Geçen aylarda Microsoft'un kurucusu ve eski CEO'su Bill Gates, Gates Notes isimli blogunda okuduğu kitapları, meslek dünyasına ve küresel problemelere dair fikirlerini düzenli olarak paylaştığını duyurmuştuk. Gates, bu defa noel tatili gelmeden 2021'de yayımlanan bilim kurgu temalı beş kitap önerdi.

Bu listeyi bireysel blogu GatesNotes üzerinde paylaştı. Bir taraftan bu tema aşağıda beş kitabın toplanması pek şaşılacak değil sahiden. Teknoloji dünyasının önde gelen ismin çocukluk yıllarından beri bilim kurgu romanlarına düşkün olduğu biliniyor. Gates konuyla ilgili şöyle konuşuyor: "Yaşım ilerledikçe daha çok kurgu dışı okumaya başladım. Fakat hala bilim kurgu romanlarıyla ilgileniyorum." Gates'in paylaştığı kitaplar ise şöyle sıralanıyor: 

İlk kitap Jeff Hawkins kadar yazılan A Thousand Brains: A New Theory of Intelligence... Demin Türkçe'ye çevrilmeyen kitap, makine ve zeka kavramı üstüne yazılı. Bu kavramın gelişimini destekleyen yeni bir teori ortaya koyuyor. Kitabın yazarı PalmPilot'un kurucuları aralarında yer alıyor.

İkinci kitap, Walter Isaacson tarafından yazılan bir yaşam öyküsü... The Code Breaker: Jennifer Doudna, Yine Editing, and the Future of the Human Race adlı kitap, gen düzenleme teknolojisinin önde gelen ismi Nobel Ödüllü kimyacı Jennifer Doudna için yazılmış. Bu da hemen şimdi Türkçe'ye çevrilmeyen eserler aralarında yer alıyor. Kitap, Doudna ve ekibinin bu teknolojiyi geliştirirken yaşadıkları anlatılıyor. 

Üçüncüsü Kazuo Ishiguro göre yazılan ve Türkçe'ye Klara ve Güneş diye çevrilen bir eser. Roman türünde yazılı olan kitap, bir dükkânda görevli Klara isimli bir robotun çevresindeki insanları gözlemlemesi ve onları belirtilmiş koşullarda uyarmasını, fazla duygusal tepkiler verdiklerinde onları dengelemesini konu alıyor. Bu kitap, ABD'nin eski başkanı Barrack Obama'nın da listesinde...

Dördüncü kitap bir kadın yazara ait. Maggie O-Farrell'e ait Hamnet kurgusal bir eser olarak tanımlanıyor. Ölüm teması üstüne yoğunlaşan kitap, William Sheakspeare'nin oğlu Hamnet'in ölümününün yazara verdiği ilham konusuna değiniyor. Yani, yazarın meşhur eseri Hamlet üzerine yazılmış bir kitap olarak öne çıkıyor. Gates,“Oğlu Hamnet 11 yaşında öldü ve birkaç yıl daha sonra Shakespeare Hamlet adında bir facia yazdı. Özellikle burada yaklaşık olarak mucizevi bir figür olarak düş edilen eşi Anne hakkında yazılan şeyleri okumaktan keyif aldım" diyerek kitabı niçin sevdiğini anlatıyor.

Beşinci ve son kitap ise Türkçeye Kurtuluş Projesi  çevrilmiş bir bilim kurgu. Bu alanın ünlü isimlerinden biri olan Andy Weir tarafından yazılmış. Marslı'nın yazarı olarak tanıdık Weir'in bu kitabı, güneşi 'güneşyiyen' bir organizmadan korumaya çalışan Ryland Grace adlı bir lise öğretmenini konu alıyor. Eğlenceli bir okuma olduğunu bildiren Gates, kitabı haftasonunda bitirdiğini söylüyor.

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2021/11/29/bill-gates-in-noel-tatili-icin-onerdigi-5-kitap