ABONE OL

D vitamini vücuttaki kalsiyum ve fosfat dengesini sağlayarak kemikleri güçlendiren bir moleküldür. Bunun yanı sıra bağışıklık sistemi üzerine de çok manâlı bir rolü vardır.

85 çocuk üstünde yapılan araştırmada, koronavirüse yakalanan çocuklarda sıradan D vitamini düzeyinin 13 Mg/L, hastalığa yakalanmayanlarda ise 34 olduğu görüldü.

Koronavirüs enfekte olan çocukların D vitamini düzeyi sağlıklı çocuklara göre daha düşük. Bu çocukların hastanede kalış süresinin ve ateşlerinin de daha artı olduğunu gözlemlendi.

Riskli gruplarda; bebekler, gebeler, emziren anneler, özelikle de dinç çalışanlar gibi kesintisiz kapalı ortamda kastetmek zorunda olanlarda D vitamin eksikliğini daha artı görüyoruz. Bu kişilere günlük olarak D vitamini takviyesi öneriliyor.

Doğal gıdalardan özelikle balık, balık yağı, yumurta gibi zengin vitaminli besinlerle de beslenmeleri öğüt ediliyor.

Bağışıklık sisteminin güçlü olması için D vitamini takviyesi

Bağışıklık sisteminin zinde olması için D vitamini takviyesi

Özelikle bebeklerde anne sütü yetkisiz olduğu için, doğumdan itibaren D vitamini takviyesine başlanması gerekiyor. Bu yaş grubu çok riskli grup, erişkinlerde de özelikle güneş ışınlarına az maruz kaldığı için havaların soğumasıyla beraber ve kapalı ortamlarda kaldığımız için mutlaka D vitamini takviyesi gerekir.

Bağışıklık sistemimizi kuvvetlendirmek besleyici değeri yüksek olan besinlerle tüketmek gerekiyor. Ayrıca portakal, mandalina, kivi gibi bağışıklık sistemini olumlu yönde etkileyen meyveleri daha pozitif tüketmeliyiz.

Özelikle haftada 3 gün 20'şer dakika güneş ışınına maruz kalmak gerekiyor. Ama havaların soğuması ve kısıtlamaların olmasıyla kapalı mekanlarda daha fazla vakit kalmamız nedeniyle D vitaminin vücutta sentezlenmesi neredeyse imkansız ülkü geldi. böylece destek olarak D vitaminin günlük olarak alınması gerekiyor.

D ve C vitaminlerini bu günlerde daha sık tüketmemiz gerekiyor. Bağışıklık sistemimiz için iyi bir uyku, bununla beraber dengelenmiş beslemek gerekiyor. Bağışıklık sistemimizin kimsesiz iyi olması da yetmiyor. Koronavirüsün viral yüküne daha az maruz kalmamız gerekiyor. bu nedenle mesafeye, maskeye fazla uyarı etmemiz gerekli.

Kaynak: www.milliyet.com.tr