Otomotiv sektörünün geleceği olarak görülen elektrikli otomobiller, her geçen gün daha da popülerleşmeye devam ediyor. Yurt dışındaki elektrikli araba çeşitliliğine oranla hala geride olsak da, o kadar fazla elektrikli otomobil modeli ülkemizde resmi olarak satılıyor.

Devlete Ait Gazete'de karşımıza çıkan yeni bilgilere tarafından elektrikli araçların ÖTV matrah limiti artırıldı. Gerçekleştirilen ÖTV matrah düzenlemesine göre motor gücü 160 Kilowatt'ı (kW) geçmeyen elektrikli araçların ÖTV matrahı 700 bin TL'den 1,25 milyon TL'ye çıkartıldı.

Motor gücü 160 Kilowatt'ın (kW) üstünde olan elektrikli araçların ÖTV matrahı ise 1,35 milyon TL oldu. Andırmak gerekirse motor gücü 160 Kilowatt'ın (kW) üzerinde olan araçların ÖTV matrahı 750 bin TL'ydi. Elektrikli araçlar için uygulanan aidat oranları konusunda ise herhangi bir değiştirme gerçekleştirilmedi.

Motor gücü 160 Kilowatt'ı (kW) geçmeyen elektrikli araçların aidat oranları yüzde 10 ile 40 aralarında, motor gücü 160 Kilowatt'ın (kW) üzerinde olan elektrikli araçların ödenti oranları ise yüzde 50 ila 60 arasında değişiyor. 

Çin'den gelen elektrikli otomobiller için ilave gümrük vergisi geldi

Bir öteki kayda değer değiştirme ise Çin'den ülkemize gelen elektrikli otomobillerle ilgili. Devlete Ait Gazete'de paylaşılan bilgilere tarafından Çin'de üretilen elektrikli araçlara yüzde 40 oranında ek gümrük vergisi uygulanacak. Andırmak icabında Çin, kısa zaman içinde elektrikli otomobil pazarının en enerjik oyuncularından biri haline geldi. Çin'de üretilen elektrikli otomobillerin ön plana çıktığı nokta ise sundukları yerinde fiyatlar.

Ülkemizde de Çin'den gelen ve rakiplerine oranla uygun fiyatlara satılan o kadar çok elektrikli otomobil modeli yer alıyor. Alınacak olan yüzde 40 oranındaki ilave gümrük vergisi ile birlikte bu durumun değişebileceğini söyleyebiliriz. Konu ile ilgili gelişmeleri sizlere aktarmaya devam edeceğiz.

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2023/03/03/elektrikli-araclarin-otv-matrah-limiti-artirildi/