Bankalar arası para transferi için kullanılan küresel hizmet sağlayıcısı SWIFT, hudut ötesi finansal işlemleri daha verimli ve süratli gerçekleştirmek için üstünde çalıştıkları CBDC testlerini tamamladığını duyurduğu bir rapor yayımladı.

Rapora kadar, Merkez Bankası Dijital Para Birimleri (CBDC’ler) ve tokenize edilmiş varlıklar mevcut finansal altyapılar üstünde sorunsuz bir şekilde hareket edebilir. Bu test sonuçlarının, milletlerarası finansal sisteme sorunsuz entegrasyonu önemli bir kilometre taşı olduğu belirtildi.

SWIFT, dijital para konusunda bankalarla meslek birliği yapıyor

SWIFT, küresel olarak 10 merkez bankasından dokuzunun aktif olarak dijital para birimlerini araştırdığını paylaştı.

Ayrıca SWIFT; Banque de France, Deutsche Bundesbank, HSBC, Intesa Sanpaolo, NatWest, SMBC, Standard Chartered, UBS ve Wells Fargo dahil toplamda 14 merkez ve ticari banka ile de çalışmaları süratli gitmek için iş birliği yapıyor.

Tokenize edilmiş varlıkların potansiyeli

Bambaşka bir iştirakçi grubuyla yapılan bir deneyde SWIFT, benzer şekilde, sahip olduğu altyapısının pat diye pozitif tokenleştirme platformu ve ayrı nakit ödeme türleri aralarında bir ara bağlantı görevi görebileceğini gösterdi.

Citi, Clearstream, Northern Trust ve teknoloji ortağı SETL ile meslek birliği içinde çalışan SWIFT, tokenize edilmiş tahvillerin, hisse senetlerinin ve nakdin piyasa ihracını ve ikincil piyasa transferlerini simüle eden birbirinden ayrı 70 devamlılık araştırdı.

Yapılan iki öbür deneyden elde edilen bulgular, öbür farklı alanlara yönlendirilmiş defter teknolojisi (DLT) ve mevcut ödeme sistemleri aralarında köprü kurarak, dijital para birimlerinin ve varlıkların sorunsuz bir şekilde akmasına, etkileşime girmesine izin veren “birlikte çalışabilirliğin” kayda değer zorluklarını çözüyor.

SWIFT’in öbür ağlar arasında birlikte çalışabilirlik sorununu çözmesini şirketin baş inovasyon sorumlusu Tom Zschach yorumladı:

“Dijital para birimleri ve token’lar, hepimizin gelecekte ödeme yapma ve yatırım yapma şeklimizi şekil verme konusunda büyük bir potansiyele sahip. Fakat bu potansiyel, ayrı yaklaşımların temas kurma ve birlikte alıştırma yeteneğine sahip olması durumunda hür bırakılabilir. Kapsayıcılığı ve birlikte çalışabilirliği mali ekosistemin esas direkleri olarak görüyoruz ve inovasyonumuz dijital geleceğin potansiyelini ortaya dışında tutmak için büyük bir adım. CBDC’ler için çözümümüz, merkez bankalarının kendi ağlarını tek bir ağ geçidi üzerinden dünyadaki öteki bütün ödeme sistemlerine kolay ve aracısız olarak bağlamasını sağlayarak, sınır ötesi ödemelerin anında ve sorunsuz akışını sağlayacaktır.”

Yapılan alıştırma sonuçlarından alınan öteki manâlı gelişme ise, CBDC ve tokenlerin dünya çapında 200’den pozitif ülke ve bölge arasında ticareti ve yatırımı kolaylaştırmak için geniş ölçekte konuşlandırılabileceğini gösterdi.
Belçika merkezli şirket, bambaşka alanlarda yapılan deneyleri daha ayrıntılı ışık halkası getirerek gelecek yıl da sürdürecekleri belirtti.

Kaynak: uzmancoin.com URL: https://uzmancoin.com/swift-dijital-para-sonuclar/