Geçtiğimiz günlerde Apple'ın 20 yılın peşinde iPod üretimini durdurduğu haberini sizlerle paylaşmıştık. Fiilen bunun şaşılacak bir haber olmadığını hepimiz biliyoruz, ama her insanın nostaljik bir yanının olması ve bir şeylerin kesintisiz geçip gidiyor olması şayet de bu habere üzülmemizin en büyük iki nedeni.

Müzikle yatıp müzikle kalkan biri olsam da hiçbir süre iPod sahibi olmadım, onun yerine Sony Walkman'imin izinden giderek Sony'nin MP4 çalarını satın almıştım, zaten bu aygıt beni dijital platformlara kadar götürmeyi başardı. Böyle bir karar vermiş olsam da doğrusu her iPod sahibine imrenme ile bakıyordum, zira müziği dinlerken menü geçişlerinde meydana çıkan tıkır tıkır ses bile yaklaşık olarak en sevdiğim grubun konserindeymişim gibi heyecanlanmama yetiyordu, çünkü biliyordum ki o sesten sonra en yakın arkadaşım kendi iPod'undan hiç bilmediğim bir şarkıyı açarak bana dinletecekti. 13-14 yaşlarında, o şarkıların bugünkü hayatımı şekillendireceğini de tıpatıp iPod'un fiilen ne kadar büyük bir aygıt olduğunu bilmediğim gibi bilmiyordum.

Apple'ın iPod cihazının ortaya çıkışının hikayesine dair ana detayları geçtiğimiz günlerde paylaştığımız şu yazıyı okuduysanız hatırlayacaksınız, oysa bilmeyenler için anında küçük bir özet aşmak istiyorum. Apple iPod'un fikir babası Tony Fadell. Kendisi bununla birlikte iPhone hayata geçiş sürecinin başlarında da bulunan biri. iPod, müziği daha fazla, daha nitelikli ve daha hızlı dinlemeye yardım etmek amacıyla hayata geçirilmiş bir ürün. Dönemin şartlarına göre depolama kapasitesi daha yüksek ve şarkı dinlemeyi, dinlenilen şarkıyı bulmayı da daha basit ayla getiriyor. İlk cins iPod'lar Windows PC'lerle uyumlu değildi. Bunun nedeni Steve Jobs'un böyle olmasını istemesiydi, fakat neyse ama Fadell'in ve ekibinin müdahalesi baştan sona Jobs bu konudaki fikrini değiştirmiş ve iPod'un başarısı da bundan sonra gelmeye başlamıştı.

20 yıl baştan başa (en azından bu sürenin büyük bir kısmında) müzik dinlerken bizlere eşlik eden iPod'un tarihine bir göz atalım dedik. Bu kapsamda da öne çıkan noktaları ve iPod'un mihenk taşı cihazlarını araştırdık.

iPod Classic (2001-2004)

Orijinal iPod, 23 Ekim 2001'de piyasaya sürüldü. Takriben 1000 şarkılık 5 GB depolama alanı ve 10 saatlik pil ömrü, iPod'un dönemin müzik çalarlarından ayıran bir özellikti. Sonraki iki tür baştan başa, iPod'un kapasitesi 1000 şarkıdan 10 bin şarkıya çıktı. 2003 yılında Apple, cihazda iTunes Store'u tanıttı ve kullanıcıların şarkıları zahmetsizce satın alıp indirmelerini sağladı. 2004'te iPod, dokunmatik tıklama tekerleği, renkli ekran ve dinlediğiniz şarkıları rastgele seçmek için karıştırma özelliği ile birlikte geldi. 2005 yılında piyasaya sürülen 5. nesilde ise daha büyük bir ekran, video oynatma yetenekleri ve 80 GB depolama alanı vardı. Gerisinde 2007'de, iPod classic 160 GB depolama alanına sahip olarak tanıtıldı. 2014 yılına dek sunulan bu model, orijinal iPod serisinin sonuncusuydu.

iPod küçük (2004-2005)

20 Şubat 2004'te tanıtılan iPod küçük, sıradan iPod'un ağırlığının az kalsın yarısı kadardı. Tek elle gezinmeye izin veren ve 1000'e dek şarkı kapasitesine sahip cihazın beş öbür rengi mevcuttu. Ama iPod küçük'nin ömrü uzun olmadı ve 2005 yılında piyasaya sürülen 2. nesilden sonradan yeniden üretilmedi.

iPod nano (2005-2017)

iPod nano 25 Eylül 2006'da tanıtıldı. Sabit disk yerine bir flash bellekle geldi ve 4 GB'lık depolama alanında 2000 şarkı barındırabiliyordu. Sonraki birkaç nesilde daha iyi bir ekrana, alüminyum kasaya ve genişletilmiş depolama alanına sahip olan bu cihazın 5. nesli, önceki modellerde olmayan bir kamera, mikrofon, hoparlör ve FM radyo özelliklerine sahipti. iPod nano'nun 7. ve son nesli, en ince ayrıntısına kadar dokunmatik ekrandı. Aygıt 2017 yılında veda etmişti.

iPod shuffle (2005-2017)

iPod shuffle, iPod nano'nunkine benzer bir yol izledi. 2005 yılında piyasaya sürülen, ekransız ilk iPod'du. Cihazda yemek listesi için bir halka ve oynatma düğmesi mevcuttu. iPod Shuffle'ın kapasitesi ise azıcık daha düşüktü ve 240 şarkılıktı. 2014 yılında piyasaya sürülen 4. tür iPod shuffle aynı zamanda son nesil oldu ve bu mahsul de 2017 yılında bizlere veda etti.

iPod touch (2007-günümüz)

iPod touch, iPod nano, iPod shuffle ve iPhone ile birlikte 2007 yılında piyasaya sürüldü. Cihazın iPhone'un piyasaya sürüldüğü döneme eşit gelmesi kayda değer, zira iPod touch da tıpatıp iPhone'a benziyordu. Hatta iki cihaz, birkaç özellik hariç aynı işletim sistemine sahipti. iPod touch, 3,5 inç dokunmatik ekrana, web'de gezinme ve Wi-Fi özelliklerine, bununla beraber iOS uygulamalarına sahipti.

2008'de iPod satışları yaklaşık 55 milyon dolar ile zirveye ulaştı. 2009'dan sonra ise iPhone, Apple'ın en çok satan cihazı oldu ve iPod'a olan alaka de bu noktadan sonradan düşmeye başladı. Birkaç tür baştan başa, iPod touch daha seri ve daha zengin özelliklere sahip olacak şekilde piyasaya sürüldü. 2010 yılına gelindiğinde ise retina ekran ve ön kamera bizleri karşıladı. iPod touch'ın 7.ve son nesli 2019'da çıktı.

Bu noktadan daha sonra ise hiçbir süre yeni bir iPod çıkmayacak. iPod'lar da tıpkı walkman'lerimiz ve CD çalarlarımız gibi evlerimizin nostaljik köşelerinde ya da çekmecelerde yerlerini alacak. Kim bilir, ola ki plakların son dönemde popülaritesinin artması gibi bir noktada gelecek nesil için de iPod'lar kıymetli olacak. sonuç olarak, cihazlar ve teknolojiler hayatlarımızdan gelip geçse de dönemlerin bizde bıraktığı izler asla eskimiyor.

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2022/05/14/20-yillik-seruveninin-sonuna-gelen-ipodun-tarihi