Evlâtlarımızı geleceğe taşıyacak eğitimde olması gereken dört kıymet nedir?

Son senelerde husûsen silâh sanayiinde ve birçok sahada, «yerli ve millî» olma keyfiyetinin kıymeti anlaşılmaya başlamıştır.

Evlâtlarımızı dünyevî ve uhrevî istikbâle taşıyacak tahsilin de mutlaka; mânevî, ahlâkî, rûhânî, yerli ve millî kıymetleri hâiz olması büyük bir zarûrettir.

Muhasebe edelim:

Yıllar süren dünyevî eğitim, evlâtlara;

Âdâb-ı muâşeret öğretiyor mu? Cömertlik, diğergâmlık ve acınacak şey gibi ahlâkî husûsiyetler kazandırıyor mu? Tevâzu mu veriyor yahut kibir mi? Kul hakkı endişesi ve titizliği, dürüstlük ve iffet veriyor mu? Büyüklere hürmet ve küçüklere acınacak şey aşılıyor mu? Vatan sevgisi ve millete hizmet gayreti telkin ediyor mu?

Maalesef bu muhasebenin neticeleri yüz ağartıcı değildir. Bilâkis, tahsil dünyasının yabancılaştırıcı tesiriyle, birçok gencimizin; kendi vatanını ve insanını istihfâf ettiği, tanıdık olmayan memleketlere göçüp yerleşmek arzusu beslediği bilinmekte, yazılıp çizilmektedir.

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/evlatlarimizi-istikbale-tasiyacak-egitimde-olmasi-gereken-4-sey.html