Dünyaca ünlü Financial Times (FT) gazetesi, Türkiye sınırında Menbiç bölgesini IŞİD’ten almak için ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri tarafından başlatılan harekatın Washington’un Ankara ile ilişkileri için bir sınav olacağını yazdı. 

Gazetenin Washington muhabiri Geoff Dyer ile Beyrut muhabiri Rebecca Collard’ın kaleme aldığı makaleye göre, bölgenin ele geçirilmesi halinde, ABD liderliğindeki koalisyon güçleri gözlerini Rakka’ya dikecek.  Amerikalı askeri yetkililer dün sabah Suriye’de, ABD tarafından desteklenen binlerce savaşçının, Türkiye’nin "kırmızı çizgi" ilan ettiği Fırat Nehri’nin batısındaki Menbiç’i IŞİD’in elinden almak için operasyon başlattığını açıklamıştı.

BBC Türkçe'nin haberine göre ABD ile Türkiye arasında tartışmalara neden olduğu vurgulanan haberde şu yorum yapıldı: 

“Türkiye, Suriye Kürtlerinin bölgeyi ele geçirmesi halinde, güney sınırındaki geniş bir alanı kontrol altında tutmasından endişe ediyor. Ankara, Suriye’deki en büyük Kürt milis gücü olan YPG’nin 30 yıldır silahlı mücadele verdiği terör örgütü PKK’nın kolu olduğuna inanıyor. Amerikalı yetkililer, altı aydır DSG’de daha fazla Arap savaşçı olması için çaba harcadıklarını söylüyor. Suriye’nin kuzeyindeki Arap bölgeleri IŞİD’den alındığında, bu alanlarda yine bu savaşçılar kullanılacak. Bu şekilde hem Türkiye’nin kaygıları giderilecek, hem de Kürtlerin kontrolü altında yaşamak istemeyen Sünni halkın olası tepkileri azaltılmış olacak.”

Financial Times’a konuşan ABD Savunma Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkiliyse, “Suriye’nin kuzeyindeki güçlerin çok büyük bir çoğunluğu hala Kürt. Ancak 6-8 aya öncesine göre içlerinde çok daha fazla Arap var.” Türkiye daha önce YPG’nin, Cerablus-Azez hattı arasındaki Menbiç’de ilerlemesini istememişti.