bir darbe girişimi için kullanılacak en önemli silah olan tankların mevcut olduğu birlik bu birliktir" dedi.

Tümgeneral Akyol'un telefonda "Komutanım burada karargâhtan gelenler ellerindeki bir emri gösterdiler. Emirde benim görevden alındığım ifade ediliyor" dediğini söyleyen Korgeneral İyidil şunları söyledi:

"O emre uymamasını söyledim, telefon kesildi. Korgeneral Faruk Şengül ile bir araya geldik. Okula nizamiyeden giremeyince alay ve okul komutanını aradım. Tümen karargâhına 4 tank gönderilerek ikaz edilmelerini, teslim olmadıkları takdirde tümen karargâhı binasının tank topu ile yıkılmasını emrettim."

LOJMANLARA SİVİL SIZDI
Korgeneral Şengül ile sivil kıyafetle lojman nizamiyesinden içeri sızdıklarını belirten Korgeneral İyidil, "Bütün beklentimiz, birlikteki subay ve astsubayların emir ve komutamızı kabul etmesiydi. İstediğimiz oldu. Okul Komutanı Tank Albay koşarak geldi ve ‘Komutanım emrinizdeyiz’ diye tekmil verdi. Kalkışmacılar da kelepçelenmiş vaziyette kontrol altına alındı. Bu şekilde bir anda Ankara’ya inmesi planlanan 200’den fazla tank hareket edemeden sevk ve idare tekrar Anayasal düzene gönülden bağlı komuta kademesine geçti" dedi.

HARBİYELİLER ISPARTA’DA
Durum kontrol altına alındıktan sonra darbecilerin birçok yer için Harbiyelileri kullanmayı planladıkları bilgisini edindiklerini belirten Korgeneral İyidil, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bir tabur Kara Harp Okulu öğrencisi Harbiyeli, EDOK’ta bana bağlı Eğridir Dağ ve Komando Okulu'nda komando eğitimindeydi. Çekilen bir mesajda buradaki işbirlikçilerin kiraladıkları otobüsler ile Harbiyelileri Isparta Havalimanı'na götürmek istedikleri bilgisi geldi. Hemen Tümen Komutanını aradım ve Harbiyelilerin kesinlikle kışladan çıkarılmaması emrini verdim. Tümen Komutanı emre uydu ve Harbiyeliler Ankara için yola çıkarılmak istenirken durduruldular."

"CANLI BAĞLANTI YAPTIM"
Hızlı davranarak önlem aldıklarına dikkat çeken Korgeneral İyidil, "Bu tür girişimleri yaparken bir yandan da halkımızın cesaretlenmesi için bazı televizyon kanallarına canlı bağlantı yaparak bilgi verdim. Bütün bu faaliyetlerim esnasında Genelkurmay Başkanlığı’na vekâlet eden 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ümit Dündar’ın emir komutasında hareket ettim ve kendisini sürekli bilgilendirdim" dedi.