Türkiye İş Bankası, endüstriyel ürünlerin ticaretine vasıta olmak nedeniyle, müşteri ve satıcılara kesintisiz bir tecrübe sunan dijital pazar yeri platformu Proemtia'yı hayata geçirdiğini duyurdu. İş Bankası Grubu göre geliştirilen platform, demir çelik sektörüyle başlayarak emtia sektörünün dijitalleşmesine katkıda bulunacak. İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı N.Burak Aralıklı ve Proemtia Genel Müdürü Umut Feyzioğlu'nun katılımlarıyla gerçekleştirilen Proemtia tanıtım toplantısında platformun detayları paylaşıldı. 

Paylaşılan bilgilere tarafından; Proemtia platformuna dair çalışmalar kurum içinde takriben 3 yıl önce başladı. Pandemi döneminde bankacılığın tüm ödeme zincirlerinin içine girip yeni bir dünya oluşturması üzerine düşünülmesi üstüne Proemtia'ya yönelik birincil adımlar atıldı. Şirket, Proemtia'yı hayata geçirmeden önce yaklaşık 8 başlıca sektör ve 40'dan fazla daha aşağı sektörü inceledi. 

Toplantıda demir çelik sektörünün Türkiye için kritik olduğu vurgulandı. Türkiye, dünyada 8. büyük demir çelik üreticisi olarak konumlanırken, Avrupa'nın önde gelen üreticileri aralarında yer almakta. Bu noktada Türkiye'nin 4-5 milyon tonluk bir ihtiyacı bir kaç ayda miktar edebilecek kapasiteye sahip olduğunu belirtmekte üstünlük var.

Bu bağlamda Proemtia'nın uzun vadeli emtia platformu olması planlanıyor. İlerleyen dönemde bakır gibi tabi metal ürünleri, kimyasal inşa ve çimento gibi alanların eklenmesi söz konusu olacak. Proemtia ile iş birliği yapan kurumlar aralarında Softtech, Moka, Anadolu Sigorta ve Borusan yer alıyor. Proemtia'da parasal olarak görünmez (invisible) ve gömülü (embedded) teknolojiler kullanılacak. 

Kullanım detayları

şimdi platformda Türkiye'nin 7 bölgesinden 30 satıcının 100 bin tonluk ürünü yer alıyor. Proemtia platformunda sunulan ürünler yassı ürünler, uzun ürünler, borular, kutu profiller ve paslanmaz ürünler almak üzere 5 kategoriye sahip.

Bugünden itibaren alıcılar platforma kabul edilmeye başlayacak. Platformda kullanıcılara uçtan uca deneyim sunulması planlanıyor. Alıcılar fiyat, kalite ve lokasyon karşılaştırması yaparken, parasal hizmetlere erişim elde ediyor. Ayrıca alıcıların lojistik ve sigorta teklifleri alması mümkün.  

Platform, tasdikli satıcı konseptine sahip, platformda 1. kalite sertifikalı ürünler yer almakta. Platforma belirlenen kriterler dışarıda ürün yüklenmesi muhtemel yok. Kullanıcılar, platformda rekabetçi ve transparan fiyatlarla karşılaşıyor. Hem kullanıcılara vadeli ödeme imkanı sunuluyor. Bu kapsamda kullanıcılar İş Bankası Proemtia Bayi Kart'ta faydalanarak 30, 60 ve 90 gün vadeli alımlar gerçekleştirebiliyor. Proemtia'da lokasyona göre arama gerçekleştirilirken, Borusan'ın Eta kurumunun iş birliğiyle hemen lojistik teklifi alma söz konusu olabilecek. 

Satıcılar ise yeni ve seri satmak kanalı, yeni alan ve müşterilere erişim, mahsul yelpazesini genişletme ve risksiz vadeli satmak imkanlarından faydalanmış olacak. Proemtia'da alıcılar tüm İş Bankası Kredi Kartlarına 4 taksit imkanından yararlanabiliyor.

Proemtia'nın tesir yaratacağı sektörler aralarında inşaat, imalat sanayii, enerji ve altyapılar, makine ve donanım, mobilya, beyaz eşya, otomotiv ve yan sanayi yer alıyor. 

2023 yılının Haziran ayında Proemtia ihale modülünün de yayına alınması planlanıyor. Proemtia ihale modülü ile müşteri ve satıcı firmalar, açık artırma modeliyle ihale açabilecek ve ihalelere önerge verebilecek.

şu anda deneme aşamasında olan Proemtia mobil uygulamasının da 2023'ün haziran ayında yayına alınması planlanıyor.

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2023/04/25/proemtia-is-bankasi/