Dolar endeksi (DXY) son 20 yılın rekorunu kırdı ve Cuma öğle saatleri itibariyle 112 seviyesini de aştı. Hatırlanacağı üzere Çarşamba günü Fed, 75 baz puan faiz artırımına gitmişti oysa beklentiler de bir süredir bu yönde olduğu için, bu adımın piyasalara büyük bir etkisi olmamıştı.

Ama Rusya-Ukrayna aralarında aralıksız savaşın bir türlü sonlanmaması, enerji krizinin bu sebeple sürmesi ve ayrıca gelişmiş hem de gelişmekte olan ekonomilerde önümüzdeki dönemde resesyon riskinin artıyor olması, doların gücünün daha da artmasına neden oluyor.

Euro dolar aleyhinde baskı kaybetti

Son dönemde dolar karşı önemli şekilde baskı kaybeden euro da, DXY’deki çoğaltma ile erimeye devam etti. ABD doları-euro paritesi bitmiş 1’in altına düştü ve 0.9743 oldu. Fed’in sert faiz artırım politikaları karşı AB Merkez Bankası bir süredir çok yavaş kalmış ve bu konuda da önemli eleştiriler almıştı.

Bitcoin de geriye doğru çekildi

Kasım ayındaki 69 bin dolarlık seviyesinden aylardır yorulmadan geriye doğru dışarı giden Bitcoin de, DXY’nin yukarı yönü olan gidişatına düşüşle bacak uydurdu. Sbah saatlerinde 19 bin 400 dolar olan en büyük kripto para DXY’nin 112’nin üstüne çıkmasıyla 19 bin doların altına indi. Altın ve gümüşte de %1’e yakın düşüşler kaydedildi. ABD 10 yıllık tahvillerinin yıllık getirisi de 6 baz puan artarak %3.77 oldu. Bu rakam 2010’dan bu yana görülen en yüksek getiri oranı…

Powell konuşacak

Bilindiği üzere bugün Fed başkanı Jerome Powell bir kere daha konuşacak. Powell, “Fed Listens” etkinliğinde açıklamalarda bulunacak. Powell’ın, Çarşamba akşamı söylediklerinden bambaşka bir hitabe yapması beklenmiyor fakat sözleri dikkatle peşine düşüp takip edilecek.

Kaynak: uzmancoin.com URL: https://uzmancoin.com/dolar-endeksi-dxy-112yi-de-asti-neden-yukseliyor/