Emlak Vergisi her sen Mayıs ve Kasım aylarında olmak üzere iki taksit ile ödeniyor. 1319 sayılı Emlak Vergisi T.C. Kanunlarına göre bina ve arazilerden alınan emlak vergilerinden, sıfır oranlı olarak faydalanmak mümkündür.

Sıfır Oranlı Emlak Vergisi Avantajından Yararlananlar;

- Geliri sadece kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından, aldıkları yalnızca emekli aylığından ibaret olanlar ve bunların dul ve yetimleri,
- Hiç bir geliri olmayan ev hanımları ve işsizler,
- Gaziler ve şehitlerin dul hanımları, yetim çocukları,
- Engelliler

-Eğer 200 metrekare altında konutunuz var ise emlak vergisi ödemezsiniz, buna intifak hakkına sahip olanlar da dahildir. Bu tek konutlarda oturma şartı aranmamaktadır.

-Emekli, işsiz, ev hanımı ya da engelliler sahip oldukları konutu kiraya verip de kendileri kirada oturuyor ise emlak vergisi ödemezler. Ancak emekli olan bir kişi kendi üzerine olan bir konutu kiraya verip, yine emekli olan ve üzerine konut kayıtlı olan  eşinin evinde yaşıyor ise emlak vergisi ödemek zorundadır.
 
-Ülkemizde engelli vatandaşlarımıza bu konu hakkında istisna uygulanmıştır. Tek konuta sahip olan engelli birvatandaşın başka bir konutu olsa bile emlak vergisinden muaf tutulmuştur.

-Emlak vergisinden muaf olmak istiyorsanız tek konut şartı aranıyor. Emekli ve iki evi olan muafiyetten faydalanamazsınız. Her iki ev içinde emlak vergisi ödemek zorundasınız.

-Senenin belli zamanları gidilen yazlık ve dinlenme evleri emlak vergisine dahildir.

-Yurtdışında emekli olanlar Türkiye sınırları içerisinde 200 metrekare altında tek konutu olsa dahi emlak vergisi ödemek zorundadırlar.

-Tüm şartları taşımanıza rağmen tek sahip olduğunuz konutunuzu işyeri olarak kiraya verirseniz dahi emlak vergisi ödemek zorundasınızdır.

-Emekli, işsiz, ev hanımı ya da engelliler indirimli emlak vergisinden yararlanmak istiyorlarsa, bağlı oldukları belediyeye gidip kendileri ile alakalı formları doldurmaları gerekir. Bu formları doldurduktan sonra da belediye görevlilerinden bilgi almalılardır.

-Gerekli şartları taşımasına rağmen, kişi tarafından haksız yere ödenmiş bir emlak vergisi var ise geriye dönük 5 ödenen rakamı geri alma hakkınız vardır.