Sözcü Gazetesi'nin haberine tarafından plan zarfında gelecek günlerde pandeminin başlangıcında olduğu gibi kapanma ve karantina olmayacağına uyarı çeken Biden, bunun yerine ülke genelinde aşılamanın ve yardım dozların arttırılmasına odaklanılacağını söyledi.

ABD Başkanı Biden, ailelerin bir arada aşılanabilmesi için yeni aşılama merkezleri açılacağını, çocukların evde karantinada kalmasını önlemek ve okula gitmeyi sürdürmelerini temin etmek için önlemler alınacağını, evde yapılan ücretsiz Covid-19 testlerinin sigorta şirketleri göre karşılanacağını ve sigortasızlar için de halk sağlığı merkezlerinde ve diğer noktalarda ücretsiz test verileceğini açıkladı.

Biden hem vakaların arttığı bölgelerdeki sağlık durumu personelinin sayısının arttırılacağını, dünyanın geri kalanını aşılama çabalarının arttırılacağını, ABD'ye gelenlere karşın uluslararası yolculuk kurallarının sıkılaştırılacağını belirtti.

Biden, ‘‘Mevcut federal aşı zorunlulukları duruşma kadar incelenirken bu plan, bu zorunlulukları genişletmiyor ya da arttırmıyor. Bu bütün Amerikalılar'ın üstünde uzlaşabileceği bir plan. Bu bizi birleştirecek bir plan; bölecek bir plan değil'' dedi.

“OMİCRON KAYGIYA NIÇIN OLUYOR, PANİĞE DEĞİL”

‘‘Bu kış mevsimine geçen kış olduğundan fazla daha dinç giriyoruz'' diye Biden hemen şimdi Omicron varyantından ABD'de iki vaka görüldüğünü belirtti ve Omicron'un kaygıya neden olduğunu fakat paniğe niçin olmaması gerektiğini söyledi.

ABD'nin dünyanın en iyi aşılarına, ilaçlarına ve bilim insanlarına sahip olduğunu söyleyen Biden, ‘‘Bu varyantla bilimle ve tez uğraş edeceğiz, keşmekeş ve kafa karışıklığıyla değil'' diye konuştu.

Geçen Noel'de ABD’li yetişkinlerin yüzde 1'inden azının aşılı olduğunu, çocukların tehlike altında bulunduğunu, okulların kapalı kaldığını hatırlatan Biden, bu Noel'de ise yetişkinlerin yüzde 72'sinin aşılandığına, 5 yaş ve üstü çocuklar için tehlikesiz ve etkili aşılar olduğuna, okulların ise yüzde 99'unun açıldığına uyarı çekti.

Biden, ‘‘Fakat uzmanlar gelecek haftalarda vakaların artacağını söylüyor. Buna hazırlıklı olmalıyız'' uyarısında bulundu.

Biden kış planı dahilinde aşılama ve destek dozların yapılmasının hızlandırılacağını, bunun için aile üyelerinin tamamının bir arada aşı olabileceği merkezler kurulacağını, devlet çalışanlarına yardım dozlarını olmaları için işyerleri kadar müsade verileceğini kaydetti.

Biden, yönetiminin yeni varyantlar nedeniyle gereksinim olduğu takdirde Pfizer, Moderna ve Johnson&Johnson ile yeni aşılar ve güçlendirici dozlar geliştirmeleri için acil durum çalışmaları yürüttüğünü kaydetti.

Biden, 5 yaşın altındaki çocukların aşılanmasına başlanması konusunda ‘‘Sezme yoldan gitmeyeceğiz fakat Gıda ve İlaç Dairesi'nin bunu tehlikesiz ve hızlı şekilde yapması için yetkim dahilindeki her şeyi yapacağım'' ifadelerini kullandı.

“OKULLARDA DENEME UYGULAMASI YAYGINLAŞACAK”

Biden okullarda testlerin yaygınlaştırılacağını ve bu sayede bir vaka görüldüğünde çevresindekilerin karantinaya alınması uygulamasının kalkacağını kaydetti.

Evde deneme yapılması için sekiz farklı seçenek olduğunu belirten Biden, özel sigorta şirketlerinin gelecek aydan itibaren deneme bedelini ödeyeceğini, özel sigortası olmayanların ise binlerce sağlık merkezinden bedava test alabileceklerini belirtti.

“OLGU ARTIŞIYLA MÜCADELEDE EKİPLER ARTIRILACAK”

Biden, olgu artışıyla mücadelede mevcut 20 ekibin sayısının üç katına çıkartılacağını belirtti ve monoklonal antikor tedavilerinin yaygınlaştırılacağını, yeni ilaçların da yolda olduğunu kaydetti.

“200 MİLYON DOZ AŞI DAHA GÖNDERİLECEK”

Dünyanın geri kalanının aşılanmasının önemine uyarı çeken Biden, ABD'nin Güney Afrika dahil ülkelere, dünyadaki bütün ülkelerin yolladığının toplamından daha pozitif bedava aşı gönderdiğini söyledi.

Biden gelecek 100 günde 200 milyon doz aşının daha gelişmemiş ülkelere gönderileceğini kaydetti; ‘‘Bu yalnızca ahlaki bir zorunluluk yok, Amerikalılar'ı korumanın da bir yolu'' diye konuştu.

YOLCULUK ÖNLEMLERİ SIKILAŞTIRILIYOR

Biden yeni yolculuk önlemleri dahilinde ABD'ye antre yapmadan önce azami üç gün öncesine değin negatif test sonucu gösterilmesi koşulunun 1 günle sınırlandırıldığını kaydetti.

Biden, milletlerarası ve yurtiçi seyahatlerde uçak, tren ve öteki toplu taşıma araçlarında kış ayları boyunca maske zorunluluğunun geri geldiğini bildirdi.

ABD’DE ÜÇÜNCÜ OMİCRON VAKASI

ABD'de California ve Minnesota'nın peşinde üçüncü Omicron varyantı vakası Colorado'da görüldü.

Varyanta yakalanan kişinin yakın zamanda Güney Afrika'ya seyahat ettiği, bütün aşılı olduğu ve rahatsızlık semptomlarını hafif geçirdiği belirtildi.

Minnesota'da görülen vaka ise uzmanlara göre topluluk içinde bulaştığı tanıdık ilk vaka oldu. Minnesota millet sağlığı merkezi vakanın New York'a seyahat eden ve Javits Merkezi'nde bir konferansa katılan tam aşılı bir birey olduğunu bildirdi.

New York Belediye Başkanı Bill de Blasio, temas peşine düşüp takip sistemini faaliyete geçirdiklerini ve varyantın yayılmasının önlenmesi için konferansa katılanlarla bağlantı kurulduğunu bildirdi.

Minnesota sıhhat yetkilileri hastanın 22 Kasım'da hafif semptomlar yaşadığını, 24 Kasım'da Covid-19 testi yaptırdığını ve semptomlarının sona erdiğini bildirdi.

Minnesota Valisi Tim Walz, haberin kaygı verici olduğunu ama sürpriz olmadığını söyledi.

ABD'de nüfus genelinin yüzde 58,9'u yani 196 milyon birey tam aşılanmış durumda. Dünyanın zengin ülkeleri arasında ABD aşı oranı açısından en geride. ABD'de 786 binden fazla kişi Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti.

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/abd-baskani-biden-yeni-coronayla-mucadele-planini-acikladi-haberi-541900