Otellerin online kanalları nasıl daha verimli kullanabilecekleri ve gelir yönetimini nasıl yapabileceklerine ilişkin bilgi veren Protel Online Sistemler İş Geliştirme Yöneticisi Elif Durak, işletmelere en az maliyeti getiren direkt satışları artırabilmek için gerekli çalışmaları yapmanın önemine dikkat çekti. Durak, satış kanallarının maliyetlerinin kârlılık üzerinde doğrudan etkisi olduğunu ifade ederek, “Acente komisyonları ve reklam katkı payı gibi nedenlerle otellerin maliyetlerini kontrol altına almaları zorlaşabilir. Direkt rezervasyonlarda ise maliyetler düşük kalacak ve kârlılık yükselecektir” diye konuştu. 

Günümüzde misafirlerin gittikleri otellerde temiz bir oda ve banyodan daha fazlasını beklediklerini vurgulayan Durak, “Misafirler artık gittikleri yere özel bir deneyim yaşamak istiyorlar. Bu nedenle otelin sunduğu paket ve promosyonlarda fiyat indiriminden çok, bölgeye özel ve konaklama deneyimini zenginleştirecek yenilikler sunmak önem taşıyor. Her ne kadar mevcut durumda rezervasyon için en belirleyici etken fiyat olsa da, ürünü pazarlarken sadece indirim vermek yerine değer katacak, deneyim yaşatacak hizmetlerle ürün zenginleştirilebilir ve fiyat-değer dengesi korunabilir. Verilen indirimler uzun vadede misafirin otele ödeyeceği fiyata bir referans noktası oluşturacağı için, fiyat konumlandırması çok büyük bir öneme sahiptir” diye konuştu. 

Siteye misafir gözü ile bakılmalı
Otellerin direkt satış ve rezervasyonu artırmak için misafirlerini kendi internet sitelerine yönlendirmelerinin büyük önem taşıdığını söyleyen Elif Durak, “Otelin internet sitesinin ve rezervasyon motorunun akıllı telefon ve tablet gibi mobil cihazlarla uyumlu olması, tesise ilişkin güncel bilgilere ve yüksek çözünürlüklü görsellere sahip olması ön koşul diyebiliriz. Bunlara ek olarak, siteye özel promosyonlar sunmak, sitede misafir yorumlarına yer vermek, sosyal medyada misafirlerle etkileşimli iletişim kurmak, online pazarlama araçlarını efektif kullanmak, promosyon ve reklamlar için analitik raporlarından yararlanmak da direkt satışı etkileyen faktörler olarak öne çıkıyor. İşletmeciler internet sitelerine her zaman misafir gözü ile bakmalı ve gerekli geliştirmeleri buna uygun olarak yapmalı. Analitik raporlarını inceleyerek, sitenin hangi ülkeden ne kadar ziyaretçi aldığını, hangi anahtar kelimelerle siteye yönlendiklerini ve kaçının rezervasyonla sonuçlandığını görerek hedef kitleye uygun promosyon ve fiyat çalışmaları yapmak da direkt rezervasyonu artırmaya yardımcı olacaktır. Arama motorlarının sunduğu ücretli ve ücretsiz olanakları kullanmak, arama yapan misafirlere ulaşmayı kolaylaştıracaktır” dedi.

Elif Durak’ın verdiği bilgilere göre, online kanallarda yer alan misafir yorumları ile ilgili olarak proaktif bir yaklaşım sergilemek gerekiyor. Bu sayede online dünyada yer almadan önce olumsuz bir yorumu olumlu bir deneyime çevirmenin mümkün olduğunu söyleyen Durak, “Bunu yapabilmek için, misafir ile sürekli iletişimde olmak ve oluşabilecek memnuniyetsizliğin önüne geçmek gerekli. Misafir ilişkilerine ait bir cep telefonu numarası ve bu numaraya özel bir anında mesajlaşma uygulaması, konaklama süresince misafirlerle doğrudan iletişimde kalmayı sağlayacaktır” dedi.

Protel hakkında:
1989 yılında kurulan Protel, konuk ağırlama teknoloji çözümleri alanında Türkiye’nin en köklü ve inovatif şirketleri arasında yer almaktadır. Konaklama ve yiyecek-içecek sektörlerine yazılım ve donanım altyapısı sağlamakta, otel ve restoranlara yönelik uçtan uca yönetim ve operasyon çözümleri sunmaktadır. Sunduğu teknoloji çözümleri ile işletmelerde yönetim ve operasyonu kolaylaştırırken, verimliliği artırmayı hedeflemektedir. Çözümleri bugün Türkiye genelinde 600’den fazla otelde ve yaklaşık 3 bin restoranda kullanılmaktadır. Kendi yazılım ekibi de bulunan Protel, Türkiye’nin ilk 500 bilişim şirketinin belirlendiği araştırmada 103’üncü sırada yer almaktadır.