Beyyine Suresi 8. ayeti ne anlatıyor? Beyyine Suresi 8. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Beyyine Suresi 8. Ayetinin Arapçası:

جَزَٓاؤُ۬هُمْ عِنْدَ رَبِّهِمْ جَنَّاتُ عَدْنٍ تَجْر۪ي مِنْ تَحْتِهَا الْاَنْهَارُ خَالِد۪ينَ ف۪يهَٓا اَبَدًاۜ رَضِيَ اللّٰهُ عَنْهُمْ وَرَضُوا عَنْهُۜ ذٰلِكَ لِمَنْ خَشِيَ رَبَّهُ

Beyyine Suresi 8. Ayetinin Meali (Anlamı):

Onların Rableri katındaki mükâfatları, altlarından ırmaklar akan, içinde ebedî kalacakları ölümsüz nimet ve sevinç diyârı olan Adn cennetleridir. Allah onlardan râzı olmuştur, onlar da Allah’tan. Bu mükâfat, Rabbinden korkup kapleri O’nun saygısıyla ürperenler içindir.

Beyyine Suresi 8. Ayetinin Tefsiri:

Bunlar yaratıkların en hayırlılarıdır. Hatta meleklerden daha onurlu ve üstündürler. Çünkü meleklere isyan etme iradesi verilmemiştir. Mü’minler ise isyana iradeleri olduğu halde, bunu terk edip Allah ve Rasûlü’ne itaati tercih etmişlerdir. Onların mükâfatı, altlarından ırmaklar akıcı, ölümsüz nimet ve ebedi sevinç diyârı olan Adn cennetleridir. Orada ebedî kalacaklar, zihin ve hayale gelmedik güzellikte nimetlere olacaklardır. (bk. Buhârî, Tevhid 35; Müslim, İman 312) Bunun da ötesinde rızâ makamına erecekler; Allah onlardan, onlar da Allah’dan razı olacaktır.

 “Bu mükâfat, Rabbinden korkup kapleri O’nun saygısıyla ürperenler içindir” (Beyyine 98/8) kısmında الخشية (haşyet) kelimesi kullanılır. “Haşyet”, tâzim ve muhabbet neticesi hâsıl olan içi hürmet ve ihtiram batmış bir korkudur. Haşyet; insanı hoş bir şekilde itaate sevk eden, onu ihsan seviyesine yaklaştıracak yüksek bir aşk heyecanı uyandıran o kadar güzel bir ruh halidir. Nitekim bu hali yaşayanlar hakkında:

“Onlar, yaptıkları her iyiliği ve işledikleri her ameli, kalpleri her an Rablerine dönüyor olmanın haşyetiyle ürpererek yaparlar” (Mü’minûn 23/60) buyrulur.

Hikmetin başı Allah’tan korkmak olup, bunun derecesi ilim ve mârifetin derecesi nispetindedir. Bu sebepledir ama, “Hakiki şu oysa, kulları içinde oysa âlimler, Allah’tan gerektiği gibi korkarlar” (Fâtır 35/28) buyrularak bu gerçeğe dikkat çekici edilir. Aramak ama cennet ve rıdvana ermek için hakiki bir ilim, irfân, mârifet ve insanı aralıksız günahlardan uzaklaştırıp Rabbine yaklaştıracak hoş amellere yönlendiren şiddetli bir nefret edilen şey lazımdır.

Burada zikredilen Allah korkusunu ve saygısını, duymayanlara duyurmak için acilen Beyyine sûresini Zilzâl sûresi peşine düşüp takip edecek; iyilik ve kötülüklerin cezasının ne zaman ve nasıl olacağını haber verecektir:

Beyyine Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Beyyine Suresi 8. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/beyyine-suresi-8-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html