Son dönemde yapay akıl konusunda çığır açan bir takım gelişmeler yaşanıyor. az daha her sektörde etkisini hissettiren bu teknoloji, bundan böyle kültür sanat alanında da kendine daha artı yer bulmaya başladı. Fiilen ayrıca görsel keza işitsel keza de yazılı sanat söz konusu olduğunda suni zeka ile fazlasıyla karşılaşır olduk. Ancak kimi süre telif sıkıntılarının yaşandığını, kimin süre da sanatçıların suni akıl uygulamalarını mahkemeye verdiğini gördük. Ama son zamanlarda yapay akıl teknolojisinin daha "bizden" ayla gelmesi ile -ki bunda ChatGPT'nin payı fazla- işler de değişmeye başlıyor.

Geçtiğimiz günlerde suni akıl, Drake ve The Weeknd'in sesiyle bir şarkı yapmıştı ve bu aslında çok konuşulmuştu. Özellikle müzik endüstrisinde işleri karıştıran bu koşul bir takım sanatçıları korkutsa da bir sanatçıdan epeyce reformcu bir girişim geldi. Grimes, Drake ve The Weeknd haberini alıntılayarak şu paylaşımı yaptı:

Sesimi kullanan, yapay zeka göre oluşturulmuş başarılı herhangi bir şarkının telif ücretinin yüzde 50'sini paylaşacağım. Birlikte çalıştığım herhangi bir sanatçıyla yaptığım anlaşmanın aynısı. Sesimi ceza almadan kullanmaktan çekinmeyin. Etiketim ve hukuki bağlayıcılığım yok.

I'll split 50% royalties on any successful AI generated song that uses my voice. Same deal as I would with any sanatçı i collab with. Feel free to use my voice without penalty. I have no label and no legal bindings. pic.twitter.com/KIY60B5uqt