Sözcü Gazetesi'nden Ali Ekber Şen'in haberine göre baro başkanları, “İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz” başlığıyla hazırlanan karşılıklı basın açıklamasına imza koydu.78 Baro başkanı, İstanbul Sözleşmesi'nin 10. yaşında yaptığı ortak yazılmış açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

78 BARO BAŞKANINDAN AÇIKLAMA

“İstanbul Sözleşmesi’nin 11 Mayıs 2011 tarihinde İstanbul'da imzaya açılmasının ve Türkiye göre ilk imzacı olarak imzalanmasının 10. yıldönümünde, Sözleşme' den 20 Mart 2021 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Kararıyla çekilmenin; hukuka, Anayasaya ve milletlerarası sözleşmelere tutarsız olduğunu bir kere daha açıklama ediyoruz.

Kadına karşısında şiddeti, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin ve ayrımcılığın bir sonucu olarak görebilen; kadına karşın şiddeti insan hakkı ihlali olarak kabul eden İstanbul Sözleşmesi’nin bütün hükümleriyle etkili uygulanması taleplerimizi yükselttiğimiz bir dönemde, Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi’nden diğer taraftan 'hukuka tutarsız bir şekilde' çekilmesi kabul edilemez. Devletin görevi bireylerin haklarını, hayatlarını gözetmek, eşitsizliği ve ayrımcılığı ortadan kaldırarak şiddetsiz bir etraf ve yaşam hakkı sağlamaktır.

Biz aşağı imzası olan Baro Başkanları olarak; kadınları korumasız bırakacak çekilme kararının geri alınması için yetkilileri göreve ziyafet ediyor, İstanbul Sözleşmesi’nin yürürlükte olduğunu, İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmediğimizi, yasal mücadelemizi sürdüreceğimizi kamuoyuyla saygılarımızla paylaşıyoruz.”

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/78-barodan-istanbul-sozlesmesi-aciklamasi-haberi-532581