Dünya'da en güvenilir hukuk firmalarından biri olan Mossack Fonseca'nın 10 milyona yakın belgesi basına sızdırıldı. Belgelerde dünya liderlerinden futbolculara kadar önemli bilgiler yer almaktadır. 

Panama merkezli Mossack Fonseca'nın belgelerinin sızdırılmasıyla, yabancı ülkelerde paralarını saklayan siyasi liderler, futbolcular, sanatçılar ve birçok ünlü isim deşifre oldu.

BELGELERDE KİMLER YOK Kİ

Panama belgelerinde, Rusya Devlet Başkanı Putin, İngiltere Başbakanı Cameron'ın babası, Mısır'ın darbeci Cumhurbaşkanı Sisi'nin oğlu Alaa Mubarak, Arjantin Devlet Başkanı Mauricio Macri, Birleşik Arap Emirlikleri'nin Başkanı Khalifa bin Zayed bin Sultan Al Nahyan, Gürcistan'ın eski Başbakanı Bidzina Ivanishvili, İzlanda Başbakanı Sigmundur Davíd Gunnlaugsson, Irak'ın eski başbakanı Ayad Allawi, Katar'ın eski başbakanı Hamad bin Jassim bin Jaber Al Thani, Katar'ın eski Emiri Sheikh Hamad bin Khalifa Al Thani, Suudi Arabistan Kralı Salman bin Abdulaziz bin Abdulrahman Al Saud, Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Irak'ın eski başbakanı Ayad Allawi ve Suriye'den de Esed gibi isimler yer alıyor.

Belgeler Putin'nin adı geçmese de dostlarının Putin'nin yanında olduğunu ve kazançlarına güvence olduğunu kabul ettiği görülüyor.

BARCELONA'LI MESSİ'DE LİSTEDE

Kayıtlar Messi'nin Panama şirketi Mega Star Enterprise adlı firmanın sahibi olduğunu gösteriyor. Şu an İspanya'da Messi'nin yurt dışı hareketleri inceleniyor.

İZLANDA BAŞBAKANI İSTİFA ETTİ

Belgelerin sızmasının ardından 2013 yılından beri görevde olan İzlanda Başbakanı Sigmundur David Gunnlaugsson istifa etti.

Başbakanı Gunnlaugsson'un kurduğu offshore şirketi kullanarak beyan etmeden ülkesindeki bankalara yatırım yaptığı görülüyor.

Panama Belgeleri'nde Başbakan Gunnlaugsson'un ülkesi kriz içerisindeyken, kamu fonlarıyla kurtarılan bankalara özel bir alaka gösterdiği görülüyor.

Belgelerde, Gunnlaugsson'un offshore şirket aracılığıyla sorunlu ulusal bankalarına yüz milyonlarca dolarlık yatırım yaptığı ve bu yatırımları kamuoyuyla paylaşmadığı anlaşılıyor.

2009'da Başbakanlık görevini devralan Gunnlaugsson'un, bankalara yatırım yapan Wintris şirketindeki paylarını beyan etmediği, şirketteki yüzde 50 hissesini, Başbakan olduktan 8 ay sonra eşine devrettiği görülüyor.

Hisselerin devri ise, hisse başı 1 dolar bedel üzerinden gerçekleşmiş.