Komitede HDP Batman Milletvekili Necdet İpekyüz, “Türkiye’de üniversite imtihanlarında 700 bin, 800 bininci olup yurt dışında tıp fakültesi, diş doktorluğu gibi kısımlara kayıt yaptıranların pandemi gerekçesiyle Türkiye’de özel mekteplere kayıt yaptırdığını” söyledi.

BBC Türkçe'nin haberine göre, iddiayı doğrulayan Saraç, “700-800 bininci” ifadesinin “iyimser” bir sayı olduğunu belirterek daha alt sıralarda olup da yurt dışından yatay geçiş yapan talebeler olduğu, ancak duruşma kararlarının “kazanılmış hak” kararları sebebiyle bir şey yapamadıklarını anlattı.

Saraç açıklamalarının devamında şu ifadeleri kullandı:

"O nasıl kaynaklandı? Pandemi yarıyılında yurt dışında okuyan talebelerimiz ilk binde ise onların doğrudan geçişiyle alakalı bir karar almıştık. Tam bu tertip etmeler, yasalar ve mevzuatlar zati içtenlik temelinde yapılır. Fakat fark ettik ki çok süratli bir biçimde oraya kayıt yaptırıp yatay geçişle tekerrür Türkiye’ye dönme yoluna giriyorlar.

Dolayısıyla üniversitelere verdiğimiz o yetkide bir kısıtlamaya yine gitme gidişatımız mevzubahisi oldu, ihtar yazdık ettik ama üniversitelerin yürüttüğü bir operasyon. Gelenlere ne yapacaksınız?

Gelenlerle alakalı, mevzuata ters olanların kaydının silinmesi ile alakalı üniversitelere yazdık ama şöyle bir şey oluyor: Kayıt olduktan sonra yönet duruşmaları ‘O bir müktesep haktır’ diyor. Ne Yazık Ki böyle de bir gidişat var."

Kaynak: www.sacitaslan.com