ABD'nin Kuzey Kore lideri Kim Jong  Un'u yaptırımlar listesine almasından sonra Kuzey Kore'nin Amerika sorumlusu Hun Song Ryol, alınan bu karar ile ABD'nin kırmızı çizgiyi geçtiğini söyledi. 

Yüce onura saygısızlık
Kuzey Kore'nin, ABD ve Güney Kore'nin eğitimlerinde başkent Pyongyang'ın işgali için asker yetiştirdiğine inandığını belirten Hun, "Obama hükümeti, Kuzey Kore ile siyasi ve askeri hesaplaşmasında istenmeyen bir duruma  düşmemek adına ülkenin yüce onuruna meydan okumak adına saygısızlık yapacak kadar  ileri gitmiştir." dedi.

ABD'nin "kırmızı çizgiyi" geçtiğini söyleyen Hun, "Biz bunu bir savaş  ilanı olarak görüyoruz." ifadesine yer verdi.

Güney Kore ve ABD mart ayında, Kore yarımadasındaki bugüne kadarki en  geniş katılımlı askeri tatbikatı düzenlemiş ve iki ülkenin her yıl düzenlediği ortak tatbikata katılan asker sayısı önceki dönemlere göre iki kat artmıştı. Nisan ayının sonuna kadar süren tatbikatta 300 bini Güney Kore, 15 bini ABD'den  toplam 315 bin asker yer almıştı. Bu yıl "Operasyon Planı (OPLAN) 5015" olarak  adlandırılan tatbikat, Kuzey Kore'nin olası saldırılarını etkisiz hale getirme  stratejileri içermişti. Dışişleri Bakanı Ri Su-yong ise ABD-Güney Kore'nin Kore  yarımadasında nükleer savaş tatbikatı yaptığını belirterek, bu tatbikata ara  verilmesi halinde nükleer denemeleri durduracaklarını ifade etmişti.

Kaynak: AA