Türk heyet, “İpek Yolu’nda Xinjiang” etkinliği kapsamında Çin’in Uygur Özerk Bölgesi’ndeki İlahiyat Fakültesi'ni ziyaret etti 

“Müslümanlar dinlerini özgürce yaşıyorlar”

Çin’in Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi'ni ziyaret eden akademisyen, gazeteci ve araştırmacılardan oluşan Türk heyet, Çin’de Müslümanların dinlerini öğrenme ve yaşama konusunda geniş özgürlük ortamına sahip olduklarına dikkat çektiler. 
“İpek Yolu’nda Xinjiang” etkinliği kapsamında Urumçi'deki İlahiyat Fakültesi'ni ziyaret eden akademisyen, gazeteci ve araştırmacılardan oluşan Türk heyeti öğretim görevlileri ve öğrencilerle bir araya geldi. 
Ziyaretçiler arasında bulunan Türkiye’nin önde gelen düşünce kuruluşlarından Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu (USAK) Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Selçuk Çolakoğlu, Xi'an ve Xinjiang'da Çin’li Müslümanlarla yaptığı görüşmelerden sonra şunları söyledi: 

“Ziyaret sırasında Çin’de din özgürlüğünü yakından görme şansımız oldu. Tüm din mensuplarının dinlerini öğrenme ve yaşama konusunda ciddi bir özgürlük ortamı var. Özellikle Müslümanların rahatça dini görevlerini yerine getirdiklerini yerinde gördük. Hem Xi’an’da Hui Camii’nde, hem Urumçi’deki camide, hem de ziyaret ettiğimiz İslam Enstitüsü’nde görüşmelerimiz oldu. Din adamlarıyla görüştük. Dinlerini yaşarken herhangi bir sıkıntıyla karşılaşmadıklarını ve özgür bir ortamda ibadetlerini yerine getirdiklerini söylediler.”

Ankara Politikalar Merkezi Başkan Yardımcısı Muhammet Çakmak ise, İlahiyat Fakültesi dekanı ve öğrencilerle güzel bir sohbet gerçekleştirdiklerini belirterek şu bilgileri verdi: 
“İnsanlar kendi inançlarını özgürce öğrenebilecekleri son derece kompleks ve modern bir binada okuyorlar. Ayrıca, Çin hükümeti buraya 20 kilometre mesafede çok daha görkemli bir binayı bitirmek üzere. Önümüzdeki yıl buradaki fakülte, öğrenci yurtları, spor tesisleri, okul binaları ve son derece geniş bir camisiyle yeni komplekse taşınacaklar. Xinjiang’daki Müslümanların, Urumçi’de yaşayan Uygur kökenli ve diğer etnik kökenli Müslümanların hem ibadet, hem de dinleri öğrenme bakımından son derece geniş imkanlara sahip olduğunu gördük.” 

Türk heyette yer alan YÖN Radyo Genel Müdürü Ulaş Can ise şu görüşleri dile getirdi: “Cuma namazının sonrasında Urumçi’nin en büyük camiine geldim. Son günlerde Kırgız pasaport almış ve kaçak yolla Umre’ye gitmiş Uygurlar hakkında soru sorduk. Suudi Arabistan bütün ülkelere bir kota uyguluyor. Hacca gidebilecek sınırlı bir sayı var. Bunu da burada kullanarak bilinçsiz insanları kandırarak, onlara sahte pasaport da verip Hac’ca götüreceğini söyleyen insanlar var. Aslında götürmüyorlarmış diye bize aktardılar. Burada masum insanların dini duygularını sömürerek para kazananlar olduğunu fark ettik. Ama burada şunu da gördük. 13 bin kişi buradan Hac’ca gidebiliyor. Bu rakam da Suudi Arabistan’dan uygulanan kota ile ilgili bir şey.” 
İlahiyat Fakültesi 1987’de kuruldu

Xinjiang İlahiyat Fakültesi 1987 yılında kuruldu ve Çin’deki 10 İslam enstitüsünden biri olarak son 29 yılda 800'den fazla mezun verdi. Beş yıllık lisans eğitimini tamamlayan öğrencilerin bir kısmı Xinjiang bölgesinde bulunan 24 bin camide imamlık yapıyor, bir kısmı ise dini eğitim veren okullarda öğretmenlik görevini yürütüyor. Şu ana kadar fakülteye yaklaşık 300 milyon yuan’lık yatırım yapıldı. Buna rağmen, Xinjiang'daki dini personel ihtiyacı tamamen karşılanamadı ve bu nedenle gelecek yıl yeni bir kampus eğitime açılacak.

Çin Uluslararası Radyosu tarafından düzenlenen “İpek Yolu’nda Xinjiang” etkinliği 25 Mayıs'a kadar devam edecek. Türkiye’den gelen gazeteci, yazar ve araştırma grubu son günlerde Urumçi, İli ve Turfan bölgelerindeki kültür ve eğitim mekanlarını ziyaret edecek.