FED'in ardından gözler Brexit'te
ABD Merkez Bankası (FED)’nın geçtiğimiz yılın son ayında gerçekleştirdiği ilk faiz adımının ardından adımlarını yavaşlatması emtia grubunu destekleyici bir gelişme oldu. Dün gerçekleştirilen FED toplantısında banka faizlerde piyasa beklentilerine paralel bir değişiklik kararı almazken yıl içerisinde faizleri iki defa artırma planında bir değişiklik olmadığı mesajı verildi. FED’in yıl içerisinde gerçekleştireceği dört toplantısı daha bulunuyor. FED vadeli kontratlarına baktığımızda Temmuz ayına dair beklentiler yüzde 10’un altında bulunurken Eylül beklentisi yüzde 30’un altında bulunuyor. FED Başkanı Yellen açıklamasında “Ekonominin gayet düzgün bir yolda ilerlediğini inanmamızı sağlayacak verileri mesela Temmuz ayında görmemiz imkansız değil” ifadelerini kullandı. Ancak ABD ekonomisindeki zayıf verilerin özellikle de keskin düşüş görülen tarım dışı istihdam rakamlarının 27 Temmuz’da yapılacak toplantıya kadar kalıcı iyileştirme göstermesi beklenmemeli. Bu nedenle bankanın Temmuz toplantısında da faiz artırımını pas geçmesini bekliyoruz.

FED’in faiz politikası küresel piyasalara yön verirken diğer taraftan Brexit’e dair gelişmeler de piyasalarda kaygı yaratıyor. İngiltere’de 23 Haziran’da yapılacak referandum öncesi yapılan son anketlerde bölgeden ayrılma yanlılarının artış göstermesi Brexit ihtimalini güçlendirirken bu olasılık piyasalarca olumsuz fiyatlanmaya başladı. 
Tüm bu gelişmelerle birlikte gelişmekte olan ülke para birimleri değer kaybederken güvenli liman varlıklarına yönelimin ağırlık kazandığını söyleyebiliriz. FED’in faiz artırımında yol alamaması ve Brexit endişeleriyle ons altının son iki yılın en yüksek seviyelerine ulaştığını görüyoruz. Altında bu yılın değer kazancı yüzde 23’e ulaşırken aylık değer kazancı ise yüzde 3’e yaklaşmış durumda. 
Peki FED ve Brexit’e dair beklentilerle 1300 seviyelerinin üzerine yükselen altında bu yükseliş devam edecek mi?
Dün yapılan toplantıda FED’e dair beklentiler şekillenirken bir diğer belirsizliği Brexit konusu oluşturuyor. 

Olumsuz senaryoda;
Referandumda Brexit kararının çıkması ihtimalinde küresel piyasaların bir kaos ortamına girmesi kaçınılmaz olacaktır. Böyle bir senaryoda başta gelişmekte olan ülke para birimlerindeki değer kaybı derinleşirken altında sert yükselişler görülebilir. Fiyatlamalara baktığımızda ons altında 1345-1400 seviyeleri görülebilir. Buna paralel ons altının 1400 seviyelerine ulaştığını ve kurun 2.9000 seviyelerinde dengelendiğini varsayarsak gram altında da 125.00- 130.00 rekor seviyelerini görmemiz kaçınılmaz olacaktır.

Olumlu senaryoda;
Son yapılan anketlerin aksine referandumdan bölgede kalma yönünde bir sonuç çıkması, piyasalardaki endişeleri yatıştırıcı etki yaratması beklenebilir. Böyle bir senaryoda küresel risk iştahındaki artış fon akışının riskli varlıklara yönelmesini dolayısıyla güvenli limandan çıkışın önünü açacaktır. Şu anda belirsizlik ortamının fiyatlandığı ons altında Brexit’in gerçekleşmemesiyle 1258-1236 aralığına doğru geri çekilme yaşanabilir. Rekor seviyelere yükselen gram altında ise, 115.75 seviyeleri gündeme gelebilir.