İHALE SONUCUNU VE ÜCRETİ BAKAN BİNALİ YILDIRIM AÇIKLADI

Bakan Binali Yıldırım'ın konuşmasının satırbaşları şöyle:

* Toplam 169 kilometre. Kurtköy'de başlıyor, Akyazı'da bitiyor. 2x4 yani 4 şerit gidiş, 4 şerit geliş. Toplam yatırım tutarı 4,5 milyar Türk Lirası.

* Yatırım süresi yaklaşık 3 yıl kadar. Tabii arazide neyle karşılaşacağız bilemeyiz. İhalenin yapılış şekli şöyle; verilen trafik garantileri, kilometre başına belirlenen geçiş ücretleri var, buna karşılık en az işletme süresi veren firma kazanmış oluyor.

* Buna göre kazanan ortaklık Limak Cengiz Ortak Girişimi'dir. Verdiği süre 6 yıl 9 ay 12 gündür. Bundan 3 yıl yapım süresini düşerseniz geriye 4 yıla yakın bir işletme süresi sonunda yol, karayollarına devrolacak.

* 169 km'lik Kurtköy–Akyazı arası kısım için geçiş ücreti 19 lira artı KDV olarak belirlendi.

* Böylesine büyük projenin bu şekilde bir bedelle yapılıyor olması, Türkiye'nin gücünü gösteriyor. Ayrıca ne kadar rekabetçi bir çalışma olduğunu, rekabetçi bir ihale gerçekleştiğini ortaya koyuyor.

* Havalimanı'ndan Kınalı'ya Edirne asfaltına TEM yoluna bağlamak için 88 kilometrelik bir bölüm daha var. O bölümü yine YİD modeliyle yapıldı. Buraya da 8 teklif geldi. Bunların içinde yapımsüresi dahil olmak üzere en düşük işletme süresini veren grup Kolin Kalyon Ortak Girişim Grubu'dur.

* Teklif edilen süre 7 yıl 9 ay 12 gündür. Buradan 3 yıl yapım süresini çıkardığınızda 4 yıl gibi bir işletme süresi kalmış olacaktır.

* 88 km'lik Kınalı–Odayeri arasındaki otoyol kısmında ise geçiş ücreti 10,5 lira artı KDV olarak belirlendi.

GEÇİŞ ÜCRETİ BELLİ OLDU

169 km'lik Kurtköy–Akyazı arası kısım için geçiş ücreti 19 lira artı KDV olarak belirlendi.