Maliye Bakanı Ağbal, "Şu anda topladığımız her 100 lira vergi gelirinin sadece 11 lirasını faize ödüyoruz. Bu bile yüksek, bunun da yüzde 3'lere, 4'lere düşmesi lazım" dedi.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Gelir İdaresi Başkanlığı'nca Afyonkarahisar'da bir otelde düzenlenen "2016 Yılı Çalışmalarının ve Hedeflerinin Değerlendirilmesi" başlıklı toplantıda, son 2002 den beri bütçe disiplininde önemli başarılar yakalandığını vurguladı.

Bütçe açıklarının son 14 yıldan bu yana önemli oranda düşürüldüğüne işaret eden Ağbal, "Bunu iki türlü sağlayabilirsiniz. Bunlardan biri kamu harcamalarında disiplini sağlarsınız. Yani israfı, yanlış kullanımı önlersiniz ve kamu harcamalarını yapmanız gerektiği kadar yaparsınız. AK Parti hükümetleri bu bakımdan kamu harcamalarında rasyonelleşmeyi sağlayan ve kamu harcamalarına disiplin getiren bir maliye politikasını bugüne kadar uygulamıştır" diye konuştu.

Bundan sonra da kamu harcamalarında disiplinden asla vazgeçmeyeceklerini, bunu kararlılıkla uygulayacaklarını dile getiren Ağbal, şunları kaydetti:

"İkincisi de vergi dışı gelirlerde mutlaka ve mutlaka ekonominin potansiyeline uygun bir tahsilatı gerçekleştirmiş olmamız. Bu açıdan da baktığımızda 2002 yılında toplanan vergi gelirlerinin milli gelire oranı yüzde 17,2 iken şimdi yaklaşık 20,9'dur. Yaklaşık yüzde 3,7 artırmışız. Dolayısıyla ekonominin potansiyelini kamu gelirine dönüştürmeyi başarabilmişiz. Bu son derece önemli."

Ağbal, 2002 yılında faiz dışı giderlerin yüzde 19,4 olduğunu, milli gelire oranla faiz dışı giderlerin 2016 yılında yüzde 23,2'ye çıktığını ifade etti.

En radikal değişimin bütçe açığında olduğuna dikkati çeken Ağbal, "2002 yılında bütçe açığı yüzde 11,5 iken 2016 yılında bu rakam yüzde 1,3'tür. Bu oran bugün birçok ülkenin hayal dahi edemediği bir bütçe açığı oranı. Bugün gerek OECD ülkelerinde gerek AB ülkelerinde bütçe açıkları yüzde 3, 4, 5'lerde ama Türkiye son 14 yıldır uyguladığı sıkı maliye politikası ve bütçe disiplini sayesinde bütçe açıklarını yüzde 1'ler seviyesine getirebilmiştir." ifadelerini kullandı.