SEO Nedir?
SEO, Search Engine Optimization cümlesinin kısaltmasıdır. Türkçe karşılığı, Arama Motoru Optimizasyonu (AMO)'dur.

SEO kavramı ilk olarak 2006 yılında Rohit Bhargava tarafından ortaya atılmıştır. 

İnternetin artık her yerde (bilgisayar, tablet, telefon) olması beraberinde büyük bir pazarı da getirmiştir. Bu pazar hem somut (e-ticaret) hem soyut (rehber site ile reklam geliri) kazançları ortaya çıkardı. 

Ortada bir kazancın var olması ile birlikte rekabette kaçınılmaz olarak ortaya çıkmıştır. İşte bu rekabet SEO'yu doğurmuştur.

Google en çok kullanılan servistir
Dünyada en çok kullanılan arama motoru olma özelliğini elinde bulunduran Google, bu başarıyı kaybetmemek adına kullanıcılarına her daim iyi hizmet ve doğru bilgiyi vermek amacıyla sürekli olarak sıralama faktörlerini güncellemekte ve ziyaretçi odaklı siteleri göz önünde tutmak istemektedir.

Google'da ilk sıralarda yer almak yaklaşık 7-8 yıl önce değerine bakılmaksınız yapılan backlink (sitenize aldığını referans linkler - sitenize link veren diğer siteler) çalışması ve site içerisine anahtar kelimenin anlamsızca çok kez tekrar edilmesi ile çok kolaydı.

Fakat bu devir artık kapandı. Google değerli linkler ve değerli içerikler istiyor. Ne için? Tabii ki ziyaretçileri için.

Bu yüzden artık A'dan Z'ye kullanıcı dostu bir siteniz olmak zorunda. Mesela sitenizin teması.

Tema mobil ve tablet uyumlu olmak zorunda. Eğer sitenizin teması kötü ise maalesef arama sonuçlarında eksi puan olarak hanenize yazılır. Sitenizi temasını test etmek için linke TIKLAYINIZ.

Site temasını hem masaüstünde hem de mobil cihazlara uyumlu hale getirdikten sonra yapılması gerekenler ise şöyle,

1. ÖZGÜN İÇERİK
Hedef kitlenize uygun (oyun - haber - moda - kadın vb) içerikleri sitenizde barındırmak çok önemli. Fakat bu içerikler özgün ve tamamen kullanıcıyı aradığı bilgiyi vermeye yönelik olmalıdır. 

Birçok forumda içeriklerinizin kelime sayısı hakkında (250 - 500 - 1000 kelime gibi) bilgi verilmektedir. Bu sayıların hiçbir anlamı yoktur. Vermek istediğiniz bilgi ne ise onu verin ve makaleyi sonlandırın. Tabii ki o bilginin geçmişi ve geleceğinden söz etmekte fayda vardır. Fakat kelime sayısı uzun olsun diye ile, ve, gibi vb bağlaçların çok kullanılması bir anlam ifade etmemektedir. Aksine sitenizin anahtar kelime oranını düşürür.

Özgün içerik yalnızca yazıdan ibaret değildir. Görseller ve videolarında sitede özgün olması gerekiyor. Bunları da aklınızdan çıkarmayın.

2. SOSYAL MEDYA
Sitede paylaşılan içerikler yada satılan ürünlerin Facebook, Twitter ve Google Plus'ta yer alması ve sosyal medya platformu kullanıcılarına ulaştırılması önemlidir. Sosyal medyadan kazanılan ziyaretçiler Google'ın gözünde sitenize artı değer verecektir. 

Neden artı değer verecek?
Bu sorunun cevabı aslında çok basit. Siz Facebook'ta yada Twitter'da dış bağlantıya neden tıklarsınız? Çünkü ilginiz çeker.

Peki bu ilgi yalnızca görselden dolayı ise ve siteye girince ilginiz kalmazsa ne olur?
Hemen çıkarsınız. İşte bu hemen çıkmayı bile Google analiz ediyor. İnsanları kandırmaya yönelik site ve çalışma yapmayın. 

3. LİNK İNŞASI (BACKLINK)
Link alabilmek için domanin yaşının en az 3 aylık olmasına özen gösterin. 

Her ne kadar birçok makalede, yazıda yada öneride backlink çalışmasının organik olması gerektiği belirtilse de maalesef bu çok olan bir şey değildir. 

Sitenize herhangi bir site link çıkışı yapmadığı için haliyle belirli periyotlarla sitenize link satın alıyorsunuz.

Peki link nasıl satın alınmalı?
Link satın alacağınız siteleri incelemekte fayda vardır. Düzenli olarak siteye çalışma yapan, teması Google'ın istediği gibi ve özgün içerik sağlıyor ise link almanızı öneririz. Fakat bu site hacklink ile değer kazanmış ve +18 sitelerden link almışsa uzak durmanızı öneririz.

Ayrıca her defasında aynı kelime üzerine link almayınız. Bunu Google robotları tarafından fark edilirse maalesef spama alınabilirsiniz. 

Link almak en önemli ve en zor kısımdır,
  1. Link alma kriterlerinize uymalı,
  2. Belirli aralıklarla alınmalı (2 haftada 1 gibi),
  3. Süresi bitince yenilenmeli (takip edilmeli),
  4. Link alınacak kelimeler çeşitlendirilmeli,
  5. Footer, sidebar, banner vb gibi çeşitli bölgelerden alınmalı,
  6. Link çıkışları DoFollow ve NoFollow şeklinde çeşitlendirilmeli.
SEO hakkında ilk yazılabilecek tanımlar bunlar idi. Takdir edersiniz ki bu kadar kapsamlı bir konuyu tek bir makalede anlatabilmek imkansız. Bu yüzden daha fazla bilgi almak için TIKLAYINIZ.