Çamlıkaltı Erkek Kur’lahza Kursu’nda sadece İstanbul'da oturan yok, Türkiye’nin ve dünyanın farklı yerlerinden gelen, doğuştan ya da hastalık sonucu görme engelli öğrenciler eğitim görüyor.

Çamlıkaltı Erkek Kur’lahza Kursu’nda sadece İstanbul’da oturan yok, Türkiye’nin ve dünyanın farklı yerlerinden gelen, doğuştan olan veya hastalık sonucu görme engelli öğrenciler eğitim görüyor.

Küçükçekmece’deki Çamlıkaltı Erkek Kur’lahza Kursu’nda, görme engelli öğrenciler, kendileriyle benzer kaderi paylaşan görme engelli bir hocadan Braille alfabesiyle Kur’an-ı Kerim okumayı öğrenip hafız oluyor.

Halkalı’daki Çamlıkaltı Erkek Kur’lahza Kursu, 2012 yılında hizmete girdi. Benzer anda 100 öğrenciye hizmet sunulan kursta, 2013 yılından bu yandan da görme engellilere Kur’lahza eğitimi veriliyor. Kurs, görme engelli öğrencilere Kur’lahza öğretilen tek kurs olma özelliği taşıyor. Sadece İstanbul’dan yok, Türkiye’nin ve dünyanın bambaşka yerlerinden engelli hafız adaylarını buluşturan yatılı kursta, sesli kütüphane, kabartma ve sesli bilgi hazırlama birimleri de bulunuyor.

Kursa gelen görme engelli öğrenciler, ilk olarak Braille alfabesi ile Türkçe, daha sonra Arapça okuma öğreniyor ve Kur’lahza-ı Kerim eğitimine başlıyor. hemen Çamlıkaltı Kursu’nda, yaşları, ırkları farklı, doğuştan ya da hastalık sonucu engelli olan 8 öğrenci eğitim alıyor. Bundan Başka de hocaları da kendileri gibi aynı kaderi yaşayan bir görme engelli.

“HER HAFIZ KENDİ HAFIZINI YETİŞTİRMEK İSTER”

Görme engelli hafız adaylarının görme engelli hocası Ali Duman, AA muhabirine Kur’an-ı Kerim öğrenirken ve öğretirken neler hissettiklerini anlattı.

Duman, 2,5 senedir Çamlıkaltı Erkek Kur’lahza Kursu’nda çalıştığını belirterek, geçen sene salgın nedeniyle Türk öğrencilere değil, sadece Sudan’dan gelen iki öğrenciyi hafızlık diploması verdiklerini söyledi.

Bu yıl 8 görme engelli öğrencisi olduğunu, bazısının hiç Kur’an-ı Kerim okumayı bilmediğini dile getiren Duman, Kur’an öğretme sürecini şöyle ifade etti:

“Kursta başlangıçta kabartma bilmeyenlere kabartmadan Türkçe yazıyı, gerisinde kabartmadan elifba öğretiyoruz. Bir sene bitince durumuna tarafından diğer hocalarımızla hafızlık eğitimlerine koordineli olarak devam ediyoruz. Bu projede diğer öğrencilerle kaynaştırma biçiminde hafızlık eğitimlerini yaptırıyoruz. Eğer hafızlık yerine Arapça okumak isteyenler olursa onlar da kursumuzun Arapça bölümünde eğitimlerine devam ediyor.”

Kendisinin de görme engelli bir hafız olduğunun altını çizen Duman, şunları kaydetti:

“Ben allah vergisi görme engelliyim. Benim gibi görme engelli hafızlar yetiştiriyorum. Her insan kendi yaptığı mesleği en hoş şekilde yerine getirmek ister. Biz de burada gerçekten fazla değerli hafızlar yetiştiriyoruz. Ben görmeyen hocalarla okumadım, görmeyen hocalarla hafızlık yaptım. Bunun birtakım dezavantajları oluyor. Çünkü hocalar yazıları bilmedikleri için bir takım yerleri mantığını anlamadan ezberleyip geçiyorduk. Oysa şimdi biz kabartmaya etken olduğumuz için bu arkadaşların kafasında hiçbir soru işareti kalmadan öğretiyoruz ve en hoş şekilde öğreniyorlar. Bu fazla farklı bir duygu. Her hafız kendi hafızını geliştirmek ister. Allah’ta burada bunu bize nasip etti. Şu ana dek birçok hafız yetiştirdik.”

“KURS BANA KILAVUZ OLDU”

17 yaşında görme engelli Eray Öğün, Manisa’dan İstanbul’a hafızlık eğitimi için geldiğini anlattı.

Göremediği için daha önce hafızlık eğitimi alamayacağını düşündüğünü bildiren Öğün, “Şu lahza yapabileceğime inanıyorum, burada olmaktan da mutluyum. Buradaki hocalar bana fazla destek oldular.” dedi.

Öğün, hafızlığını bundan böyle tamamlayabileceğine inandığını aktararak, “Hafız olduktan sonra ben de Ali hocam gibi hafızlar yetiştirmek istiyorum. Ben de doğuştan görme engelleyim ve eksik ışık görüyorum. Böyle olmaktan mutluyum. Böyle yaşamak, sosyal almak zorundayız. Buraya gelip hafızlık yapabilirsiniz, sosyal hayatını kurabilirsiniz. Kurs bana rehber oldu.” diye konuştu.

Bir diğer hafız adayı ise Zonguldak’tan gelen Irak asıllı Müslim Adil. 20 yaşındaki Kur’lahza öğrencisi 3 yaşında başlayan göz tansiyonu sebebiyle şu lahza oysa yüzde 2 görebildiğini açıklama etti.

Kurs ortamını çok sevdiğini, Kur’an-ı Kerim’i çok öğrenmek istediğini vurgulayan Adaletli, “Kursta eğitimler çok güzel. Kursta Arapça harfleri kabartmadan öğrendim. Ali hocayla aram mükemmel. Bize fazla yardımcı oluyor.” ifadelerini kullandı.

“AMACIM HAFIZ OLUP KUR’AN-I KERİM’İ YAŞAYIP ÇEVREMDEKİLERE UYARLAMAK”

Doğuştan görme engelli 18 yaşındaki Selim Baysan, Sakarya’dan hafızlık eğitimine geldiğini anlattı.

Hafız olmayı fazla istediğini dile getiren Baysan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Amacım hafız olup önce Kur’lahza-ı Kerim’i kendim yaşayıp, uygulayıp bunu çevremdekilere adapte etmek. Görme engellilere bazı tavsiyelerim var. Benim gerçekten sosyal yaşantım yoktu. Buraya geldikten sonradan bir şeylerin farkına vardım. Eve kapanmak bir şey değiştirmiyor, yaşam devam ediyor. İllaki bir yerlere gitmek, bir şeyleri kendi başınıza öğrenmeniz gerekiyor.”

Diyarbakır’dan İstanbul’a gelen allah vergisi görme engelli Abdüsselam Güzeç, hafız elde etmek için kursa geldiğini, hafız olunca kendisi gibi başkalarına bu eğitimi tahsis etmek istediğini sözlerine ekledi.

DÜNYANIN DÖRT BİR YANINA BRAİLLE ALFABESİ İLE BASIM KUR’LAHZA-I KERİM YOLLUYORLAR

Çamlıkaltı Erkek Kur’lahza Kursu Yöneticisi Selahattin Yerlikaya da kurslarında 2013 yılında görme engelli öğrencilere Kur’lahza-ı Kerim eğitimi verilmeye başlandığını, 2014 yılında kalıcı eğitime geçtiklerini söyledi.

Kur’an kurslarında görme engelli öğrencilere her alanda eğitim verdiklerini gösteren Yerlikaya, “Kursumuzdan bugüne değin 11 görme engelli öğrencimizi mezun ettik. Ayrıca 100’den pozitif görme engelli öğrencimiz de Braille alfabesiyle İslami bilimler alanında eğitim alarak buradan ayrıldılar.” diye konuştu.

Yerlikaya, kursta dünyanın öbür yerlerinden gelen öğrencilere de eğitim verdiklerini anlatarak, şöyle devam etti:

“Öğrencilerimizin tamamı yatılı. Bu dönem 8 görme engelli öğrencimiz var. Hafta başından cumartesiye değin burada kalıyorlar. Tekrar kendisi görme engelli olan Ali hocamız onlara dini ve İslami bilimler konusunda eğitim veriyor, Kur’an-ı Kerim’i Braille alfabesiyle öğretiyor. Görme engelli öğrencilerimiz, diğer öğrencilerimizle kaynaşmak adına diğer sınıflarda eğitimlerine devam ediyor. İsteyen öğrencilerimiz olağan mektep eğitimlerine buradan devam edebiliyor. Hem Braille alfabesi ile basım matbaası merkezimizden dünyanın her yerine Kur’lahza-ı Kerim gönderiyoruz. Talebi olanlar bize sosyal medyadan ulaşabilirler.”

Kaynak: AA

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/hem-hafiz-adaylari-hem-hocalari-gorme-engelli.html