Dünyanın en büyük hedge fonunun kurucusu Ray Dalio, LinkedIn’deki yazısında enflasyon, faiz oranları ve ekonomik gidişatı değerlendirdi. Dalio, yazdığı uzun yazıda bilhassa faiz oranlarının daha da artması durumunda hesaplı küçülmenin geleceğini ve bu durumun piyasalara da önemli şekilde etkisinin olacağını dile getirdi.

Dalio’nun kendi profilinde paylaştığı yazısındaki detaylar şu şekilde:

“Enflasyonun en yüksek olması gereken oranı yüzde 2’dir”

Her şey eşdeğer olduğunda veya para ve kredi büyümesinin yanı sıra talep ve idareli çoğaltma de kuvvetli olduğunda, işsizlik ve daha yüksek enflasyon üreten her şey azalır. Herkesin ortak noktada buluştuğu nokta ise, rezerv para ülkelerinde bulunacak para miktarını ve kredi oranlarını belirleyen merkez bankalarının, ekonomik büyümenin ve işsizliğin eksik olduğu dönemlerde gözden düşmüş enfiasyon yaratmamasıdır. Peki gözden düşmüş enflasyonun oranı nedir? Üretimde beğenilmeyen etkilerin yaratılmasının oranıdır. Bu oran başlıca yüzde 2’nin üstüdür fakat detaylarına hemen girmeyeceğim. Dolayısıyla merkez bankaları bir elde eksik işsizlik ve yüksek çoğaltma isterken diğerinde de herkesin isteyeceği enflasyonu uygulamaya çalışırlar. Zinde çoğalma ve düşük işsizlik enflasyonu yükselttiği için, merkez bankaları enflasyon-büyüme değiş tokuşu ile uğraşır ve bu da onları daha büyük sorunu seçmeye ve diğerinin pahasına en üye indirgemek için para politikasını değiştirmeye yönlendirir. Diğer bir deyişle, enflasyon yüksek olduğunda (yüzde 2’nin üzerinde) para politikasını sıkılaştırır ve ekonomiyi zayıflatarak aşağıda çekerler. Oran, hedeflerinin üzerinde ne değin yüksek olursa, o kadar daralmaya gidilir. Dolayısıyla süreç enflasyola başlar sonra faiz oranlarına gider, sonra öteki piyasalar ve en sonunda da ekonomiye geliriz.

“Varlık fiyatlarında %20’lik bir düşüş olabilir”

Faiz oranlarının fazla artması (yüzde 4,5 ila 6 aralığının üstteki sınırına dürüst gitmesi) harcamaları azaltacak ve özel kredilerde önemli bir düşüş yaratacaktır. Bu, özel sektör kredi büyümesini altında çekecek ve dolayısıyla özel sektör harcamalarını ve ekonomiyi de beraberinde aşağıya götürecektir. İşte derhal faiz oranlarını artırmanın ekonomik yükselme ve piyasa fiyatları açısından etkilerine geçebiliriz. Faiz oranlarındaki artışın varlık fiyatları üzerinde iki nesil olumsuz etkisi olacaktır:

1) Varlıklardaki düşüş oranları ve;
2) Çelimsiz ekonomi sebebiyle varlıkların ürettiği gelirlerdeki düşüş.

Bunların ikisine de bakmalıyız. Bana göre faiz oranlarının şimdiki rakamından yüzde 4.5’e gitmesi, varlık fiyatlarında %20’lik bir negatif etki yaratacaktır. Getirilerde de %10’luk bir düşme olacaktır.

“Uzun vadede bir ekonomik küçülme gelebilir”

İnsanlar para kaybettikleri vakit daha özenli olmaya başlarlar. Kredi veren kurumlar da benzer şekilde daha dikkatli olurlar. Benim tahminim bu anlamda kayda değer bir ekonomik bir küçülme yaşanması gerekiyor. Ancak bu uzun vadede olacaktır. Çünkü şu an peşin para seviyeleri ve zenginlik seviyeleri birazcık daha yüksek… Harcamalar bir zaman daha devam edecektir. Örnek olarak, emlak gibi faiz ve borç ile çalışan, onlara bağımlı olan bir sektörde zayıflama görülmeye başlandı oysa tüketim harcamaları ve istihdam daha enerjik şekilde ilerliyor.

Kaynak: uzmancoin.com URL: https://uzmancoin.com/dunyanin-en-buyuk-hedge-fon-kurucusu-ray-dalio-yuzde-20lik-dusus-gelebilir/