Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, 2018 firaricilikle gayret sonuçlarına söyledi. Ticaret Bakanı Pekcan, firariciliğin, kamu kazançlarında ciddi kayba yol açarken öteki taraftan haksız rekabete, kazanç dağılımında haksızlığa ve ekonomide balanssızlığa neden olduğuna dikkat sürükleyerek, “Bakanlığımızca bir taraftan legal ticareti süratlendirmeye müteveccih önlemler alınırken, öteki taraftan kabahat teşkilatları ve terörizmin finansmanını yasaklamak emeliyle firaricilikle gayret kararlı bir biçimde sürdürülmektedir. Yasa dışı ticaretle gayret kapsamında alınan önlemlerle, ülkemizin ekonomik kayıpları önlenirken aynı zamanda içten ticaret eforu da korunmaktadır” ifadesini kullandı.

Pekcan, teknik ve yönetimsel kapasite, altyapıya ve insan kaynağına yaptıkları yatırımlar ve her alanda yürütülen aktif gayret neticesinde başta uyuşturucu, sigara ve mazot olmak üzere bir hayli eşya cinsinde, firariciliğin önlenmesi noktasında çok ehemmiyetli mesafe elde edildiğine dikkat sürükleyerek şunları kaydoldu:

"Bu çerçevede Gümrük Muhafaza takımlarımızca firaricilikle gayret kapsamında yürütülen galibiyetli işlemler neticesinde, 2018 senesinde 5 bin 664 hadisede toplam 3 milyar 34 milyon liralık firaricilik vakayı ortaya çıkarılmıştır. Ele geçirilen firari eşya bedelinde bir evvelki seneye göre yüzde 20 ’lik bir çoğalış kaydolunmuştur.”

Son 3 senede ele geçirilen uyuşturucu madde ölçüyü 14 kat arkasıydı

Pekcan, "2016 senesinde 3 ton 426 kg olan uyuşturucu madde tutması, 2017 senesinde yüzde 670 çoğalarak 26 ton 381 kga yükselmiştir. 2018 seneyi sonu haysiyetiyle ise bu sayı 46 ton 341 kga erişmiştir. Böylece son 3 senede ele geçirilen uyuşturucu madde ölçüyü 14 kat çoğalış göstermiştir” bilgilerini paylaştı.

Hudut kapılarının yanı gizeme ülke genelinde öteki kolluk üniteleri ile yürütülen koordineli çalışmalar neticesinde, 2014 senesinde yüzde 21 seviyelerine kadar çıkan firari sigara oranı, 2018 seneyi Haziran sonu haysiyetiyle yüzde 5,8 seviyesine gerilediğini ifade eden Pekcan, "Gelinen noktada ülkemizdeki firari sigara oranı, yüzde 15 olan AB ortalamasının yüzde 10 olan dünya ortalamasının çok altına inmiştir. Firari sigara oranlarındaki bu süratli düşüş, sigaradan elde edilen aidat kazancında takribî 4 milyar liralık çoğalış sağlamıştır. 2016 senesinde 113 milyon lira olan firari sigara tutma bedeli, 2017 senesinde 123 milyon liraya yükselmiştir. 2018 senesinde ise bir evvelki seneye göre takribî yüzde 15 çoğalışla 141 milyon lira kıymetine yükselmiş ve 15,7 milyon koli firari sigara ele geçirilmiştir” değerlendirmesini yaptı.

Mazot Firariciliği ile Gayret Özel Takımının yürüttüğü neticesinde de mazot firariciliğine de büyük darbe vurulduğunu aktaran Ticaret Bakanı Pekcan, "2018 senesinde 3 milyar 588 milyon lira meblağında aidat, ceza ve kanunsuzluk ortaya çıkartılmış ve 775 milyon 106 bin lira netleşen aidat ve ceza uygulanmıştır. Yapılan teftişler neticesinde 11 bin 500 ton firari mazota el konulmuştur” dedi.

Ticari eşya firariciliği ile gayret kapsamında ise 2018 senesinde ülkemize firari yollardan getirilmeye çalışılan toplam 134 milyon lira bedelinde elektronik eşya, 148 milyon lira bedelinde besin maddesi, 162 milyon lira bedelinde makine ve aksamı tutması asıllaştırıldığını belirten Bakan Pekcan, böylece aidat kayıplarının önüne geçilerek, içten ticaret erbabının rekabet gücünün korunduğuna dikkat çekti.

Teknik kapasiteye yapılan yatırımlarla gümrükler bir üst lige taşındı

“Öte yandan firaricilikle gayret çalışmaları yürütülürken, mevzusunda uzman personel eliyle ileri teknolojiye sahip her türlü teknik ekipman aktif olarak kullanılmaktadır” diyen Bakan Pekcan, şöyle devam etti:

"Teknolojiye yapılan yatırımlarla gümrük teftiş ve hakimiyetlerinde insan müdahalesi en aza indirilerek fiziki müdahalesiz hakimiyetlerle ticaretin akış süratinin kesilmemesine itina gösterilmektedir. Son 5 senede teknoloji alanına 330 milyon liradan fazla yatırım yapılarak teknik kapasite bakımından dünyada rakamlı gümrük yönetleri arasında yer alınmıştır. Açılışı yapılan İstanbul Havalimanı'nda firaricilikle gayret kapasitesinin artırılması emeliyle valizlerin 3 ebatlı röntgenini sürükleyen CT Tomografik Valiz Hakimiyet Aygıtı ve dünyada rakamlı ülkeler tarafından kullanılan uyuşturucu kuryelerinin tespitini yapan Yutucu Tespit Sistemi stokumuza kazandırılmıştır. Yerli ve ulusal kaynaklarla, TÜBİTAK ile ortak geliştirilen Yolcu Görüntüleme Sistemi ise İstanbul Havalimanı'nda kullanılmaya başlanılmıştır. Bakanlığımızın vasıta ve konteyner tarama sistemi kapasitesi toplam 64 aygıta çıkarılmıştır. Havalimanları, kara kapıları ve yolcu harekâtının yapıldığı limanlarda firaricilikle gayret etmek emeliyle ilave 15 adet Valiz ve Kargo Tarama Sistemi ’nin daha alımı hakikatleştirilerek toplam sayı 131 ’e eriştirilmiştir. Bakanlığımız birinci 100 Günlük Eylem Tasarıyı kapsamında, uyuşturucu firariciliğiyle daha aktif gayret emeliyle Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü bünyesinde Narkotik Kabahatlerle Gayret Dairesi kurulmuştur. Ayrıca, taşra ünitelerimizde de daha aktif bir gayret ağının kurulması emeliyle 24 saat temeline göre misyon yapan uzman personelden oluşan Narkotik Kısım Amirlikleri NARKOKİM ihdas edilmiştir. Denizlerdeki firaricilikle gayret kapasitesini kuvvetlendirmeye müteveccih ilave 4 adet devriye botuyla beraber kapasite 25 ’e çıkarılmıştır. Bakanlığımız personelinin firaricilikle gayrette ehemmiyetli takviyecisi olan dedektör köpeklerin rakamı ve spektrumu aralıksız artırılmaktadır. Bu kapsamda 2018 senesinde Bakanlığımız Köpek Eğitim Merkezinde toplam 71 dedektör köpek eğitilirken havalimanlarında ilk kez nakit dedektör köpeği de kullanılmaya başlamıştır. Öte yandan 26 Ocak Dünya Gümrük Günü bu sene tüm dünyada “Sürekli Ticaret, Seyahat ve Taşımacılık için Uslu Hudutlar” teması ile kutlanmaktadır. Bu vesileyle, gümrüklerde gece gündüz demeden öz bilgiyle çalışan tüm dostlarımızın 2018 ’deki galibiyetli performansları için tebrik eder galibiyetlerinin devamını diler ve Dünya Gümrük Günü ’nü kutlarım.”

Bir tatlı huzur almaya gidebileceğiniz yerler

"Üç büyüklerden öneri aldım"

Kan donduran hadise!