Uzak alıştırma ve meslek yapış şekillerind dijital dönüşümün hız kazanması olur ya de sektörümüz namına pandeminin yükümlülük haline getirdiği tek olumlu yanıydı. Geleneksel şirketler bir şekilde işlerini biraz daha dijitalleştirdiler ancak önlerinde hala fazla uzun bir yol olduğu ve bu yolun da dijital servisler sunan teşebbüs dünyası için de manâlı bir fırsat olduğu umulan. 

Girişimci yeni müşterisini ararken, geleneksel işletmeler de işlerini ne şekilde kolaylaştıracaklarından bi haber durumda, bu buluşmayı sağlamak için Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Visa ortak bir projeye girişti. Zeki KOBİ olarak duyurulan projede bir pazaryeri modellenecek ve bu pazaryerinde bambaşka dijital çözümlerin listelenmesi planlanıyor. 

Ödeme çözümlerinden, muhasebe çözümlerine, CRM'den ERP'ye ve bilgi yönetimine kadar pek fazla çözümün bu pazaryerinde listelenmesi öngörülüyor. Demin emekleme aşamasındaki proje şu anda listelemek için dijital çözümleri arıyor. Bunun için bir form ile dilekçe toplayan Zeki KOBİ'de siz de yer alabileceğinizi düşünüyorsanız çarçabuk kaydınızı yaptırabilirsiniz. 

Projenin yürütme bacağında da Webrazzi okuyucularının yakından tanıdığı isimler var. Bu yüzden projelerin pazaryerine katılması, onaylanması gibi süreçlerde bu dünyaya uzaktan insanlara dert açıklamak zorunda kalınmayacağını düşünüyorum. Webrazzi'nin eski Co-Editörü ve hepinizin Teşebbüs Ofisleri'nden tanıdığınız Ümit Öncel ile Pozitiftv'nin (şimdiki adıyla livecast) eski ortaklarından Başar Ceylan'ın organizasyonunda yürütülen projenin Haziran ayında yayınlanması planlanıyor. Covid-19 sürecinin 1 yıldan uzun süredir devam ettiği düşünülürse şayet bir nebze geç kalındığı bile söylenebilir. 

Öğrendiğimiz kadarıyla, Zeki KOBİ üzerinden girişimlerin ürünlerine dair direkt satın alma opsiyonu olmayacak bir değişiklik listeleme ile yalnızca bilgilendirme ile yönlendirme gerçekleştirilecek. Bu açıdan baktığınızda TOBB tarafının ya da projenin belli başlı sponsoru olan Visa'nın projeden yalnızca avantaj ve dijital farkındalık yaratmayı istediği muhakkak. Web sitesinde pazaryerinin açık havada dijital dönüşümle ilgili makaleler, rehberler ve eğitimler de yer alması planlanıyor.

Konuyla ilgili olarak bir izah etme yapan TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu "KOBİ'lerin dijitalleşmesine ilişkin çalışmalarımız esnasında sahada önemli bir eksiklik saptama ettik. Dijitalleşme konusunda çözüm sunan şirketler ile dijitalleşmek isteyen KOBİ'ler arasında bir irtibat kopukluğu var. Dijitalleşmek isteyen KOBİ'ler çözüme, çözüm sunan şirketler ise KOBİ'lere ulaşmakta zorluklar yaşıyorlar. Bu sorunu ortadan uyandırmak ve dijitalleşme konusunda bütün çalışmaları tek bir çatı aşağı toplamak üzere Visa ile birlikte Zeki KOBİ projesini geliştirdik. Buradan KOBİ'ler için bir dijitalleşme ekosistemi oluşturmayı hedefliyoruz. Ayrıca tüm yıl baştan başa KOBİ'lerin dijitalleşmesine karşın etkinlikler ile bu dönüşümü teşvik etmek üzere etkinlikler gerçekleştireceğiz.” dedi.

Projenin ana sponsoru olan Visa Türkiye Genel Müdürü Merve Tezel ise konuyla ilgili olarak "2020 yılında yaptırttığımız KOBİ araştırmamıza tarafından KOBİ'lerin dijitalleşme kavrama ve ricası vakit içinde artarak ilerliyor. Online ve temassız ödemelerin daha hijyenik olması, hayatı kolaylaştırması, tehlikesiz olması, e-ticaretle satış hacminin artması, çağın gereklerine uyum karşılamak ve bilhassa web sitesi ile birlikte kurumsal kimliğin güçlenmesi; dijitalleşme konusunda KOBİ'lerin en büyük motivasyonları olarak sıralanıyor. Akıllı KOBİ platformunu bu ivedi dijitalleşme ihtiyacından yola çıkarak TOBB iş birliği ile hayata geçirdik. Bütün KOBİ'lerimizi dijitalleşme yolculuklarında takviye edinmek üzere platforma antre yapmaya gösteri ediyoruz” şekilde konuşmuş.

Akıllı KOBİ projesinin Haziran ayında açılmasının planlandığını hemen dijital çözümler sunan girişimlerin başvurularına açık olduklarını tekrar belirtelim. Siz de platforma yerinde bir dijital çözümünüzün olduğunu düşünüyorsanız, buradan başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. 

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2021/05/11/akilli-kobi-tobb-visa