Uyruk Gazetesi'nden Mert İnan'ın haberine göre İstanbul’daki ormanların dünyadaki 200 manâlı ekolojik bölgeden biri olduğu vurgulanan raporda, 3. Havalimanı’nın yanı sıra yapımı sürekli metro projesinin de ekosisteme hasar verdiği belirtilirken, Trakya’daki sanayi ve kömür tüketiminin önemli derecede hava kirliliği yarattığına dikkat çekildi.

Toz, gürültü, beton

Raporda, Kuzey Ormanları’nın onlarca mevkiine yeni taş ocakları açıldığı, faaliyette olanların ise kapasite artırımlarına gittiği belirtilerek şu tespitler sıralandı:

“İstanbul’un en önemli su birleştirme havzalarından, pak hava koridorlarından biri olan Cendere Deresi/Vadisi tahriplere uğrayan mevkilerimizden sadece biridir. Vadi 5 sene içinde inşaat şirketleri kadar işgal edilmiş, şehre kuzey ormanlarının nefesini taşıyan en manâlı soluk borularından biri hemen hemen cam ve beton bloklarla tıkanmıştır. Taş çıkarılırken kullanılan patlayıcılar, servis yolları, kamyonların yarattığı şamata ve trafik, orman ekosisteminin büyük ölçüde yıkım etmesinin yanı sıra, orman köylerini de yaşanmaz ışık halkası getirmektedir. Çöp depolama ve aydınlatma tesisleri Çöp bertarafı tüm şehirlerin en kayda değer sorunlarından birisidir. Lakin atıkların kontrolsüz olarak depolanması ayrıca küresel ısınmaya sebep olmakta keza de toprak, yeraltı ve yüzey sularının kirlenmesine neden olmaktadır. Çöp içindeki maddeler depolama alanlarında zamanla bozularak en önemli sera gazı olan metan ve karbondioksit gazlarına dönüşmektedir. Bir ton çöpten az kalsın 200 metreküp ambar gazı oluşmaktadır.”

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/istanbulun-soluk-borusu-betonla-tikandi-haberi-538714