Geçtiğimiz aylarda sınır ihlali yapılan ve uyarılmasına rağmen uyarılara aldırmış etmeyen Rus uçağının TSK tarafından düşürülmesi sonucunda Türkiye ve Rusya arasında gerilim en üst seviyelere kadar çıkmıştı.

Yaşanan askeri kriz beraberinde siyasi ve ekonomik krizi de getirdi. Önce Türkiye'den meyve ve sebze alımını durduran daha sonra ise yaz ayının gelmesiyle her sene akın eden Rus turistlerin ülkemize gelmemesi ekonomik olarak ülkemizi sıkıntı içerisinde soktu.

Başbakan değişikliği sonrasında Binali Yıldırım'ın dış politikada daha barışçıl tutum sergilenecek açıklamasının ilk icraatı Rusya ile yaşandı. 

Cumhurbaşkanı ve Başbakan düzeyinde Rusya'ya gönderilen mektuplar sonrasında ikili ilişkiler normalleşme sürecine girdi. 

Mektupların gönderilmesinden sonra Rus medyasında ise durum şöyle,

Vedomosti gazetesi, "Türkiye'de durum dramatik bir şekilde değişti. Ankara'nın Avrupa ile ilişkileri kötüye gidiyorken Erdoğan bir de Büyük Britanya'nın AB'den ayrılma kararını sevinçle karşıladı. Moskova ile ilişkilerin geliştirilmesi Ankara'ya, Avrupa'yı herkesin kaçmaya çalıştığı ve Türklere hakaret ettiği için mülteci akınıyla da başedemeyen kırılgan bir yapı olarak sunma şansı verecek. Erdoğan gururunu bir kenara bırakarak, güç ve karizma göstermek yerine Moskova'yı şaşırtan bir tersten hamle yaptı: dizlerinin üzerine çökmedi ama, bu hamleyle ekonomik ve stratejik kazanımları geri alabilecek."

Rus yorumcu Malaşenko ise, "Putin şimdi Erdoğan'ı incitecek bir dil kullanmaktan kaçınmalı, yoksa, tekrar uzaklaşabilir ve bir daha dönmeyebilir." 

Moskovsky Komsomolets gazetesine konuşan Türkiye uzmanı Aleksandır Sotniçenko, "Türkiye bütün müttefiklerini kaybeder ve Suriyeli Kürtlere desteği yüzünden Washington ile de arası bozulurken Erdoğan adımını attı. Erdoğan'ın özür dileyecek gücü kendisinde bulması ikili ilişkilerin kısa sürede eski düzeyine gelebileceği, hatta gelişebileceği konusunda umut veriyor."

Hükümet yanlısı İzvestiya,  "Türkiye'nin bütün ortaklarıyla kavga edip kendisini tecrit ederek ağır kayıplara uğraması ardından nihayet hatasını gördüğü ve bu yüzden Rusya ve İsrail ile ilişkilerini düzeltmeye karar verdi."