Adil paylaşım ve mutlu insanlar için; Sağlıklı bir Arazi Yönetim Modeli” ama nasıl..?

Dünyada yaşanan hızlı kentleşme süreci, doğal kaynakların ve çevrenin kontrolsüz kullanımı ve gelişimi, enerji arayışları tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de arazilerin rasyonel kullanım ve yönetimini zorunlu hale getirmiş bulunuyor. Bir yandan nüfus hızla artarken diğer yandan bu nüfus için gerekli araziler azalıyor. Özellikle kırdan kente tek yönlü, hızlı ve düzensiz göçler, beraberinde kırsal alanların azalıp yok olmasını getirirken kentsel büyümeyi de menfi yönde etkiliyor.
Bilhassa günümüzde kentsel dönüşüm, plana dayalı kentleşme, taşınmaz değerlemesi, orman vasfını yitiren alanların kullanımı yaşadığımız yüzyılın son çeyreğinde, idarecilerin sürekli üzerinde çözüm aradığı, etkin bir Arazi Yönetim Modeli gerektiren önemli sorunların başında geliyor. 
Tüm bu konulara dair sorunların giderilmesi; sağlıklı bir “Arazi Yönetim Modeli” sistematiği ile mümkün. Ancak; yönetilebilir, ülkemize özgü bir model nasıl gerçekleştirilebilecek? Bu modelin; teknik, ekonomik ve sosyal boyutları, hangi idari kurumlar ile ve ne şekilde gerçekleştirilebileceği; giderilmesi gereken soruların, bilinmezlerin; cevapları ve çözümleri tartışılması gereken konuların başlıcalarını oluşturuyor.

VI.Arazi Yönetimi Çalıştayı 23 Mayıs'ta
Kısa adıyla AYÖP, yani Arazi Yönetimi Platformu bu amaçlara yönelik 5 yıldır gerçekleştirdiği Arazi Yönetimi Çalıştayı'nın altıncısını 23 Mayıs'ta Point Hotel Barbaros'ta gerçekleştiriyor. 
Çalıştayın amacı....
VI.AYÖP Çalıştayın temel amacı; öncelikle ülkemiz adına Arazi Yönetimi gerekliliğini ortaya koyarak; Arazi Yönetimine olan ihtiyaçtan hareketle, konunun teknik ve hukuksal boyutlarıyla ele alınarak, Türkiye için bir model oluşturma sürecine katkı vermektir. Bu amaçla çalıştayda; ülkemizde Arazi Yönetimi ile ilgili bilim insanları, kamu ve yerel idarelerin temsilcileri ile siyaset ve serbest meslek mensuplarının bir araya gelmesini sağlayarak, getirilerek “Türkiye için Neden Arazi Yönetimi Gereklidir?” sorusunun yanıtı birlikte aranmaya çalışılacaktır.

Çalıştayın kapsamı....
Arazi Yönetiminin kapsamlı olarak ele alınacağı 2 ana panel oturumu ve Arazi Yönetiminde yeni eğilimler gündemli bir forum oturumu düzenlenecektir. Çalıştay kapsamında ele alınacak temel konu başlıkları şöyle:
Arazi Yönetiminin Temel İlke ve İhtiyaçları
✓Türkiye’de Arazi Mevzuatı ve Politikaları
✓Kentsel ve Kırsal Arsa Düzenlemeleri
✓İmar Uygulamaları
✓Kentsel Dönüşüm ve Yenileme Uygulamaları
✓Kıyı/Havza Alanlarında İmar Uygulamaları
Editöryal NOT:
Arazi Yönetimi nedir?
Ülkelerde toprağa bağlı sosyal eşitliği, ekonomik büyümeyi ve çevre korumasını garanti altına alan arazi politikalarının uygulanabilmesi için temel altyapıyı sağlayarak, bu problemlerin çözümüne olanak sağlayan sistemlerdir... Arazi Yönetiminde başlıca 5 ana fonksiyon söz konusudur:
1- Arazi Mülkiyeti (Tapu-kadastro, mülkiyet hakları)
2- Arazi Kullanımı (Kent-Kır planlaması, uygulama ve politikalar)
3- Arazi Geliştirme (Planların uygulanması, imar-izleme-denetimler)
4- Arazi Değeri (Taşınmazların değer tespiti, değerleme haritaları)
5- Arazi Bilgi Altyapısı (Arazi/Kent/Coğrafi Bilgi Sistemleri, veri setleri)
AYÖP
Ülkemiz adına, doğal çevrenin bozulmasını önlemek; sürekli artan nüfusu destekleyecek arazi kaynaklarının etkin kullanımını sağlamak; yeni, yaşanabilir yerleşim alanları oluşturmak; kent-kır alanlarında sosyal ve teknik altyapıyı geliştirmek; taşınmaz piyasasının ekonomik getirilerine eşit erişim sağlamak; taşınmazlarla ilgili mevzuatların geliştirilmesi ve uygulanmasını destekleyecek temel Arazi Yönetimi politikalarına yönelik karar verme modelleri sunmak için her türlü bilgi üreten paydaşlardan oluşan gönüllü bir düşünce platformdur...
Arazi Yönetimi Çalıştayları
AYÖP tarafından her yıl geleneksel olarak organize edilen Arazi Yönetimi Çalıştaylarının ilki 26-27 Mayıs 2011 tarihlerinde Okan, ikincisi 21-22 Mayıs 2012 tarihlerinde İstanbul Teknik, üçüncüsü 20-21 Mayıs 2013 tarihlerinde Yıldız Teknik ve 4.sü 12-13 Mayıs 2014 tarihlerinde Karadeniz Teknik üniversitelerinde gerçekleştirilmişti. Geçen yıl düzenlenen 5. etkinlik uluslararası bir boyuta taşınarak Dünya Kadastro Zirvesi adıyla 20-24 Nisan 2015 tarihlerinde Haliç Kongre Merkezi'nde 92 ülkeden yaklaşık 3,400 kişiye evsahipliği yapmıştı.
VI.Arazi Yönetimi Çalıştayı Programı
23 MAYIS 2016, Pazartesi
09:00 Kayıt 
09:30 Açılış ve davetli konuşmacılar
10:00–12:30 
PANEL 1: Arazi Yönetiminin Gerekliliği (Kamusal Bakış)
Oturum Başkanı: Prof. Dr. Nihat Enver ÜLGER
Katılımcılar:
1) Arazi Yönetimi 
Prof. Dr. Nihat Enver ÜLGER (Okan Ü.)
2) Yerleşme ve Arazi Yönetimi İlişkisi
Murat KURUM (Genel Müdür, Emlak Konut A.Ş.)
3) Mülkiyet ve Arazi Yönetimi
Gökhan KANAL (Genel Müdür, TKGM)
4) Kırsal Alan Düzenlemesi ve Arazi Yönetimi İlişkisi
Burak KESER (Genel Müdür Yrd., TRGM)
5) Doğal Yapı ve Arazi Yönetimi İlişkisi
Osman İYİMAYA (Em. Tabiat Varlıklarını Koruma GM)
12:30-14:00 Ara (öğle yemeği)
14:00–16:30 
PANEL 2: Arazi Yönetiminin Gerekliliği (Yerel Bakış)


Oturum Başkanı: Prof. Dr. Tahsin YOMRALIOĞLU
Katılımcılar:
1) Büyükşehir Belediyelerinin Arazi Yönetimine Bakışı 
Mehmet SEKMEN (Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı)
2) İstanbul’da Arazi Kullanımı: Şile Örneği
Can TABAKOĞLU (Şile Belediye Başkanı)
3) Arazi Yönetimi ve Taşınmaz Değerleme Üzerine Etkileri 
Bekir Yener YILDIRIM (Başkan, Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği)
4) Mega Kentler ve Arazi Kullanım İlişkisi: İstanbul Örneği
Ömer Furkan ÇEVİK
16:30 – 18:00 DEĞERLENDİRME VE KAPANIŞ OTURUMU


18:00 Kapanış.