İşverene 75 TL'lik en az ücret desteğinin bu sene da devam etmesinin de yer aldığı ekonomi paketi ile ilgili düzenleme TBMM Genel Kurulu'nda 17 saatlik kesintisiz mülâkat maratonunun peşinde dün kabul edilerek yasalaştı.

Kabul edilen düzenlemede ekonominin yanısıra terör örgütleriyle uğraş zarfında ulus görevlilerinin görevden uzaklaştırılması, ihracı, ek gözaltı süreleri getirilmesine ilişkin hükümlerin uygulamasının 31 Temmuz 2021'den itibaren 1 sene uzatılması da yer alıyor.

ASGARİ ÜCRET DESTEĞİ

Kanuna göre, işverenlerin işgücü maliyetlerini düşürerek istihdamı korumaları ve artırmalarını teşvik etmek için 2016'dan 2020 sonuna kadar sağlanan minimum ödenti desteği sürdürülecek. 2021'de de istihdamı teşvik etmek için işgücü maliyetlerini azaltmak üzere, sektör ayırımı yapılmaksızın, finansmanı İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanacak şekilde, işverenlere, ödeyecekleri sigorta priminden mahsup edilerek günlük 2,50 lira, aylık 75 lira en düşük aidat desteği sağlanacak. Düzenleme 1 Ocak 2021'den itibaren geçerli olacak.

Dünya piyasa fiyatlarından daha düşük fiyatlardan ithal edilen eşyaların gözetim uygulaması dahilinde izlenmesi ve ticaret politikası önlemlerinin etkisizleştirilmesinin önüne geçilmesi sağlanacak. Kambiyo mevzuatı uyarınca faaliyet gösterecek firmalara, etkinlik izni veya yetki belgesi verilmesi aşamasında hem katılımcıların mali gücünün tespiti hem de piyasaya girişlerin kontrolü nedeniyle Hazine ve Maliye Bakanlığına vergi alma yetkisi verilecek.

Fabrikalarda kullanılan oksijen, azot ve argon ihtiyacını karşılayacak hava ayrıştırma tesislerinin ağaçlık alanlarda kurulabilmesine izin verme yetkisi Tarım ve Orman Bakanlığında olacak. Kooperatifler Kanunu'nun, üniversitelerin iki taraflı oldukları kooperatiflerin yönetim kurullarında aza bulundurabilme haklarını aranjör maddesi yürürlükten kaldırıldı.

Rekabet Kurulu Başkanı ve üyeleri, üyeliklerinin sona ermesinden itibaren iki sene süreyle, görevden ayrıldıkları tarihten önceki iki yıl içinde kanun kapsamındaki soruşturmaların konusu sektörlerde etkinlik belirten tüzel kişilerde devir alamayacak.

DEPREME KREDİ DESTEĞİ

2020'de meydana gelen depremlerde, binaları hasar gören vatandaşlar için devletin konut kredisi açma ve bina yaptırma yükümlülükleri ile ilgili düzenleme yapılacak. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunda tabip ve eczacı olarak çalışanlara, döner sermayeden ek ödeme yapılacak.

ÇEKTE MAĞDURİYET KALKACAK

Karşılıksız çek düzenleme suçundan 30 Nisan 2021 itibarıyla hükümlü olanların, ödenmemiş çek bedellerinin onda birini 30 Haziran 2022'ye kadar, kalan kısmını 2'şer ay arayla 15 eşit taksitte ödemeleri halinde, mahkumiyetleri ortadan kaldırılacak.

BAŞARIYA ÖDÜL GELECEK

Tarım ve Orman Bakanlığından yetki belgesi almadan veya bildirimde bulunmadan tütün ticareti yapanlara karşın getirilen cezanın yürürlük tarihi 1 yıl ertelenecek.

Gümrük hizmetleri ve kaçakçılıkla mücadele görevlerinde yer alan gümrük muhafaza personeline yüksek hizmetleri ve doğaüstü yararlılık göstermeleri durumunda ödül verilecek

Eda Işık/Sabahtan

Kaynak: www.patronlardunyasi.com URL: https://www.patronlardunyasi.com/haber/Ekonomi-paketi-yasalasti/253113