Finans kuruluşlarının her gün on milyonlarca işlemle ilgili talimatları iletmek için kullandığı uluslararası parasal mesajlaşma sistemi SWIFT, blok zinciri teknolojisini deneme ediyor.

Bloomberg‘ün haberine göre, Bankalararası Finansal Telekomünikasyon Derneği (SWIFT), parasal teknoloji şirketi Symbiont Inc. ile bir proje yürütüyor.

SWIFT yaptığı açıklamada, Citigroup Inc., Vanguard ve Northern Trust’ın da dahil olduğu iş birliğinin, temettü ödemeleri ve birleşmeler gibi “manâlı kurumsal olayların iletişiminde verimlilik” sağlamayı amaçladığını aktardı.

SWIFT’in önemi Rusya – Ukrayna savaşında daha çok anlaşıldı

Küresel bir parasal arter olan SWIFT, 200’den pozitif ülke ve bölgedeki 11 bin şirket aralarında güvenli mesajlar ileterek trilyonlarca dolarlık işlemi yönlendiriyor. Operasyon, Rusya’nın işgalinin arkasında Ukrayna’da patlak veren savaşla birlikte bu yılın başlarında büyük ilgi görerek popüler hale gelmişti. ABD ve Avrupa bir dizi Rus bankasını SWIFT’ten çıkararak bu bankaların para nakliye ve küresel çapta etkinlik görüş amaçlarına büyük zarar vermişti.

Aktarılana göre SWIFT, son pilot projeyle kurumsal eylem iş akışını otomatikleştirmek için Symbiont’un Assembly teknoloji platformunu kullanacak. SWIFT, platformun akıllı sözleşmelerini ve blok zinciri yeteneklerini “SWIFT’e emrindeki 11 binden fazla kurumdan yararlanan bir ağ yaratmak” için kullanmayı planladığını belirtiyor.

SWIFT, blok zinciri teknolojisini seçkin bir grupla yürütüyor

Bu egzersiz dahilinde, SWIFT mesajlarındaki kurumsal eylem verileri SWIFT’in tercüman arabulucu göre çevrilerek Symbiont’un blok zincirine yüklenecek. SWIFT’in baş inovasyon sorumlusu Tom Zschach, Symbiont’un zeki kontrat teknolojisinin sonradan katılımcılar arasında paylaşılan bilgileri karşılaştıracağını ve “saklayıcılar arasındaki çelişkileri ya da tutarsızlıkları” belirleyeceğini söyledi.

Pilot dilekçe şu an geliştirme aşamasında ve eylül ayında deneme edip geri bildirimde bulunacak olan seçkin bir iştirakçi grubuyla birlikte yürütülüyor. Başarılı olması halinde SWIFT, teknolojiyi daha fazla kurumsal etkinliği kapsayacak bir biçimde genişletmeyi planlıyor.

Kaynak: uzmancoin.com URL: https://uzmancoin.com/swift-blockchain/