Kocaeli ’de IŞİD'in infaz timinde olduğu iddiasıyla nezaretine alınan Suriye tebaalı tutuklu maznun Fehed El Saccir, suçlandığı davada telefonunda çıkan resimler için esrarengiz bir korunmaya yaptı. IŞİD silahlı terör örgütüne abone olma kabahatinden 10 aydır Aldata Cezaevi ’nde tutuklu bulunan Saccir ’ın suçlandığı davanın mahkemesine Kocaeli 5 ’nci Ağır Ceza Mahkemesi ’nde devam edildi. Mahkemeye katılarak çevirmen eşliğinde korunma yapan Saccir, Özgür Suriye Ordusunda misyon yaptığını söyleyerek IŞİD infaz timinde olduğu yargılamalarını kabul etmedi. Telefonundan çıkan kesik baş yakaladığı resimlerdeki başları kendisinin kesmediğini söyleyen Saccir, kesik başların bombalama sırasında can verenlere ait olduğunu iddia etti.

ŞAHİT DURUŞMADA İFADESİNİ DEĞİŞTİRDİ

Davada şahit olarak dinlenen ve maznun hakkında bildiklerini anlatan S.H. jandarmaya verdiği ilk ifadesinde maznun Fehed El Saccir ’in IŞİD'te 3 sene savaşçı olarak misyon yaptığını söylemlerinin yanlış çeviri edildiğini söyledi. Saccir'in ÖSO'da misyon yaptığını belirten S.H., "Fehed benim köylüm, evvelden Özgür Suriye Ordusu ’ndaydı. IŞİD köyümüze girdikten 15 gün sonra ben Türkiye ’ye geldim. Bölgeye IŞİD geldikten sonra Fehed ’in bu gruplarla rastgele bir biçimde bağlantı kurup kurmadığını bilmiyorum. Sonrasında kendisini Kocaeli ’nde Sanayi Bölgesi ’nde kazara gördüm. Ben ilk ifademde kendimle alakalı vermiştim. Bölgede kaldığım 15 gün zaman süresince maznun IŞİD aboneleriyle beraber değildi. Ben dağıldıktan sonra girip girmediğini öğrenmiyorum. Ben ifademde maznunun benden sonra 3 sene daha bölgede kaldığını ve 3 sene sonra Türkiye ’ye geldiğini söyledim. Beyanım yanlış anlaşılmış. IŞİD içerisinde 3 sene savaştığını söylemedim. Sanığın Muhammed isminde bir kardeşi vardı, IŞİD bölgeye girmeden evvel öldürülmüştü” dedi.

"KESİK BAŞLAR BOMBALAMADA CAN VERENLERE AİT"

Duruşma kurulu tarafından maznun Fehed El Saccir ’e cep telefonunda görülen, elinde kesik baş meblağken çekilmiş resmi gösterildi. Fehed El Saccir resmi araştırarak kendisi olduğunu kabul etti. Saccir, “Resimde görülen bu birey benim. Bu resimdeki kesik baş IŞİD girmeden evvel hava hamlesinde can veren insanların. Bombardıman sırasında insanların başı uçmuş, bizde bunları halk tanısın diye daha doğrusu can veren şahsın kim olduğunu akrabaları görsün öğrensin diye gömmeden evvel fotoğraflarını çektik, bu birey Edas yanlısı asker bireylerdendir” diye konuştu.

2

DURUŞMA SUÇUN SABİT OLDUĞUNU TANIMLADI

Savunmaların ardından söylenen mütalaada,maznunun soruşturma sırasında alınan ifadesine ve soruşturma kapsamında avukat huzurunda ifadeleri alınan şahitlerin ifadelerine göre birbirleriyle geçimli ve dosyadaki bilgi ve evraklarla anlaştığından maznunun IŞİD silahlı terör örgütü azası olduğunun statik olduğu, aktif pişmanlık kapsamında teşhislerde bulunan maznunun duruşma huzurunda ifadelerini kabul etmemesi sebebiyle aktif pişmanlık kararlarından faydalanamayacağı anlaşıldığı tanımlanarak cezalandırılmasını arz etti. Saccir'in tutukluluk halinin devamına karar veren duruşma kurulu, değişik şahitlerin bir sonraki mahkemeye getirilmesi kararıyla davayı ileri bir tarihe erteledi.

İHA