İranlı iş adamı Rıza Sarraf’ın Amerika'da ‘kara para aklama’ ve ‘dolandırıcılık’ suçlamalarıyla yargılandığı davada Preet Bharara tarafından mahkemeye gönderilen ekte, 17 Aralık soruşturmasındaki suçlamalara da yer verildi.

Sarraf ile üç eski bakan Muammer Güler, Zafer Çağlayan, Egemen Bağış ve Halk Bankası’ın eski genel müdür Süleyman Aslan arasında yürütüldüğü öne sürülen para trafiği de ayrıntılarıyla aktarıldı.

Bharara’nın savcılık ofisince mahkemeye iletilen 55 sayfalık ek bugün basına sızdırıldı.

Gönderilen ekte, 17 Aralık iddianamesi kaynak gösterilerek, ortakları ile arasındaki yazışmalardan örneklerle Sarraf’ın bir suç çetesi kurup liderliğini üstlendiği, altın kaçakçılığı, dolandırıcılık, rüşvetçilik ve fuhuş suçlarını işlediğine yer verildi.

Üç bakan ve bir banka müdürüne rüşvet verildi
Sarraf’ın eski ekonomi bakanı Zafer Çağlayan, eski içişleri bakanı Muammer Güler, eski AB bakanı Egemen Bağış ve eski Halk Bankası genel müdürü Süleyman Aslan’la rüşvet ilişkisi içinde bulunduğu aktarıldı:
“Sarraf’ın liderliğindeki organizasyon, Çağlayan, Güler, Bağış ve eski Halk Bankası genel müdürü Aslan’la adil olmayan bir mali avantaj ilişkisine girdi. Bu yolla Sarraf’ınkinin yanısıra Çağlayan ve Güler liderliğinde iki organizasyon daha oluşturuldu. Bunlar tek çatında birleşerek rüşvet suçunu işledi. Çağlayan’ın organizasyonunda oğlu Salih Kaan Çağlayan ve kardeşi Mehmet Şenol da yer alrı. Güler’in organizasyonunda ise oğlu Barış Güler de vardı.”