Sabancı Üniversitesi, 18 Haziran 2016 Cumartesi günü, lisansüstünde 17. dönem, lisans programlarında 14. dönem mezunlarını verdi. Mezunlar diplomalarını, üniversitenin Tuzla’daki kampüsünde gerçekleşen ve yaklaşık 5 bini aşkın kişinin katıldığı törenle aldılar. Törende, fakülte birincilik ödülleri de sahiplerini buldu. Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Birincisi Barza Nisar, Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi Birincisi Mehmet Oğuz Gök, Yönetim Bilimleri Fakültesi Birincisi ise Melis Maravent oldu.

Törende, Sabancı Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı ve Rektör Prof. Dr. Nihat Berker’in yanı sıra, lisansüstü mezunları adına Uyuşmazlık Analizi ve Çözümü Yüksek Lisans Programı Mezunu Buğra Güngör, lisans mezunları adına Uluslararası Çalışmalar Programı Mezunu Buğrahan Namdar ile Sabancı Üniversitesi Mezunları Derneği Başkanı Zeynep Bahar Çelik birer konuşma yaptılar.

Sabancı Ailesi olarak, hiçbir zaman Türkiye’nin kalkınmasını sadece ekonomik kalkınmayla sınırlı görmedik
Sabancı Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı konuşmasına, Sabancı Üniversitesi’ne katkı veren değerli insanları anarak ve onlara teşekkür ederek başladı.

Sabancı Ailesi olarak, hiçbir zaman Türkiye’nin kalkınmasını sadece ekonomik kalkınmayla sınırlı görmediklerini ifade eden Güler Sabancı, ekonomik kalkınma ile birlikte sosyal kalkınmanın da aynı ölçüde gerçekleşmesi gerektiğine inandıklarının altını çizdi. Sabancı Üniversitesi’nin kuruluşunun da böyle bir inancı sonucu olduğunu sözlerine ekledi. “Ailenin de desteği ile 42 yıldır Türkiye’nin sosyal gelişimi için çalışan Sabancı Vakfı’nın en büyük eseri Sabancı Üniversitesidir!” dedi.
Sabancı Üniversitesi Onursal Başkanı Sakıp Sabancı’yı da anan Güler Sabancı, “Türkiye’nin daha iyi bir geleceğe kavuşmasının tek kriterinin iyi yetişmiş, iyi eğitilmiş gençlerle olacağına yürekten inanan, yapıcı ve pozitif kişiliği, hoşgörüsü ve öncü girişimleri ile üniversitemizin kurulmasını sağlayan Onursal Başkanımız Sakıp Sabancı’yı rahmet ve şükran ile anıyorum” dedi.

Tosun Bey’in katkıları büyüktür
Güler Sabancı, Şubat ayında vefat eden, Sabancı Üniversitesi Kurucu Rektürü merhum Prof. Dr. Tosun Terzioğlu’nu da konuşmasında andı. “TÜBİTAK Başkanlığı’ndan Sabancı Üniversitesi’ni, henüz olmayan bir üniversitenin kurucu rektörlüğünü kabul etti ve geldi. Törenimizdeki akide şekeri, kampüsteki ağaçlar, üniversiteye katkı verenlere tuğla hediye etme, bugün öğretim üyelerimizin ve öğrencilerimizin giydiği cübbelerin seçimine kadarbizle yaşayacak geleneklerin yaratılmasında Tosun Bey’in katkıları büyüktür” diyerek sözlerine devam etti. 
Tosun Terzioğlu’nun cübbelerin tasarımı sırasında bulunduğu uyarıyı aktaran Güler Sabancı, 

“Tüm üniversite cübbeleri en eski üniversiteler orada olduğu için,Kuzey İngiltere’nin soğuk havasına göre tasarlanmış olan cübbeleri örnek alır dedi. Oysa biz bir Akdeniz ülkesiyiz. Mezuniyet törenlerimiz Haziran aylarında. Dolayısıyla, cübbeler de hafif olmalı dedi. Bu sıcak günde törene gelirken; bu sözleri anımsadım” dedi. Güler Sabancı “Tosun Hoca’nın önerdiği gibi, her şeyi körü körüne kabul etmek, kopya etmek yerine; bilgiye dayanarak, şartları ve ihtiyaçları göz önüne alarak değişime açık olmak gerekir” şeklinde devam etti. 
Tosun Terzioğlu’nun öğrenciler için “Mutlu bir Üniversite” kurulmasında tüm bilgi ve birikimini ortaya koyduğunun altını çizen Güler Sabancı, görevi kendisinden sonra seçilen rektör Nihat Berker’e devrederken de, ikisi birlikte 6 ay çalışmışlar ve gelecek kuşaklara “örnek bir” devir teslim yaptıklarını ifade etti. 
Güler Sabancı mezun ailelerine de Sabancı Üniversitesi’ne olan güven ile kendilerine emanet edilen öğrenciler için her türlü fedakarlıkları yaptıklarını belirtti ve güven ve desteklerinden dolayı ailelere de teşekkür etti. 

Türk yüksek öğrenimine fark getiren bir üniversite olduk
Mezunlara seslenen Güler Sabancı, başta Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof. Nihat Berker olmak üzere, bütün öğretim üyelerinin onların çevreye ve topluma duyarlı, insan odaklı bireyler olarak yetişmeleri için çok çaba gösterdiklerini dile getirdi. Güler Sabancı, “Sizlere bir yandan beceri, deneyim ve özgüven kazandırdılar. Diğer bir yandan da hoşgörü ile cesaret verdiler. Öğrencilerimize; araştırmayı, sorgulamayı öğreterek Evrensel bilime yaptıkları katkılardan dolayı kendilerine teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.
Güler Sabancı, bundan yirmi yıl önce bir dünya üniversitesi kurma fikri ile yola çıktıklarını,“Yenilikçi, farklı bir üniversite” hayal ettiklerini söyledi ve yapılan çalışmalarla Türk yüksek öğrenimine fark getiren bir üniversite olduklarını ifade etti. 
Sabancı Üniversitesi için, var olan üniversite modellerini tekrar etmediklerini, yeni ve özgün bir model yaratmayı seçtiklerini söyleyen Güler Sabancı“Artık gelecek on yılları hayal ediyoruz. Sevindiricidir ki, bu yeni planlama sürecine geçmişten farklı olarak mezunlarımız da katkı veriyor. Birlikte yaratmak ve geliştirmek felsefemizle, katılımcı, farklı fikirlere, bilgilere değer veren kültürle üniversitemizin geleceğini planlıyoruz” dedi.
Sabancı Üniversitesi bir dünya üniversitesi olma yolunda ilerliyor
Sabancı Üniversitesi’nin bir dünya üniversitesi olma yolunda ilerlerken yaptığı çalışmalar hakkında da bilgi veren Güler Sabancı:
  • “Daha fazla interdisciplinary, multi-disciplinary araştırmayı teşvik etmeye,
  • İstanbul Politikalar Merkezi, Eğitim Reformu Girişimi, İstanbul Uluslararası İklim ve Enerji Merkezi - IICEC, Finans Mükemmeliyet Merkezi - CEF gibi merkezlerde işbirliklerini ve ortak çalışmaları artırmaya,
  • Kordsa Global ile gerçekleştirilen, Kompozit Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezi gibi üniversite-sanayi işbirliklerini çoğaltmaya,
  • Ve bunlar gibi birçok “ilk olan modeli” yaygınlaştırmaya çalışıyoruz” dedi.
Columbia Üniversitesi’nde Sakıp Sabancı Kürsüsü ve Sakıp Sabancı Türkiye Çalışmaları Merkezi kuruluyor
Columbia Üniversitesi’nde kurulacak Sakıp Sabancı Kürsüsü ve Sakıp Sabancı Güler Sabancı; “Sakıp Sabancı Ailesi’nin desteği ile A.B.D’de Columbia Üniversitesi’nde Türkiye için bir ilki gerçekleştiriyoruz. Sakıp Sabancı Kürsüsü ve Sakıp Sabancı Türkiye Çalışmaları Merkezi’ni kuruyoruz. Bu kürsü ve merkez her iki üniversite var oldukça çalışmalarına devam edecek ve Türkiye ile ilgili tüm sosyal bilimler çalışmalarını uluslararası alanda destekleyecek. Sakıp Sabancı Kürsüsü ve Türkiye Çalışmaları Merkezi’nin sadece üniversitelerimiz arasında değil ülkelerimiz, Türkiye ve ABD arasında da yeni, güçlü bir bağ ve işbirliği kurmakta önemli bir köprü olacağına inanıyorum” dedi. Kürsü ve Merkez’in kurulmasına destek veren Sakıp Sabancı Ailesi’ne tek tek teşekkür etti.
Anlaşmalar sırasında Columbia Üniversitesi Rektörü’nün  “değerlerimiz uyuyor, o yüzden başarılı bir ortaklık yapacağız” sözlerini aktaran Güler Sabancı, “Columbia Üniversitesi gibi köklü bir kurum ile bizim gibi henüz 20 yaşlarında olan genç bir üniversitenin aynı “evrensel değerleri paylaşmasını” çok anlamlı buluyorum ve ileriye dönük güvenim artıyor” dedi.

Sabancı Üniversitesi’nin başarılı mezunları
Güler Sabancı konuşmasında Sabancı Üniversitesi mezunlarının başarılarına da değindi. Sabancı Üniversitesi mezunlarının dünyanın birinci lig üniversitelerinde doktora çalışmaları yaptıklarını söyledi. Mezunların çok başarılı uluslararası şirketlerde artık yöneticilik görevlerine gelmeye başladıklarını, girişimci mezunların ise kendi işlerini kuran, kendi işlerini yapan, sınırsız düşünen girişimciler olarak, Türkiye ve dünya ekonomisine katkıda bulunmaya başladıklarını sözlerine ekledi. 
Sabancı Üniversitesi’nin olarak, son 4 yıldır Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yaratıcılık ve girişimcilik konusundaki sıralamasında ilk sırasında yer aldığına dikkat çeken Güler Sabancı, “Birinciliği kaptırmamaya çalışıyoruz. Bu yıl yakın bir zamanda yine güzel sonuçları duyacağımıza inancımız tam” dedi. 
Konuşmasında Sabancı Üniversitesi’nin uluslararası sıralamalardaki başarısına değinen Güler Sabancı “Son yıllarda, uluslararası sıralamalara da girmeye başladık. Önemli yerlerdeyiz ama daha alacak yolumuz var; bunu da biliyoruz” diyerek devam etti. 

Güler Sabancı’dan yeni mezunlara önemli tavsiyeler
Güler Sabancı konuşmasının sonunda, Sabancı Üniversitesi’nin sayıları 8000’i aşan mezunları arasına katılacak yeni mezunlara hayat tavsiyelerinde bulundu. Sabancı Üniversitesi mezunlarının çok iyi yetiştiklerini, kaliteli bir eğitimle çağın, dijitalleşmenin ve teknolojinin gerektirdiği farklı donanımları edindiklerini söyledi.
“Gelecekle ilgili bildiğimiz tek şey, bugünden farklı olacağı ve bunun da çok hızlı gerçekleşeceğidir” diyen Güler Sabancı, başarı için değişmeyenin, kişinin kendisiyle ilgili gelişmesi olduğuna vurgu yaptı ve gençlere kendilerini iyi tanımaları tavsiyesinde bulundu.
Güler Sabancı ayrıca şu tavsiyelerde bulundu:
  • Sürekli öğrenmeye devam edin.
  • Kendinize ve bilginize güvenin.
  • Değişime açık olun! 
  • Zamanınızı iyi planlayın, önceliklerinizi iyi tespit edin. 
  • Çok çalışın! Ama hayatı da ıskalamayın!!
  • Yaptığınız işe gönül verin. Samimi olun. Ancak o zaman “fark” yaratabilirsiniz. 
  • Sakın unutmayın! Hayatta insana başarılar kadar hayal kırıklıkları da eşlik eder.
  • Pes etmeyin, çalışmaya devam edin!
Sıkıntıları aşmanın tek yolu, sağduyu, anlayış, hoşgörü, farklı inanç ve düşüncelere saygı, ayrıştıran değil birleştiren değerlerin ön plana çıkarılmasıdır
Dünyamızın ve içinde bulunduğumuz bölgenin zor zamanlardan geçtiğinin altını çizen Güler Sabancı, ülkemizin de bu sıkıntılardan etkilendiğini işaret etti. Terörün tüm insanlığı tehdit ettiğini belirten Güler Sabancı, “Bu sıkıntıları aşmanın tek yolu, sağduyu, anlayış, hoşgörü, farklı inanç ve düşüncelere saygı, ayrıştıran değil birleştiren değerlerin ön plana çıkarılmasıdır” dedi ve “Hepimize bu konuda görevler düşüyor” diye devam etti.
Sizler geleceğimizi aydınlatan yıldızlarsınız 
Gençlerin de zaman zaman zor seçimlerle karşı karşıya kalacaklarını söyleyen Güler Sabancı. “İşte o zaman “evrensel değerler kutup yıldınız olsun!”
    • İnsan hakları;
    • Eşitlik,
    • Hukukun üstünlüğü ve 
    • Bilimin savunucusu olun” dedi 
Güler Sabancı, “Sizler geleceğimizi aydınlatan yıldızlarsınız! Dünyanın her yerinde başarılı olacağınıza inancımız tam” diyerek sözlerine son verdi.

Mezunlarımız dünyanın her köşesinde karşımıza çıkıyor
Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. A. Nihat Berker konuşmasında “Herhangi bir kurumu değerli ve etkin kılan, herşeyden önce insan faktörüdür.Bir üniversitede, bir okulda da, en önemli enerji, dinamizm ve gerçeklilik kaynağı, öğrencilerdir. Ayrıca, sizin genç, yeni ve sorgulayıcı enerjiniz, biz çalışanlara yayılıyor, bu sayede genç, enerjik ve sorgulayıcı kalabiliyoruz, yani siz bize bir beyin ve ruh pilatesi yaptırıyorsunuz. Biz öğrencilerimize ilk günden güvendik, diploma programlarını kendi seçimleriyle yapma özgürlüğünü veren Türkiye’de tek üniversite olduk. Yakın geçmişte de çift diploma programını başlatarak, Türkiye’nin en zengin, 45 değişik çift diploma programını yarattık. Bunun ilk sonuçlarını birkaç dakika içinde göreceksiniz – özellikle konuşmamı fazla uzatmassam. Mezun olduktan sonra, yaratıcı ve girişimci atılımlarıyla, bütün dünyada devam ediyorlar, büyük bir zevkle konfor zonlarını zorluyorlar ve başarıyorlar. Harvard Üniversitesinde Parkinson ve Alzheimer hastalıkları tedavisinde önemli ilerleme; Kanada’da yenilenebilir enerji ödülü; New York’ta kişisel sanat sergisi; Kaliforniya Silikon Vadisinde girişimcilik; Miami’de Michelin yıldızlı restorantlarda şeflik ve İstanbul’un lüks otellerine zengin ekmek türleri tedariki; Venedik Bienalına katılım; Hong Kong’da şirket kurma; Himalaya dağlarına kadar bisikletle gidiş; Kamboçya, Tayland, diğer Güneydoğu Asya ülkelerinde ve Japonya’da sosyal girişimcilik; Çin’de girişimcilik saha çalışmaları; Yeni Zelanda’da Ulusal Çağdaş Sanat Ödülü, ... mezunlarımız dünyanın her köşesinde karşımıza çıkıyor. Uluslararası işbirliklerimize yenilerini ekledik. Sn. Güler Sabancı’nın sözünü ettiği Columbia Üniversitesi’ndeki Sakıp Sabancı Türkiye Çalışmaları Kürsüsü ve Merkezi’nin yanı sıra, dünyanın en iyi işletme okullarından olan Columbia Business School ile Yönetim Bilimleri Fakültemizin Executive MBA programı için çok kapsamlı bir işbirliğine gittik. MIT ve Harvard’la kuvvetli işbirliklerimiz devam ediyor. MIT her yıl 8 ders birincisi öğrencisini 20 saat ders almaları için Sabancı Üniversitesine yolluyor, biz de aynı şekilde birincilerimizi MIT’ye yolluyoruz” dedi.

Gürsel Sönmez Ödülleri 3 mezuna verildi
Mezuniyet töreninde, 2006 yılında vefat eden Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Gürsel Sönmez anısına düzenlenen ödüller de sahiplerine verildi. Bu yıl Dr. Gürsel Sönmez Araştırma Ödülü’ne; Beyza

Vuruşaner Aktaş, Nima Tofighi, Jamal Seyyed Monfared Zanjani
 layık görüldü.
Keplerin atılmasının ardından öğrenciler, Ayhan Sicimoğlu’nun canlı müziği ve dans gösterisiyle keyifli dakikalar yaşadılar. Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı danslara katılarak öğrencilerin mezuniyet sevincini paylaştı.