Ev sahiplerine peşin para ödemeden güneş enerjisi sistemleri karşılayan bir fotovoltaik kiralama şirketi olarak faaliyet gösteren Enpal, SoftBank Vision Fund 2'nin liderliği üstlendiği yatırım turunda 150 milyon euro yatırım aldı. Şirketin değerlemesi ise 950 milyon euroya, yani yaklaşık 1,1 milyar dolara ulaştı. 

Enpal, güneş enerjisi sistemleri karşılayan bir fotovoltaik kiralama firması olarak faaliyet gösteriyor ve bunu yaparken yapay zekadan yararlanıyor. Ürünü halihazırda, müşterilerin güneş enerjisi sistemi ve her şey dahil yeşil bir enerji çözümü aracılığıyla elektrik harcamalarını azaltmalarını sağlıyor. Şirket 2017 yılında Jochen Ziervogel, Mario Kohle ve Viktor Wingert göre, Berlin'de kuruldu. 

Enpal, kullanıcıların çatılarının fotoğraflarını çekmesine izin veren yapay akıl tabanlı bir algoritmaya sahip. Bu algoritma gerekli kurulumun boyutunu ve konumunu tahsis etmek için bilgisayarı kullanıyor. Kurulumun bütün miktar kısmı uzakta yapılıyor, teknisyenler evi yalnızca montaj noktasında ziyaret ediyor. Bu da daha düşük maliyetle daha seri hizmet anlamına geliyor.

Müşteriler daha sonraki süreçlerde, enerji birleştirme, depolama ve tüketimlerini değer biçmek ve hizmetler için ödeme yerine getirmek için bir IoT uygulaması kullanıyor. Müşteriler kullandıkları enerji için ödeme yapmıyorlar, fakat güneş panelleri ve montaj, bakım, gerekirse yenileme ve sigortayı içeren fazla yönü olan hizmet için kira ödüyorlar. Kullanıcılar 20 yıllık sözleşmeler imzalıyor ve bu vakit sonunda panellerini 1 euro karşılığında satın alabiliyorlar.

Şirketin Almanya'da yaklaşık 10 bin müşterisi var ve alınan yatırım, Enpal'in kendi iç pazarında büyümeye devam etmesi ve yeni pazarlara genişlemek için kullanılacak. Bu kapsamda şirketin CEO'su Mario Kohle, nihayetinde Enpal'in hedefinin yenilenebilir enerjiyi cümbür cemaat ve her şey için gerçekçi bir seçenek haline getirmek olduğunu söylüyor. 

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2021/10/18/gunes-enerjisi-sistemleri-enpal-150-milyon-euro-yatirim-alarak-unicorn-oldu