Dünyanın en büyük yatırım bankalarından olan İsviçreli Credit Suisse ve Alman Deutsche Bank hisselerindeki büyük düşüş, finans çevrelerinde endişeyle takip ediliyor. İddialar, iki bankanın durumunun 2008-2009 parasal krizinden de fena durumda olduğu yönündeyken, Financial Times’dan ise önemli bir iddia geldi.

CDS son 10 yılın rekorunu kırdı

Özellikle İsviçreli bankacılık devi için birkaç aydır farklı alanlara yönlendirilmiş iddialar ortaya atılıyordu fakat sermaye payı değerlerinin önemli şekilde düşmesi ve dedikoduları ve endişeri artırdı. Credit Suisse’in 5 yıllık CDS’i (Credit default swap – Kredi risk primi) Cuma günü 6 baz puan yükseldi ve 247 oldu. Bu sayı son 10 yılın da en yükseği konumunda… Bankanın CDS primi seneye 57 baz puan ile başlamıştı.

“Yöneticiler hafta sonu müşterileri ikna etmeye çalıştı”

Financial Times da, kayda değer bir bahis ortaya attı ve Credit Suisse yöneticilerinin, hafta sonunu müşterilerine bir kriz olmadığını açıklayarak geçirdiklerini belirtti. Gazeteye konuşan ve ismi açıklanmayan bir yönetici ise bankanın daha artı sermaye toplamak için müşterilerle temasa geçtiği iddialarını yalanladı.

CEO çalışanlara güven verdi

öte yandan haber ajansı Reuters de konuyla ilgili kayda değer bir veri verdi ve banka CEO’su Ulrich Koerner’ın çalışanlara bankanın sermaye gücünün ve likiditesinin sağlam olduğunu belirttiğini aktardı. Koerner hem çalışanalra, “Bu bizim için fazla kritik bir süreç, daha sağlam bir gelecek için şu an banka olarak yeniden yapılanma dönemindeyiz” dedi. Reuters CEO kadar çalışanlarla paylaşılan notu da gördüğünü belirtti.

Yeni bir Lehman Brothers vakası mı?

Dünya medyası ise gelişmeleri daha çok 2008 krizinde iflas eden Lehman Brothers vakasıyla ilişkilendirdi. Bilindiği üzere 1800’lü yıllarda kurulan ve iflas ettiği 2008 yılında dünyanın en büyük 4. yatırım bankası konumundaki Lehman Brothers’ın batması öteki finans kurumların da negatif yönde etkilenmesine sebep olmuştu. “2008 krizinin tetikleyicisi” olarak görülen bu iflasın öncesinde bankanın dünya çapında 25 binden pozitif çalışanı bulunuyordu.

Fed toplantısının da konusu…

Uzmanlar, keza Credit Suisse keza de Deutsche Bank’ın, Lehman Brothers seviyesinde olduklarını belirtirlerken, ABD Merkez Bankası’nın da (Fed) bugün oluşturacağı kapalı toplantıdaki önemli gündem maddelerinden birinin bu iki bankanın son durumu olacağı belirtiliyor.

Geçtiğimiz yıl 22 milyar dolarlık piyasa değeri olan Credit Suise için bu sayı şu anda 10 milyar dolar civarında…

Kaynak: uzmancoin.com URL: https://uzmancoin.com/credit-suisse-iddiasi-panik-yaratti-neler-konusuluyor/