HIV; İnsan İmmün Yetmezlik Virüsü olarak tanılanır. bununla beraber insan vücuduna girmesiyle beraber bağışıklığı amaç edinerek, beyaz kan hücrelerine saldırıp çoğalmaktadır. Virüs vakit içerisinde enfeksiyonlara ve kimi kanser çeşitlerine aleyhinde bağışıklığın koruma işlevlerinin zayıflatıp, immün sistemi tam anlamıyla etkisiz ışık halkası getirmektedir. Burada ise AIDS ortaya çıkmaktadır.

AIDS Testi Nasıl Yapılır?

AIDS testinin üç farklı testi bulunmaktadır. Bunlar; antijen- antikor testleri, nükleik asit testleri ve antikor testleri olarak belirtilebilir. Nükleik asit testinde; kanda yer alan hakiki virüs aranır. Bu yüzden damardan kan olmak gerekir. Deneme, bireyde HIV olup olmadığını veya kandaki virüs miktarını belirtir.

Lakin nükleik asit testi taraması, öteki testlere tarafından pahalıdır. Bunun yanı sıra yakın bir dönemde riske maruz kalınmadığı süre veya enfeksiyonun erken belirtileri göstermemeleri durumunda rutin şekilde kullanılmaz. Antijen- antikor testi keza antijenleri keza de HIV antikorlarını arar. Antikorlar; HIV tarzı virüslere maruz kaldığı zaman bağışıklık göre üretilmektedir. Antijenler, bağışıklığın harekete geçmesi için takviye olan tanıdık olmayan maddeler olarak tanımlanabilir.

Laboratuvarlarda yapılmış olan testler adına antikor- antijen testleri öğüt edilir. aynı zamanda HIV antikor testleri sadece ağız sıvısında ya da kanda HIV antikorlarını aramaktadır. Çoğunlukla, bir damardan dargın olan kanın kullanılmış olduğu antikor testleri, HIV hastalığı enfeksiyonundan sonradan oral sıvı ya da kanla yapılan testlere göre daha basit saptama sağlamaktadır. En süratli sonuç veren testler antikor testleridir.

AIDS Testi Artı Çıkarsa Ne Yapılmalı?

AIDS testinin fazla çıkmasıyla beraber hekim gözetimi altında ilaç tedavisine başlanır. Bu ilaç tedavisi kişinin durumuna göre belirlenmektedir. AIDS ya da HIV tanısı alan kişilerin ömür boyunca hap kullanması gerekebilir.

AIDS Testi Sonuçları Ne Vakit Alınır?

Laboratuvar testleri için damardan bir tüp kan alınmasıyla beraber daha sonra kan testinin laboratuvara gönderilmesi gerekir. Sonuçların belirlenmiş olması namına belirlenmiş bir zaman dilimi bulunur. genel olarak parmaktan alınan kanla veya oral sıvıyla yapılan hızlı antikor testlerinin sonuçları adeta yarım saatte ya da daha kısa zamanda alınabilir. Hızı antijen- antikor testi, parmaktan delmeyle kapılarak yarım saatten daha kısa zamanda sonuç almak mümkündür. Oral değişken antikoru ise 20 dakika içerisinde netice verir.

AIDS Hastalığı Nasıl Bulaşır?

AIDS hastalığı; HIV virüsüyle enfekte olmuş bireylerin vücut sıvısının, virüsle temas etmeyen bireylerin vücuduna girmesiyle yayılır. bununla beraber virüsün yayılmasına sebep olan etmenler; vajina salgıları, sperm, kan ve anne sütü olarak sıralanır. Hastalığın bulaşmasında en fazla korunmasız cinsel ilişki ilk önce edinmek üzere kan ürünleri de yer alır. Virüs, kan ile de bulaşabilmektedir. Bu yüzden müşterek kullanılan enjektörler, açık bere ile bağlantı edilmesi gibi durumlarda HIV kapma olasılığı yüksek olur. AIDS hastalığının tanısının yalnızca yapılacak olan testler ile konulacağı unutulmamalıdır. bununla beraber şüpheli bir durumda deneme yerine getirmek epeyce önemlidir.

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/aids-hiv-rehberi-aids-testi-nasil-yapilir-pozitif-cikarsa-ne-yapilmali-6432775