"Kadın kaburga kemiğinden yaratılmıştır..." derken hadisi şerifleri nasıl anlamalıyız? Hadislerden çıkarmamız gereken dersler nelerdir? Dr. Murat Kaya anlatıyor.

Ebû Hüreyre radıyallahu anh’den söylenti edildiğine tarafından Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

“Kadınlara iyi davranmanızı nasihat ediyorum; vasiyetimi tutunuz. Zira bayan kısmı kaburga kemiğinden yaratılmıştır. Kaburga kemiğinin en eğri yeri üstteki tarafıdır. Eğri kemiği doğrultmaya kalkarsan kırarsın. Kendi hâline bırakırsan, yeniden çarpık kalır. Öyleyse kadınlar hakkındaki tavsiyemi tutunuz.” (Buhârî, Enbiyâ 1, Nikâh 80; Müslim, Radâ’ 60. Hem bk. Tirmizî, Radâ 11, Tefsîru sûre (9) 2; İbni Mâce, Nikâh 3)

Buhârî ile Müslim’deki öteki bir rivayete göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

“Bayan kaburga kemiği gibidir. Onu doğrultmaya kalkarsan kırarsın. Eğer ondan yararlanmak istersen bu hâliyle de faydalanabilirsin.” (Buhârî, Nikâh 79; Radâ 65)

Müslim’deki bir başka rivayete kadar ise Peygamber aleyhisselâm şöyle buyurdu:

“Bayan kaburga kemiğinden yaratılmıştır. Defalarca seni memnun edecek şekilde davranamaz. Eğer ondan adet edinmek istersen bu hâliyle de faydalanabilirsin. Şayet doğrultayım dersen kırarsın. Kadının kırılması da boşanmasıdır.”  Müslim, Radâ` 59

Hadisleri Nasıl Anlamalıyız?

Kadının neden yaratıldığı konusu fazla tartışılmıştır. Doğrusu bir insan olarak kadının da tıpkı erkek gibi topraktan yaratıldığında kararsızlık yoktur. İslâm âlimlerinin bu konu üstünde uzun uzun durmasının sebebi, Peygamber Efendimiz’in bu hadisidir.

Hz. Peygamber “kadın kısmı kaburga kemiğinden yaratılmıştır” derken acaba bunu hakiki mânasında mı söylemiştir? Yahut bu sözle kadının hırçınlığını ve istenen kıvama baskı geldiğini mi anlatmak istemiştir? İşte bu soruların belirli cevabı bilinmemektedir.

Siyer âlimi İbni İshâk’ın haber verdiğine tarafından Peygamber Efendimiz’in amcasının oğlu Abdullah İbni Abbas:

“Havvâ Âdem aleyhisselâm uyurken, onun sol tarafındaki kaburga kemiğinden yaratılmıştır” demiş (ibni Hacer, Fethü’l-bârî, IX, 219). Ama güvenilir hadis kitaplarında bu konuda doyurucu bilgi yoktur.

Erkekle kadının yaratılışını Kur’ân-ı Kerîm şöyle anlatmaktadır:

“Ey ahali! Sizi bir tek nefisten yaratan, ondan da eşini meydana getiren, ikisinden de birçok erkekler ve kadınlar üreten Rabbinize karşısında gelmekten sakının.” (Nisâ sûresi, 1)

Bu âyet Hz. Havvâ’nın Hz. Âdem’den yaratıldığını bildirmekle beraber, onun kaburga kemiğinden meydana getirildiğini haber vermiyor.

Bizi bu konuda tereddüde sevk eden husus Peygamber Efendimiz’in:

“Kadın tıpatıp kaburga kemiği gibidir. Kemiği doğrultayım dersen kırarsın. Eğer ondan faydalanmak istersen bu hâliyle faydalanabilirsin” buyurmasıdır. Acaba Resûl-i Ekrem Efendimiz bu hadisiyle şunu mu açıklamak istemiştir:

Kadın kaburga kemiğinden yaratıldığı için huyu da kaburga kemiği gibi biraz eğricedir. Ona istediğiniz şekli veremezsiniz!..

Hadîs-i şerîfin bize öğretmek istediği nedir?

Efendimiz bize kadının yaratılışına dair biyolojik bilgi vermek istememiştir. Bize kadınla nasıl geçinmek gerektiğini anlatmıştır. Dövmekle sövmekle kadını arzu edilen şekle koymanın olası olmayacağını belirtmiştir. Öfke ve baskı yerine, ülfet ve şefkat yolunu tutmayı öğüt etmiştir. Kadına fakat bu yolla yaklaşmanın ve ona etki etmenin mümkün olabileceğini ifade etmiştir. Aile yuvasının huzuru, ailedeki fertlerin saâdeti için tutulacak yol budur. Lakin kadının dünyasına ve âhiretine zarar verecek hususlarda doğruyu anlatmak ve ona yardım etmek gerekir. Zaten Allah Teâlâ, doğruyu bulmakta aile fertlerinin birbirine asistan olmasını nasihat ederek “kendinizi ve ailenizi cehennem ateşinden koruyunuz.” (Tahrîm sûresi, 6) buyurmaktadır.

Bazı âlimler hadîs-i şerîfteki: “Kaburga kemiğinin en eğri yeri üst tarafıdır” ifadesini, kadının en problemli tarafı dilidir, biçiminde yorumlamışlardır. Kadının cehenneme dili yüzünden gireceğini gösteren şu hadîs-i şerîf bu yorumu desteklemektedir:

“Siz çok lânet eder ve kocanızın iyiliklerini görmezden gelirsiniz.” (Buhârî, Hayız 6) Lânet ve iyiliği inkâr dille yapılır. Kocasının maddî durumunu acele ile konu komşuda gördüğünü kendi evinde de isteyen, dediği olmazsa hırçınlaşan, aile sırlarını olur olmaz kimselere açan, sağda solda dedi kodu yapan bayan bütün bu kötü davranışları diliyle yapar. Şu hâle kadar “kaburga kemiğinin en çarpık yeri üstteki tarafıdır” sözünü dil olarak çakmak mümkündür.

Hadislerden Çıkarmamız Gereken Dersler Nelerdir?

Erkekler kadınlardaki bir takım kaprislerin natürel olduğunu düşünerek onlara karşısında anlayışlı davranmalıdır. Kadında kusur olarak görülen hususları düzeltmeye kalkmak, aile içinde huzursuzluğa ve dolayısıyla mutsuzluğa yol açabilir. Bu sebeple en iyisi, bağışlanabilecek kusurlara göz yummaktır. “Kadınlarla iyi geçinin” âyetiyle emredilen de budur.

Kaynak: Riyazüs Salihin, Erkam Yayınları

İslam ve İhsan

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/kadin-kaburga-kemiginden-yaratilmistir-hadisi.html