Duhâ Suresi 5. ayeti ne anlatıyor? Duhâ Suresi 5. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Duhâ Suresi 5. Ayetinin Arapçası:

وَلَسَوْفَ يُعْط۪يكَ رَبُّكَ فَتَرْضٰىۜ

Duhâ Suresi 5. Ayetinin Meali (Anlamı):

Rabbin sana istediklerini verecek, sen de râzı olacaksın.

Duhâ Suresi 5. Ayetinin Tefsiri:

Buna göre:

Resûlullah (s.a.s.) için ebediyen bir sonraki an bir önceki andan, sonradan gelen önce gelenden, işin sonu başından daha bahtı açık olacaktır.

Bunu açtırmak icabında, hayatının başlangıcına tarafından peygamberlik dönemi; vahyin başlangıcına nazaran bir müddet kesilmesi; kesilmesine nazaran her yerde başlaması; bu sûre indikten sonradan karşılaşacağı her halin, her işin başına tarafından sonu; içinde bulunduğu saat, gün, hafta, ay ve yıla göre gelecek saat, gün, hafta, ay ve sene daha bahtı açık olacaktır. Neticede âhiret de onun için dünyaya kadar uğurlu olacaktır. Bu müjde, Resûl-i Ekrem (s.a.s.) her an, her nefes Yüce Rabbine doğru sürekli ve düşüşü olmayan bir yükseliş halinde olduğunu haber verir. Bu müjdenin, Mekke’nin birincil yıllarında Peygamberimiz (s.a.s.)’in, yanındaki bir avuç müslümanla görünüşe göre muzaffer olmasına minik bir ihtimal bile yokken verilmiş olması daha büyük bir mâna açıklama eder.

Rabbi ona hem dünyada ayrıca âhirette büyük ihsanlarda bulunacak, O da hem Rabbinden keza de verdiklerinden râzı olacaktır.

Nitekim Efendimiz’in beyanat ettiği İslâm, kısa zamanda yayıldı. Kendi asrında, hulefâ-i râşidîn döneminde ve öteki müslüman hükümdârlar devrinde fetihlerle yüceldi. İslâm yeryüzünün doğusuna, batısına, her tarafına ulaştı. Âhirette ise Efendimiz cennetin en hoş yerinde, Makâm-ı Mahmud’da olacaktır. Kendisine şefaat-ı uzmâ hakkı verilecektir. Bu âyet-i kerîme Kur’ân-ı Kerîm’de en fazla ümit veren âyetlerden biridir. Çünkü ümmetine çok düşkün olan merhamet ummanı Efendimiz, ona ümmet olma şerefini içeren herkese şefaat edip onu cehennemden kurtarmadan gönlü razı olmaz.

Yüce Allah, geleceğe ait verdiği bu müjdeleri mutlaka yerine getireceğine dair bir güvence olarak, bu defa de Efendimiz (s.a.s.)’e, küçüklüğünden itibaren bulunduğu ihsanları hatırlatmaktadır:

Duhâ Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Duhâ Suresi 5. ayetinin meal karşılaştırması ve öteki ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/duha-suresi-5-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html